Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Πιο αυστηρά τεστ κοπώσεως για ευρωπαϊκές τράπεζες θέλει η ΕΚΤ

Πηγή: Καθημερινή
 
Κυριαρχεί το κριτήριο της ρευστότητας - «Πράσινο φως» της Ε.Ε. στα σχέδια στήριξης των ιρλανδικών ιδρυμάτων

Την ενσωμάτωση κριτηρίου ρευστότητας στα επόμενα τεστ κοπώσεως των ευρωπαϊκών τραπεζών προτείνει η ΕΚΤ, συντασσόμενη με ανάλογη απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή αυστηρότερων προδιαγραφών για την αξιολόγησή τους. 

Η προσφυγή του ιρλανδικού κράτους στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ προ ενός μηνός, λόγω του υπέρογκου κόστους διάσωσης των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, κατέδειξε ότι τα προηγούμενα τεστ ήταν ιδιαιτέρως επιεική, μη συνυπολογίζοντας τους κρίσιμους παράγοντες της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και της εκροής καταθέσεων.

Μόλις χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» στα σχέδια στήριξης των Anglo Irish Bank, Allied Irish Bank και Irish Nationwide Society από το Δουβλίνο, επιτρέποντας ουσιαστικά την αγορά μετοχών και τη χορήγηση εγγυήσεων από το κράτος. Οι ενέσεις νέων κεφαλαίων υπολογίζονται στα 7,65 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος στήριξης του τραπεζικού κλάδου της Ιρλανδίας υπολογίζεται στα 50 δισ. ευρώ, δηλαδή καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των 85 δισ. ευρώ που δανείστηκε η χώρα από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε., αντιστάσεις στην πρόταση της ΕΚΤ και της Κομισιόν να συμπεριληφθεί η ρευστότητα των τραπεζών στα τεστ αντοχής προβάλλει η γερμανική κυβέρνηση, η οποία, επί της αρχής, είναι υπέρμαχος της θέσπισης αυστηρότερων κανόνων στη λειτουργία των αγορών. 

Ολοι οι εταίροι της Ε.Ε. συμφώνησαν στη διεξαγωγή πιο αυστηρών τεστ από τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε οι ισολογισμοί των τραπεζών θα δοκιμαστούν σε σειρά σεναρίων επιδείνωσης των συνθηκών στην οικονομία και τις αγορές. Στα τελευταία τεστ προέκυψε ότι μόνον επτά από τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες πάσχουν από έλλειψη κεφαλαίων της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής Hypo Real Estate. 

Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι οι γερμανικές και οι ισπανικές δημόσιες τοπικές τράπεζες αποτελούν τους αδύναμους κρίκους του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Μέχρι σήμερα, παραμένει ασαφής η έκθεσή τους σε ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Ουδέποτε έχει παρουσιαστεί πλήρης εικόνα των ζημιών που υπέστησαν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης μέχρι σήμερα. 

Μέτοχοι των landesbanken, δηλαδή των περιφερειακών τραπεζών στη Γερμανία, είναι τα ομοσπονδιακά κρατίδια και οι συνεταιριστικές τράπεζες της εκάστοτε περιφέρειας. Αυτό σημαίνει ότι η φερεγγυότητα ή μη αυτών των ιδρυμάτων ή η αναγκαία συγχώνευσή τους είναι πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα.

Εξαιρουμένων περιπτώσεων όπως είναι η Hypo Real Estate, το Βερολίνο δεν έχει καταναλώσει μεγάλα ποσά για τη στήριξη των τραπεζών του συγκριτικά με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. 

Η υπηρεσία πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, όμως, έχει προειδοποιήσει από τον Απρίλιο ότι οι γερμανικές τράπεζες είναι περισσότερο ευάλωτες σε μια κρίση, με μεγαλύτερες πιθανότητες μετάδοσης των κινδύνων λόγω του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος. 

Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα τεστ θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα της νέας τραπεζικής αρχής στην Ε.Ε., η οποία θα διατηρεί την έδρα της στο Λονδίνο και θα στελεχωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επί της ουσίας, όμως, οι αρχές κάθε κράτους-μέλους θα εξακολουθήσουν να έχουν τον τελευταίο λόγο, με την Bafin στη Γερμανία να ανακοινώνει ότι η συμμετοχή των εγχώριων τραπεζών στα τεστ θα είναι εθελοντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου