Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ασπίς: Την επόμενη εβδομάδα η λίστα ασφαλισμένων Ζωής


Στη λίστα θα περιλαμβάνοντα περίπου 200.000 συμβόλαια εκ των οποίων τα 134.150 είναι σε ισχύ, τα 56.200 ελευθέρων καταβολών, και περίπου 5.200 εκκρεμών λήξεων.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί από τον επόπτη Xαρτοφυλακίου Ζωής της Ασπίς Πρόνοια Ζωής κ. Ιωάννη Παντελίδη στην ΕΠΕΙΑ η λίστα των ασφαλισμένων στον κλάδο Ζωής και των δικαιούχων αποζημιώσεων από την εταιρεία για τα νοσοκομειακά συμβόλαια. Πρόκειται για περίπου 200.000 συμβόλαια εκ των οποίων τα 134.150 είναι εν ισχύ, τα 56.200 ελευθέρων καταβολών, και περίπου 5.200 συμβολαίων εκκρεμών λήξεων. H περιουσία της Ασπίς Πρόνοια εκτιμάται σε περίπου 200-250 εκατ. ευρώ.

Η ΕΠΕΙΑ και ο επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής βάσει νόμου είναι υποχρεωμένοι να αναρτήσουν τη λίστα τόσο στα γραφεία της εταιρείας όσο και κυρίως στο διαδίκτυο (πιθανότατα στο site της ΕΠΕΙΑ και αυτό θα διευκρινιστεί), προκειμένου να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι και όσοι έχουν έννομο δικαίωμα για αποζημίωση

Ενστάσεις
Από εκεί και πέρα θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο τριών μηνών προκειμένου να κατατεθούν οι ενστάσεις των ασφαλισμένων και των δικαιούχων αποζημίωσης και να προστεθούν οι αιτιολογημένες αιτήσεις από ανθρώπους που δεν θα έχουν βρει τα ονόματά τους στη λίστα. Γενικότερα, η εκτίμηση είναι ότι εάν οι νομικές διεκδικήσεις περιοριστούν τότε η εκκαθάριση και η απόδοση μέρους ή του συνόλου από τα κεφάλαια στους ασφαλισμένους θα πραγματοποιηθεί σχετικά σύντομα. Το αρνητικό σενάριο που όλοι φοβούνται είναι το ενδεχόμενο να γενικευτούν οι ενστάσεις και οι νομικές διεκδικήσεις. 

Στην περίπτωση αυτή, κινδυνεύει να μπλοκαριστούν κεφάλαια για αποζημιώσεις συμβολαίων και νοσοκομειακών τιμολογίων μέχρι να εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις. 

Σε ό,τι αφορά το Εγγυητικό Κεφάλαιο που θα περιλαμβάνει όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια Ζωής που δεν έχουν μεταφερθεί σε άλλες εταιρείες, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για πρόσκτηση χαρτοφυλακίων από άλλες εταιρείες Ζωής κατόπιν συννενόησης και ενημέρωσης από τον επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής κ. Παντελίδη. Ωστόσο υπάρχει για τις ασφαλιστικές, το «αγκάθι» της αναδρομικότητας των χρεώσεων και το αυξημένο ποσοστό της προμήθειας (1,5% επί της αξίας του συμβολαίου) που ναρκοθετούν την ανάπτυξη της διαδικασίας. 

Προσφυγές
Από την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών δεν αποκλείουν να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να πετύχουν τη κατάργηση του όρου της αναδρομικότητας κυρίως αλλά και μικρότερες χρεώσεις αφού ο μέσος όρος χρεώσεων για αντίστοιχα κεφάλαια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι της τάξης του 0,2%-0,5% επί της αξίας του συμβολαίου. 

Ιδιαίτερη δύσκολη είναι η πρόσκτηση νοσοκομειακών συμβολαίων ιδιαίτερα ατόμων που έχουν περάσει τα 50 έτη ηλικίας, αφού θα απαιτηθεί νέο under-writing και πιθανότατα μεγάλες αναπροσαρμογές στα ασφάλιστρά τους.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου