Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Βόμβα στους Αμπελόκηπους: Οι πρώτες εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής

Πηγή: Το Βήμα

Η Λουΐζης Ριανκούρ, ο δρόμος των Αμπελοκήπων που έχει συνδεθεί με την τρομοκρατία από την εποχή της 17Ν, μοιάζει με δρόμο της Βαγδάτης μετά από επίθεση των Ταλιμπάν. 

Η ισχυρότατη έκρηξη, που σημειώθηκε λίγα λεπτά με τις 8.00 το πρωί, μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζεται το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ξήλωσε τους υαλοπίνακες της πρόσοψης του μεγάρου, αναποδογύρισε και διέλυσε τα σταθμευμένα στην περιοχή αυτοκίνητα και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις γειτονικές επιχειρήσεις και πολυκατοικίες ακόμα και σε απόσταση 300 μέτρων. 

Ευτυχώς η Αστυνομία αξιολόγησε αμέσως ως βάσιμες τις πληροφορίες που έδωσε άγνωστος, με τηλεφώνημα του στις 7.38 στον τηλεοπτικό σταθμό «Alter» και στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και έτσι η περιοχή εκκενώθηκε εγκαίρως. Οι εργαζόμενοι στις γειτονικές επιχειρήσεις και οι κάτοικοι των πολυκατοικιών απομακρύνθηκαν, ενώ στην περιοχή έσπευσαν μαζί με τα περιπολικά, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. 

Η κρίσιμη φράση που κινητοποίησε τις αρχές, φαίνεται πως ήταν η αναφορά από τον άγνωστο του αριθμού και των στοιχείων της παγιδευμένης μοτοσυκλέτας, την κλοπή της οποίας από την περιοχή του Γαλατσίου την προηγούμενη ημέρα γνώριζε ήδη η Αστυνομία. 

Εξαιτίας αυτής της αναφοράς κατέστη, άλλωστε, δυνατό να ταυτιστεί και το όχημα που μετέφερε τη βόμβα, το οποίο έχει γίνει σμπαράλια από την ισχυρότατη έκρηξη. 

Ο μηχανισμός που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ήταν ωρολογιακός (η έκρηξη σημειώθηκε μόλις δύο λεπτά μετά τη λήξη της 40λεπτης προθεσμίας που είχε δώσει ο άγνωστος στο τηλεφώνημά του), ήταν τοποθετημένος στην μπαγκαζιέρα της μοτοσυκλέτας και περιείχε μεγάλη ποσότητα του ισχυρού εκρηκτικού Anfo και της εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ τα οποία στη μίξη τους, κυρίως έχουν χρησιμοποιήσει σε επιθέσεις του  «Επαναστατικού Αγώνα». 

Παγιδευμένο μοτοποδήλατο είχε χρησιμοποιηθεί ξανά σε τρομοκρατική επίθεση στις 12 Δεκέμβρη του 2005 στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Την ευθύνη για εκείνη την επίθεση είχε αναλάβει τότε με προκήρυξή του ο «Επαναστατικός Αγώνας». 

Η επίθεση είχε εκδηλωθεί λίγη ώρα πριν από τις 6.00 το πρωί, αφού ο τρομοκράτης το είχε σταθμεύσει νωρίτερα στη συμβολή των οδών Φιλλελήνων και Μητροπόλεως, όπως αποδείχθηκε από τις κάμερες ασφαλείας του υπουργείου Οικονομικών. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας η ίδια τακτική πρέπει να ακολουθήθηκε και στη Λουΐζης Ριανκούρ, αφού ένα σταθμευμένο επί ώρες μηχανάκι δέκα μέτρα από την είσοδο του Διοικητικού Πρωτοδικείου είναι πολύ πιθανό να προκαλούσε τις υποψίες της αστυνομικής φρουράς του κτιρίου, που ελέγχεται σε 24ωρη βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου