Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Τα πρωτεία στη διαφθορά κατέχει η Ελλάδα

Σύμφωνα με την καθιερωμένη ετήσια διεθνή έρευνα περί επιπέδου διαφθοράς των χωρών που διεξάγει η ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια», η Ελλάδα είναι πρώτη στις κομπίνες στο πλαίσιο των 27 κρατών μελών της Ε.Ε., και στα ίδια επίπεδα με κράτη όπως η Κολομβία, το Λεσότο, αλλά και η Κίνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (Corruption Perception Index CPI) 2010, που παρουσίασε προ ημερών ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς», Κώστας Μπακούρης, και ο διευθυντής Άρις Συγγρός,   η χώρα μας κατέχει την 78η θέση με 3,5 βαθμούς, σε σύνολο 178 χωρών, ενώ βρίσκεται πλέον μόνη της στην τελευταία θέση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, καθώς η Ρουμανία και η Βουλγαρία πέτυχαν οριακά χειρότερες βαθμολογίες, αλλά συγκριτικά με τη χώρα μας καλύτερες.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα βρίσκεται πλέον κάτω και από την Τουρκία (4,4 βαθμοί), η οποία παραμένει βαθμολογικά σταθερή. Η πτώση της Ελλάδας από το 2009 είναι ραγδαία:  Το 2008 βρισκόταν 57η θέση με 4,7 βαθμούς, το 2009 έπεσε στην 71η θέση με 3,8 βαθμούς και το 2010 στην 78η με 3,5 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2010 τα τρία τέταρτα από το σύνολο των 178 χωρών, που εξετάστηκαν, βρίσκονται κάτω από τη βάση του πέντε στην κλίμακα διαφθοράς, η οποία κυμαίνεται από το μηδέν (όπου θεωρούνται άκρως διεφθαρμένες) έως το δέκα (όπου θεωρούνται ότι έχουν χαμηλά επίπεδα διαφθοράς).

Η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη μοιράζονται την πρώτη θέση με βαθμολογία 9,3, ενώ ασταθείς κυβερνήσεις, με παρελθόν συγκρούσεων, εξακολουθούν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ μοιράζονται την προτελευταία θέση με βαθμολογία 1,4, ενώ η Σομαλία, έρχεται τελευταία με βαθμολογία 1,1.

Οι πρωτογενείς έρευνες, στις οποίες βασίζεται ο δείκτης για τις επιμέρους χώρες, παραμένουν οι ίδιες, ενώ υπάρχει επαλήθευση των αποτελεσμάτων για πάνω από τις μισές έρευνες, έτσι ώστε να εντοπίζονται διαφοροποιήσεις στις αντιλήψεις. 

Με βάση αυτά τα κριτήρια, σκιαγραφείται βελτίωση συγκριτικά με τις βαθμολογίες του 2009, για το Μπουτάν, τη Χιλή, τον Ισημερινό, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Γκάμπια, την Αϊτή, τη Τζαμάικα, το Κουβέιτ και το Κατάρ. 

Ομοίως, επιδείνωση στη βαθμολογία εντοπίζεται στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μαδαγασκάρη, τον Νίγηρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Πηγή: Insurancedaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου