Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Οι σαρωτικές αλλαγές στην ΑTEbank ανοίγουν τον δρόμο και για τις άλλες

Πηγή: Ημερησία

Το σχέδιο που ενέκρινε η τρόικα βάζει «φρένο» στις χορηγήσεις δανείων μειώνοντας κατά 35% το ενεργητικό της εντός της επόμενης τριετίας.

Σαρωτικές αλλαγές στη δομή της Αγροτικής Τράπεζας και των θυγατρικών της, προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης.

Παρά τις έντονες επιφυλάξεις που διατύπωνε εδώ και μήνες η τρόικα για το κυβερνητικό σχέδιο σωτηρίας της ΑΤΕ, άναψε τελικά το «πράσινο φως» για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας με τη συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. 

Προϋπόθεση όμως για την αύξηση κεφαλαίου είναι η άμεση εφαρμογή ενός επικαιροποιημένου σχεδίου εξυγίανσης, που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», δρομολογεί άμεσα μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων και τον αριθμό των υποκαταστημάτων, ενώ προβλέπει αποδέσμευση από ζημιογόνες θυγατρικές και ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα, το σχέδιο που ενέκρινε η τρόικα βάζει «φρένο» στις χορηγήσεις δανείων μειώνοντας κατά 35% το ενεργητικό της εντός της επόμενης τριετίας.

Με βασικό λοιπόν στόχο την επαναφορά της σε τροχιά κερδοφορίας το 2012, η διοίκηση της ΑΤΕ θέτει σε άμεση εφαρμογή το πρόγραμμα εξυγίανσης, με την κυβέρνηση να προετοιμάζει το έδαφος για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με τη συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ηδη προχωρά ο διαχωρισμός των υφιστάμενων δραστηριοτήτων του ΤΠκΔ και στη δημιουργία θυγατρικού πιστωτικού φορέα στον οποίο θα ενσωματωθούν οι σημερινές του δραστηριότητες.

Βάσει του σχεδίου, το Ταμείο θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΕ, με «ρευστό» ύψους 250 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων, με σκοπό τη δημιουργία τού -έστω και αποδυναμωμένου- δημόσιου πυλώνα. 

Το ΤΠκΔ έχει ενεργητικό 6,67 δισ., οι χορηγήσεις φτάνουν τα 5,28 δισ., αυξημένες κατά 6,3% τον τελευταίο χρόνο, οι καταθέσεις είναι 3,7 δισ., ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα υπερβαίνουν τα 900 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος της αύξησης του κεφαλαίου θα ανέλθει σε 1 δισ., συνυπολογίζοντας τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών αξίας 675 εκατ. ευρώ που είχε λάβει η ΑΤΕ από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, σε κοινές.

ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ
Πρώτες επαφές με επενδυτές

Fund ινδικών συμφερόντων ενδιαφέρεται για τη ΣΕΚΑΠ, ενώ τα ακίνητα φιλέτα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης κεντρίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Τέλος, οι παραγωγοί της Ηπείρου ενδιαφέρονται για τη Δωδώνη.

ΜΙΣΘΟΙ

Η πρόταση της διοίκησης της ΑΤΕ στους εργαζομένους κάνει λόγο για ποσοστιαία μείωση της τάξεως του 10%.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Από τα 500 καταστήματα που διαθέτει πανελλαδικά το δίκτυο της τράπεζας, θα μπει λουκέτο σε 55 στην περιφέρεια.

Ινδικό φλερτ στη ΣΕΚΑΠ, πικρός καφές για τη ζάχαρη

Η αντίστροφη μέτρηση για το «διαζύγιο» της ΑΤΕ με τις εκτός χρηματοοικονομικού τομέα θυγατρικές της εταιρείες έχει ήδη ξεκινήσει.

Πρώτες στη λίστα της αποδέσμευσης από το υπό εξυγίανση πλέον τραπεζικό ίδρυμα είναι οι ζημιογόνες ΕΒΖ και ΣΕΚΑΠ.

Η καπνοβιομηχανία χρειάζεται άμεσα κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά, όπως γίνεται αντιληπτό, θέμα συμμετοχής της ΑΤΕ σε αύξηση κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ δεν υφίσταται. Η ΑΤΕ συμμετέχει στην καπνοβιομηχανία με ποσοστό 44% και ακολουθεί ο ΣΕΚΕ (Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) με 34%. Οι δε εργαζόμενοι ελέγχουν το 8,5%.

Το γεγονός ότι η ΑΤΕ δεν κατέχει την πλειονότητα των μετοχών μοιάζει να περιπλέκει τα πράγματα, ενώ «κλειδί» των εξελίξεων μπορεί να θεωρηθεί το μειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΣΕΚΑΠ που ελέγχει η ΣΕΒΑΘ.

Κινέζοι

Πάντως, λίαν προσφάτως ένα επενδυτικό fund ινδικών συμφερόντων, που εδρεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εκδήλωσε επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΣΕΚΑΠ. Στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν να εκδηλωθεί και κινεζικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι κάποιες κινεζικές καπνοβιομηχανίες αναζητούν εναγωνίως πόρτα εισόδου στην Ευρώπη.

Η περίπτωση της Ζάχαρης αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό. Η εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικό αδιέξοδο και η κατάσταση οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Η παραγωγή φέτος έχει βουλιάξει, εκτοξεύοντας στα ύψη το κόστος παραγωγής. Αγνοείται επίσης και η τύχη του σχεδίου εξυγίανσης που είχε ζητήσει προ εξαμήνου η διοίκηση της ΑΤΕ. 

Χωρίς να μπορεί να αποκλείσει κανείς ακόμα και το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στα τρία εργοστάσια που παραμένουν σε λειτουργία, τα ακίνητα φιλέτα που διαθέτει η βιομηχανία μοιάζουν να είναι τα μόνα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να κεντρίσουν κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στρατηγικός επενδυτής 

Πωλητήριο μπαίνει και στην κερδοφόρο γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη». Ενδιαφέρον για την εξαγορά της δεν έχει εκδηλωθεί από εγχώριο παίκτη, ενώ σε μια προσπάθειά τους οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο στην επικείμενη πώληση, προχώρησαν στη σύσταση ενός ενιαίου Πανηπειρωτικού Συνεταιρισμού. Στην περίπτωση της ΕΛΒΙΖ (βιομηχανία ζωοτροφών), θυγατρικής της «Δωδώνη» που έχει μετονομαστεί σε ΖΩ.ΔΩ., η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη, αν και η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Και σε αυτή την περίπτωση ο φόβος για λουκέτο είναι ορατός.

Προς πώληση προβλέπεται να τεθούν το μειοψηφικό ποσοστό στην FBBank (40,6%), η συμμετοχή κατά 21% στη σερβική ΑΙΚ Banka, καθώς και η ρουμανική θυγατρική ATE Bank Romania.

Περικοπές μισθών στην ΕΒΖ
Στον «αέρα» 1.140 εργαζόμενοι

Αβεβαιότητα επικρατεί στις τάξεις των εκατοντάδων εργαζομένων στις ζημιογόνες θυγατρικές του ομίλου της ΑΤΕ, θεωρώντας πλέον δεδομένο πως η αποδέσμευση από το «άρμα» της τράπεζας, είναι θέμα χρόνου.

Τις τελευταίες μέρες άρχισε να χτυπάει... «καμπανάκι» κινδύνου για τους 600 εργαζομένους στη ΣΕΚΑΠ, τους 500 υπαλλήλους που απασχολούνται στη βιομηχανία ζάχαρης και τους 40 περίπου εναπομείναντες εργαζομένους της ΕΛΒΙΖ (βιομηχανία ζωοτροφών).

Μάλιστα, στην ΕΒΖ σε μια πρώτη προσπάθεια να μπει άμεσα φρένο στην παραγωγή ζημιών, η διοίκηση της βιομηχανίας μετέφερε την περασμένη Παρασκευή την εντολή του βασικού μετόχου για περικοπές αποδοχών στους εργαζομένους και διακοπή κάποιων εσωτερικών λειτουργιών στα εργοστάσια με σκοπό τη μείωση του κόστους λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου