Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Γ. Κώτσαλος: «Τα Ανοιχτά Ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης θα προσφέρουν διέξοδο στο ασφαλιστικό»

Πηγή: insurancedaily.gr

Αφορμή ουσιαστικού προβληματισμού για τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης μέσα στο ραγδαία εξελισσόμενο ασφαλιστικό περιβάλλον και στη φθίνουσα πορεία της κοινωνικής ασφάλισης αποτέλεσε η ομιλία του Γιώργου Κώτσαλου, Προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κατά το πρόσφατο συνέδριο του Economist για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Κώτσαλος, οι μεταβολές στο δημογραφικό, στη διαχείριση των δημοσιονομικών και στην εργασία κατευθύνουν αναπότρεπτα το συνταξιοδοτικό από την αναδιανομή στην κεφαλαιοποίηση. 

Με δεδομένα την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, την εξομοίωση των επικουρικών ταμείων με την κοινωνική ασφάλιση και τις περικοπές, γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη ενός συμπληρωματικού ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης από τον δεύτερο και τρίτο πυλώνα του ασφαλιστικού.

Έχοντας πρόσφατη την εμπειρία από τη σύσταση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης για τους εργαζομένους της Interamerican, ο κ. Κώτσαλος επεσήμανε τις δυσκολίες σύστασης ΤΕΑ βάσει του νόμου 3029/2002 και τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας Ανοιχτών Ταμείων με συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών, θέτοντας το ερώτημα αν υφίσταται ενδεχόμενο να μειωθεί η εισφορά στην κοινωνική ασφάλιση και να μεταφερθεί στην επαγγελματική ασφάλιση. Σημειώνεται ότι ένα ΤΕΑ, σύμφωνα με όσα ισχύουν, μπορεί να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον εργοδότη ή από προσωπικές εισφορές των μελών ή συνδυασμένα και από τα δύο μέρη.

Αυτό το οποίο ζητείται από την ασφαλιστική αγορά και μπορεί να εκτονώσει το ασφαλιστικό πρόβλημα για το κράτος προσφέροντας διέξοδο, όπως παρατήρησε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican, είναι η πλήρης αναγνώριση των ασφαλιστικών εταιρειών που ασκούν δραστηριότητα στις ομαδικές συνταξιοδοτικές ασφαλίσεις (κλάδος 7) ως ισότιμων φορέων ασφάλισης, στο πλαίσιο των κανόνων που διέπουν και τα ΤΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου