Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Συνάντηση κορυφής των ιδιωτικών ομίλων της υγείας

Μία εβδομάδα μετά την συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, οι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας έχουν σήμερα ένα κρίσιμο ραντεβού.

Η συνάντηση κορυφής των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων έχει οριστεί για το μεσημέρι και ρόλο οικοδεσπότη έχει αναλάβει ο όμιλος Υγεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι εκπρόσωποι του Υγεία, του Ιατρικού, του ΙΑΣΩ, της Euromedica, της Ευρωκλινικής και του Metropolitan έχουν να καλύψουν μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων και εντέλει να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό πεδίο αιτημάτων και εισηγήσεων προς το υπουργείο Υγείας. 

Όλα αυτά, στο πλαίσιο του διαλόγου που ξεκίνησε με τον κ. Λοβέρδο για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, κάτι που ο υπουργός θέλει να έχει τελειώσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Εκπρόσωποι του κλάδου μιλώντας στο Capital.gr επισήμαναν ότι στόχος είναι να βρεθεί η φόρμουλα που θα εκσυγχρονίσει την λειτουργία της αγοράς υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας και όχι «η προώθηση των μεμονωμένων συμφερόντων κάθε ομίλου». Γι’ αυτό και ορισμένοι εξ’ αυτών εκτίμησαν ότι «η συνάντηση θα είναι μακρά»...

Στην ερώτηση αν κρίνουν εφικτό να αλλάξει το περιβάλλον της ιδιωτικής υγείας μέχρι το τέλος του έτους, οι εταιρείες απάντησαν πως δεν είναι αδύνατον. Ωστόσο τόνισαν πως «ας γίνουν οι σωστές αλλαγές σε νόμους που έχουν ακόμη και 80 χρόνια ισχύ, κι ας είναι τον Φεβρουάριο ή και τον Μάρτιο», θέλοντας να επιστήσουν την προσοχή όχι τόσο στην ταχύτητα κατάρτισης ενός νομοσχεδίου, αλλά στην αποτελεσματικότητα των διατάξεων του.

Οι ιδιωτικοί όμιλοι προτίθενται μεταξύ άλλων να ζητήσουν από το υπουργείο την ρύθμιση των κατώτατων ορίων προσωπικού ιατρικού και νοσηλευτικού που πρέπει να απασχολούν ανά ειδικότητα. Όπως ανέφεραν σχετικά, αρμόδια στελέχη οι απαιτήσεις που ορίζει ο νόμος είναι μέχρι και 30% μεγαλύτερες από τις σημερινές ανάγκες, καθώς χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας τα περιστατικά αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Ζήτημα αποτελεί για τα ιδιωτικά νοσοκομεία και ο χρόνος ανανέωσης των βεβαιώσεων καλής λειτουργίας, ο οποίος σήμερα είναι ετήσιος. Ο υπουργός προσανατολίζεται σε αύξηση του χρόνου έκδοσης στα 3 έτη, με τις εταιρείες να ζητούν πενταετία.

Ωστόσο, αυτό που είναι φλέγον για τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα είναι το κρατικό τιμολόγιο και η ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων. Το επιχείρημά τους είναι πως οι τιμές είναι καθηλωμένες σχεδόν 20 χρόνια (από το 1991), ωστόσο ο κ. Λοβέρδος έχει απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως κάποια από τα νοσοκομεία θα εισηγηθούν στην σημερινή συνάντηση αφενός οι ασθενείς να καλύπτουν την διαφορά που υπάρχει μεταξύ χρεώσεων που δικαιολογεί το ασφαλιστικό ταμείο και της πραγματικής αξίας μιας ιατρικής πράξης, εξαιρώντας περιπτώσεις που πραγματικά αποτελούν επείγουν περιστατικό. Επίσης, φέρονται να προτείνουν και διαβαθμισμένη χρέωση στην περίπτωση που ο ασθενής επιλέγει το νοσοκομείο στο οποίο θέλει να νοσηλευτεί. 

Πηγή: Capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου