Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Σκοτώθηκε ανασφάλιστος εργαζόμενος στο υπ. Εργασίας

Πηγή: Ημερησία
 

Εκτός ελέγχου είναι η μαύρη εργασία στη χώρα μας, ενώ άνθηση γνωρίζουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης όπως για παράδειγμα η «ενοικίαση» προσωπικού

Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του θανάτου του 44χρονου Αιγύπτιου στο υπουργείο Εργασίας, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως υπήρξαν σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. 

Αρκεί να αναφερθεί πως από τους ελέγχους προέκυψε πως όχι μόνο ήταν ελλιπή τα μέτρα ασφαλείας, αλλά παράλληλα υπήρχε αδήλωτη σχέση εξαρτημένης εργασίας!

Ο Εmad Aziz έχασε τη ζωή του στις 19 Δεκεμβρίου, ενώ καθάριζε τα τζάμια της Γενικής Γραμματείας διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων του υπουργείου Εργασίας. Ο άτυχος εργαζόμενος έπεσε από τον 3ο όροφο στο ισόγειο λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Αμέσως ξεκίνησε έρευνα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (δηλαδή το ΣΕΠΕ) για να διαπιστωθούν τα αίτια του εργατικού ατυχήματος και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. 

Από την έρευνα αυτή -σύμφωνα με το ΣΕΠΕ- προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από την εταιρεία που είχε συνάψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τη γενική γραμματεία (όπου έγινε και το εργατικό ατύχημα). Οπως χαρακτηριστικά τονίζει το ΣΕΠΕ, «ειδικότερα για τον 44χρονο Αιγύπτιο υπήρχε αδήλωτη σχέση εξαρτημένης εργασίας με την εταιρεία, παρά το εγχείρημα να παρουσιαστεί ως υπεργολάβος».

Πρόκειται δηλαδή για πρωτοφανή περίπτωση απασχόλησης εργαζόμενου -μέσω εταιρείας- στο υπουργείο Εργασίας χωρίς να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και χωρίς να έχει δηλωθεί η απασχόληση αυτή. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική αγορά εργασίας.

Για παράδειγμα στη χώρα μας η «μαύρη» εργασία παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά και πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα δουλεύουν χωρίς να έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη. Την ίδια στιγμή ανοδική πορεία ακολουθούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όπως είναι η ενοικίαση προσωπικού, η εκ περιτροπής εργασία και η μερική απασχόληση.

Τέλος, σε ανακοίνωση του ΣΕΠΕ τονίζεται πως στην εταιρεία έχει δοθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία για υποβολή έγγραφων εξηγήσεων.

Στοιχεία - σοκ
Χωρίς ασφάλιση πάνω από 1 εκατ. εργαζόμενοι

Εκτός ελέγχου είναι η μαύρη εργασία στη χώρα μας, ενώ άνθηση γνωρίζουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης όπως για παράδειγμα η «ενοικίαση» προσωπικού. Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα δουλεύουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, ενώ δεν έχουν υπολογιστεί όσοι είναι ασφαλισμένοι αλλά οι εισφορές που καταβάλλονται αντιστοιχούν σε μικρότερα ποσά από τις πραγματικές τους αποδοχές. 

Με βάση έρευνες, το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής είναι συχνότερο σε όσους εργάζονται στην οικοδομή, στην καθαριότητα, σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κυρίως εποχικές (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κ.α.) και στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας (γεωργικές, κτηνοτροφικές, αλιευτικές εργασίες). 

Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ χάνουν κάθε χρόνο τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της μαύρης εργασίας.

1 σχόλιο:

  1. ΑΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ!!!!
    ΑΧ ΡΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΩΣ ΣΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΚΑΑΑΑΑΑΑΘΕΣΑΙ ΑΠΡΑΓΟΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή