Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Στα 24 δισ. ευρώ τον Ιούνιο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια


Επιδείνωση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος

Σημαντική επιδείνωση παρουσίασε η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων των εμπορικών τραπεζών, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος Ιουνίου να φτάνει στο 9%.

Η δυσμενής αυτή εικόνα καταγράφεται στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία δημοσιοποιείται σήμερα. 

Στο τέλος του α΄ εξαμήνου οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 9% των συνολικών δανείων των τραπεζών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης καθυστερήσεων είχε διαμορφωθεί στο 8,2% στο τέλος Μαρτίου έναντι 7,7% στο τέλος του 2009. 

Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι η μεγαλύτερη αύξηση, και μάλιστα με διαφορά, των καθυστερήσεων καταγράφεται στα καταναλωτικά δάνεια. Ακολουθούν τα στεγαστικά, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στα επιχειρηματικά δάνεια, κυρίως λόγω της προληπτικής επέμβασης των τραπεζών με την εφαρμογή μαζικών προγραμμάτων αναχρηματοδότησης επιχειρηματικών δανείων. Σημειώνεται ότι στο τέλος Μαρτίου οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 14,7% στα καταναλωτικά δάνεια, στο 8,2% στα στεγαστικά και στο 7% στα επιχειρηματικά. 

Με δεδομένη την περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών λόγω της ύφεσης και τη σημαντική αύξηση της ανεργίας, στελέχη τραπεζών εκτιμούν περαιτέρω επιδείνωση τους επόμενους μήνες: προβλέπουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ξεπερνούν το 10% στο εννεάμηνο και το 11% στο τέλος του έτους, που αντιστοιχεί σε προβληματικά δάνεια περίπου 30 δισ. ευρώ. Στην ενδιάμεση έκθεση ο διοικητής της ΤτΕ επαναλαμβάνει ότι ο πυρήνας του προβλήματος για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν είναι οι τράπεζες (όπως συνέβη στις άλλες χώρες), αλλά η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται στην έκθεση, οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν να αντιμετωπίζουν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση καθώς είχαν προνοήσει να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, είχαν αξιοποιήσει την έκτακτη βοήθεια που είχε προσφέρει η Πολιτεία με την έκδοση προνομιούχων μετοχών και δεν προχώρησαν στη διανομή μερίσματος ενισχύοντας έτσι έμμεσα τα κεφάλαιά τους. 

Στην έκθεση επισημαίνεται η θετική επίδοση, με εξαίρεση την ΑΤΕ, των ελληνικών τραπεζών που συμμετείχαν στο πανευρωπαϊκό stress test που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και το γεγονός ότι οι μεγάλες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προκλήσεις σταδιακά αντιμετωπίζονται, αμβλύνοντας τις πιέσεις προς τον τραπεζικό κλάδο. 

Αναφορά γίνεται και στην επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας η οποία, όπως σημειώνεται στην έκθεση, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σε ό,τι αφορά την ανάγκη δημιουργίας ισχυρότερων σχημάτων, στην ενδιάμεση έκθεση ο διοικητής της ΤτΕ επαναλαμβάνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν τις δυνατότητες στρατηγικών συνεργασιών και συγχωνεύσεων ώστε να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου