Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

«Αντιμετωπίσιμες οι επισφάλειες»

Την πεποίθηση πως το τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των επισφαλειών, καθώς είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο, εξέφρασε ο σύμβουλος οικονομικών ερευνών της Eurobank, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος.

Ωστόσο, μιλώντας σε εκδήλωση της ICAP για τη διαχείριση κινδύνων, επισήμανε πως η κρίση έχει αποκαλύψει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές πιστωτικού κινδύνου.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε θέματα όπως η έντονη κυκλικότητα των επισφαλειών, η συστηματική υποεκτίμηση του κινδύνου σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης και η αδυναμία ασφαλούς πρόβλεψης των επισφαλειών σε περιόδους ύφεσης.

Αναφερόμενος στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Μαλλιαρόπουλος εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου να ανοίξει η διατραπεζική αγορά για τις τράπεζές μας ιδιαίτερα μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και την άντληση κεφαλαίων από τη διατραπεζική αγορά από τη Eurobank. Χαρακτήρισε επίσης ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι σταμάτησε από τον Αύγουστο η εκροή καταθέσεων προς το εξωτερικό.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου