Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια για Εθνική και Eurobank

Πηγή: Ημερησία

Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια εμφανίζουν οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, παραμένοντας σε κερδοφορία και με βελτιωμένους τους δείκτες ρευστότητας, παρά την αισθητή δυσμενή οικονομική συγκυρία στη χώρα.

Παράλληλα, όλες οι τράπεζες αύξησαν τις προβλέψεις τους καθώς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία δυσχεραίνει. 

Οι διοικήσεις των τραπεζών -αν και έχουν αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις και βρίσκονται μπροστά σε ακόμη μεγαλύτερες- εφαρμόζουν όλες τις δυνατές μεθόδους προκειμένου να θωρακίσουν τους ισολογισμούς τους και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών με την εξυγίανσή τους.

Ικανοποιητικά παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και των ξένων αγορών στη νέα Ευρώπη, ενώ αύξηση παρουσίασαν και τα κέρδη της θυγατρικής της ETE στην Τουρκία, της Finansbank.

Εθνική Τράπεζα: 259 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το εννεάμηνο
 
Στα 259 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου του 2010 της Εθνικής Τράπεζας. Παρά την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία στην Ελλάδα, ο Ομιλος της ΕΤΕ παραμένει κερδοφόρος στο εννεάμηνο, ενός πολύ δύσκολου έτους, διατηρώντας την υψηλή ρευστότητα και έχοντας ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ο οποίος έκανε αναφορά στις αυξημένες προβλέψεις που θωρακίζουν τον ισολογισμό του ομίλου. 

Το επιτοκιακό αποτέλεσμα του ομίλου ανέρχεται σε 3,1 δισ. ευρώ και είναι αυξημένο 7% σε σχέση με το 9μηνο 2009, ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κινείται σταθερά στο 4%. Ο όμιλος πραγματοποίησε αυξημένες 35% προβλέψεις, οι οποίες στο εννεάμηνο ανήλθαν σε 991 εκατ. ευρώ. 

Η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις είναι 63%, ενώ ο λόγος δανείων προς καταθέσεις του Ομίλου είναι 99% και ειδικά στην Ελλάδα 87%, στοιχείο το οποίο καταδεικνύει την αυξημένη ρευστότητα. Η κεφαλαιακή επάρκεια (tier I μετά την αύξηση είναι 13,1%).

Στην Ελλάδα τα οργανικά έσοδα είναι αυξημένα κατά 3% και διαμορφώνονται σε 2,161 δισ. ευρώ, ενώ οι ζημίες ανέρχονται σε 181 εκατ. έναντι κερδών 593 εκατ. ευρώ. 

Οι ζημίες αποδίδονται σε εφάπαξ φορολογικές επιβαρύνσεις 93 εκατ. ευρώ και κυρίως στις ζημίες από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων 338 εκατ. έναντι κερδών 318 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2009. 

Tα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν και από προβλέψεις ύψους 725 εκατ. ευρώ. Tα καθαρά κέρδη για Finansbank ήταν αυξημένα κατά 4% και ανήλθαν στα 369 εκατ. ευρώ, ενώ στη Ν.Α. Ευρώπη τα κέρδη εννεαμήνου ήταν 67 εκατ. ευρώ και πριν από προβλέψεις 218 εκατ. ευρώ.

Eurobank: Βελτιώθηκαν οι δείκτες ρευστότητας του ομίλου

Βελτιωμένους δείκτες ρευστότητας
και κεφαλαιακής επάρκειας παρουσίασε στο εννεάμηνο 2010 o όμιλος Eurobank, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, ενώ μειωμένα ήταν τα καθαρά κέρδη 62% (πριν την έκτακτη εισφορά 60 εκατ. ευρώ), έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (Tier I) ανήλθε σε 10,7% και η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια στο 11,9%. 

«Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν το τελευταίο τρίμηνο, ο όμιλός μας επέτυχε να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας καθώς και να ισχυροποιήσει τη ρευστότητά του έναντι του προηγούμενου τριμήνου, με αύξηση των καταθέσεων και επιτυχείς συναλλαγές στη διεθνή διατραπεζική αγορά. 

Τα θέματα της κεφαλαιακής ισχύος και της ρευστότητας παραμένουν σε απόλυτη προτεραιότητα και στοχευμένες ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί, θα ισχυροποιήσουν περαιτέρω τους αντίστοιχους δείκτες στο επόμενο διάστημα».

Αυτά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG, κ. Νικόλαος Νανόπουλος.

Στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη ο όμιλος της Eurobank, βελτίωσε τα κέρδη του, τα οποία ανήλθαν στα 19 εκατ., το 9μηνο 2010, έναντι ζημιών 36 εκατ. πέρυσι.

Ο όμιλος μείωσε τις λειτουργικές του δαπάνες κατά 3% σε ετήσια βάση και αύξησε τις καταθέσεις των πελατών της στο γ΄ τρίμηνο σε 43,6 δισ. ευρώ, κυρίως εκτός Ελλάδας. Οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα, ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες τραπεζικών και ασφαλιστικών εργασιών παρέμειναν στα επίπεδα του περυσινού εννεαμήνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου