Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

«Ηταν εργαζόμενη, όχι εργολάβος»


Δικαίωση για συμβασιούχου που η νομαρχία Λέσβου ασφάλιζε στον ΟΑΕΕ αντί για το ΙΚΑ
 
Χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης δικαιώνει πολλές εκατοντάδες συμβασιούχους που εργάζονταν στο Δημόσιο ως «εργολάβοι». Με τη συγκεκριμένη απόφαση μία εργαζόμενη στη Νομαρχία Λέσβου, σε βάρος της οποίας είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) για οφειλές ύψους 5.600 ευρώ, αθωώθηκε. 

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι οι συνθήκες εργασίας της αποδεικνύουν εξαρτημένη εργασία και δεν δικαιολογούν ασφάλιση στον ΟΑΕΕ αλλά στο ΙΚΑ. 

Με την απόφαση η εργαζόμενη απαλλάχθηκε και από το χρέος των εισφορών και φυσικά τώρα στρέφεται κατά του κράτους, απαιτώντας ασφαλιστική κάλυψη για τα χρόνια της εργασίας της. 

Η Μαρία Μ. εργάστηκε στη Νομαρχία Λέσβου από το 2005 έως το 2008 στο Τμήμα Συγκοινωνιών και στη συνέχεια μέχρι το 2010 στο Τμήμα Πολιτικών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Διοικητικών. Αδυνατούσε όμως να πληρώσει τις εισφορές της, καθώς και το ΦΠΑ. Οπως χαρακτηριστικά λέει, ο μισθός της ήταν 880 ευρώ το μήνα. Από αυτά θα έπρεπε να καταβάλλει περί τα 700 ευρώ το δίμηνο στον ΟΑΕΕ και φυσικά το ΦΠΑ. 

«Δηλαδή, λέει, θα έπρεπε τα χρήματα που έπαιρνα από την πενθήμερη και με πλήρες ωράριο εργασία μου να τα δίνω πίσω ως εισφορές και ΦΠΑ». 

Το δικαστήριο δέχθηκε χθες ότι στην περίπτωση ισχύουν τα όσα ορίζει ο νόμος 1759/88 και κακώς η γυναίκα ήταν εξαρχής ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ. «Σύμφωνα με το νόμο αυτό», λέει ο δικηγόρος της κ. Λάγος, «όσοι απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ, σε ΝΠΔΔ κ.ά. και παρέχουν εξαρτημένη εργασία, θα πρέπει να ασφαλίζονται από το ΙΚΑ. Και αποδεικτικό στοιχείο της παροχής υπηρεσιών εξαρτημένης εργασίας κρίνονται η εργασία με εργοδότη και υπό την καθοδήγηση προϊσταμένου και φυσικά με ωράρια τακτικών υπαλλήλων». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 50χρονη δικαιωθείσα πλέον Μαρία Μ., χήρα μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, σήμερα είναι άνεργη. ** 

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου