Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Κρατική παρέμβαση για το κόστος των υπηρεσιών υγείας ζητούν οι ασφαλιστές


Πηγή: insuranceworld.gr

Την περασμένη Παρασκευή η ΕΑΕΕ, άνοιξε το «φάκελο» ανατιμήσεις στον κλάδο υγείας, εκφράζοντας ξεκάθαρά την άποψη των ασφαλιστικών εταιρειών

Μέτωπο με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια ανοίγουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, θεωρώντας ότι οι ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας προκαλούνται από τις υπερβολικές αυξήσεις στα τιμολόγια των νοσοκομείων.

Πρόκειται βέβαια για γνωστή θέση των ασφαλιστών, την οποία ωστόσο δεν συνηθίζουν να διατυπώνουν ανοικτά ώστε να μην βρεθούν σε αντιπαράθεση με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Την περασμένη Παρασκευή όμως η ΕΑΕΕ, άνοιξε το «φάκελο» ανατιμήσεις, εκφράζοντας ξεκάθαρά την άποψη του κλάδου για τις αυξήσεις στις ασφαλίσεις Υγείας.

«Το υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών υγείας είναι αυτό που δυσχεραίνει την πρόσβαση του πολίτη στις μονάδες υγείας της χώρας και επιβαρύνει αιφνιδιαστικά τόσο τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που λειτουργούν ως ενδιάμεσος καταναλωτής όσο και τον ίδιο τον Πολίτη» επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Ένωση, την οποία εξέδωσε με αφορμή τη δρομολογούμενη από τη γενική γραμματεία Καταναλωτή νομοθετική παρέμβαση για τον καθορισμό κριτηρίων βάσει των οποίων οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αποφασίζουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας.


Η ΕΑΕΕ στην ανακοίνωσή της τόνισε επίσης ότι
«συμφωνεί απόλυτα με κάθε ενέργεια της Πολιτείας που προάγει τη Διαφάνεια στη λειτουργία της Ασφαλιστικής Αγοράς προς όφελος του Καταναλωτή και γι αυτό καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να διαμορφώσουν άμεσα το πλαίσιο ελέγχου του κόστους των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας».

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, κ. Δημήτρης Σπυράκος, θα είναι έτοιμος να διαβουλευτεί με την ασφαλιστική αγορά τη νομοθετική του πρόταση για την ενίσχυση της διαφάνειας στις ασφαλιστικές συναλλαγές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην τιμολογιακή πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών στον τομέα της Υγείας.


Πάντως η ΕΑΕΕ, με επιστολή της προς τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, που εστάλη στις 26 του μηνός, διαβεβαίωσε ότι «πρόθεση της Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι να υποστηρίξει σθεναρά κάθε ενέργεια που διασφαλίζει τη Διαφάνεια και τη Φερεγγυότητα των προγραμμάτων υγείας προς όφελος του Καταναλωτή, ενώ συγχρόνως επισημαίνει ότι θα αντιταχθεί σε κάθε πρωτοβουλία ή διάδοση ανακριβούς πληροφορίας που μπορεί να αποβεί εις βάρος των ασφαλισμένων ή να δημιουργήσει αβάσιμες ανησυχίες στους Πολίτες».


Παράλληλα, η ΕΑΕΕ απέστειλε στη γενική γραμματεία καταναλωτή πλήρες «επιστημονικό υλικό που τεκμηριώνει, σύμφωνα με την τρέχουσα ευρωπαϊκή τεχνογνωσία, το πλαίσιο καλής λειτουργίας, τόσο των μακροχρόνιων, όσο και των ετησίως ανανεούμενων προγραμμάτων υγείας».


Σημειώνεται ότι η στροφή του κλάδου προς τα
ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια Υγείας έχει θορυβήσει το γενικό γραμματέα Καταναλωτή. Ο κ. Σπυράκος ήδη διερευνά το κατά πόσο η νέα γενιά συμβολαίων διασφαλίζει απόλυτα τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, ώστε να αποφασίσει αν θα πρέπει να παρέμβει και για το θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου