Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ραγδαίες εξελίξεις για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας


Πηγή: capital.gr

Το αργότερο έως τη Δευτέρα θα πρέπει να κλείσει το θέμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθώς ο χρόνος πιέζει και πρέπει, πριν από το κλείσιμο της Βουλής για την εορταστική περίοδο, να έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο. 

Για το λόγο αυτό, αλλά και υπό την πίεση των ομολογουμένως πολύ σκληρών προβλέψεων του Μνημονίου, οι κοινωνικοί εταίροι παρασκηνιακά, μακριά από το υπουργείο Εργασίας που ήταν αποκλεισμένο από τα μέλη του ΠΑΜΕ, επεδίωξαν τη δημιουργία μιας κοινής πρότασης, που στοιχειοθετείτε στα εξής σημεία:

- Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, για δύο χρόνια το πολύ. 

- Οι μειώσεις μισθών (από αυτούς που προβλέπει κάθε φορά η κλαδική) δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερες του 12%.
- Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο καθεστώς, θα δεσμεύονται ταυτόχρονα ότι για το διάστημα που θα υπερισχύσουν οι ειδικές κλαδικές συμβάσεις, δεν θα προχωρούν σε απολύσεις.
- Οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους θα μπορούν να υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις, συστήνοντας ενώσεις εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση κοινής αποδοχής που ετοιμάζουν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, θα περιλαμβάνεται και αίτημα για να μην εφαρμοστεί η πρόβλεψη του Μνημονίου για άρση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συμβάσεις και σε επιχειρήσεις που τα μέλη της δεν εκπροσωπούνται. Μάλιστα, δεν αποκλείεται, οι εταίροι να καταγράψουν την από κοινού διαφωνία τους σε επιστολή που θα αποστείλουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου


Ο χρόνος πιέζει και οι εξελίξεις μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου, θα είναι πυρετώδεις. Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Τρόικα είναι ασφυκτικό και συγκεκριμένο. 


Μέχρι το τέλος του χρόνου, οι αλλαγές θα πρέπει να αποτελούν νόμο του κράτους. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, μέχρι την Παρασκευή να έχει ολοκληρώσει τις επίσημες αλλά και ανεπίσημες διαβουλεύσεις, προκειμένου να καταθέσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το σχέδιο στη Βουλή. Υπό την προϋπόθεση μάλιστα, ότι θα γίνει αποδεκτό και από την Τρόικα των δανειστών. 


Μιλώντας στη Βουλή, η κ. Κατσέλη δεν άνοιξε τα χαρτιά της για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Επιβεβαίωσε πως μέσα στον μήνα θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου που απορρέει από το μνημόνιο για την αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το πρώτο μέρος, που αφορά στη διαδικασία μεσολάβησης και διαιτησίας, είναι ήδη σε διαβούλευση, καθώς έχουν ήδη συμφωνηθεί σε γενικές γραμμές από τους κοινωνικούς εταίρους οι ρυθμίσεις και, σύμφωνα με την υπουργό, υπάρχει σύγκλιση απόψεων. 


Ως προς δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου, που αφορά στις επιχειρησιακές συμβάσεις, η κ. Κατσέλη δήλωσε πως πρόθεση του υπουργείου  είναι να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση στις ρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μεγάλες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται ελεγχόμενη ευελιξία στη διαμόρφωση του μισθού, αλλά με όρους που θα αποτρέψουν μια ανεξέλεγκτη εφαρμογή, η οποία θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, αλλά και στο εισόδημα του εργαζομένου. 


Τα "μασάει" η ΓΣΕΕ για τη συμφωνία 

Αναταράξεις στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος προκάλεσαν οι διαρροές για τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ κοινωνικών εταίρων, όσον αφορά στο σχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ευ. Μπουζούλας, δηλώνει έκπληκτος αλλά και αγανακτισμένος από την είδηση, ότι «οι κοινωνικοί εταίροι» κατέληξαν σε συμφωνία με την Υπουργό Εργασίας, ότι συνομολόγησαν για  μείωση των μισθών στον  ιδιωτικό τομέα  κατά 12% και πως επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση.  Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, η  αλήθεια  είναι ότι προσκλήθηκαν, ως ΓΣΕΕ,  από την  κ. Κατσέλη  αλλά δεν  κατάφεραν  να συναντηθούν  λόγω  της κατάληψης.  Από κει και πέρα, ούτε συνομίλησε - συνομολόγησε σε συμφωνία με την υπουργό, τηλεφωνικά, ούτε  ήταν ποτέ δυνατόν να   μιλήσει για τόσο σοβαρά ζητήματα  από το τηλέφωνο. Πόσο μάλλον  να καταλήξει σε συμφωνία μείωσης των αποδοχών  των εργαζόμενων!  


«Ουδέποτε συναντήθηκα με κοινωνικούς φορείς για το ως άνω θέμα» δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Μπουζούλας, για να συμπληρώσει πως αγνοεί από πού εκπορεύεται  τέτοιου είδους ενημέρωση, η οποία  δεν τιμά το Συνδικαλιστικό  Κίνημα και προσβάλλει τους δημοκρατικούς  θεσμούς της χώρας, ιδιαίτερα όταν τα συνδικάτα εμφανίζεται να  συνομολογούν σε μειώσεις μισθών.  


Μετά από τις έντονες αντιδράσεις, και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα" υποστήριξε ότι ουδέποτε υπήρξε συμφωνία με τους εργοδότες για μείωση μισθών. «Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος κι επανέλαβε ότι η ΓΣΕΕ διαφωνεί με την  πρόταση  για περικοπή μισθών και για επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπερισχύουν των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου