Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Επισφράγιση αποτυχίας η μετονομασία του ΤΕΜΠΜΕ

Με παλιά υλικά προσπαθεί να φτιάξει νέα μέθοδο για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. 

Συγκεντρώνει νέες αλλά κυρίως υφιστάμενες δράσεις που δεν «περπάτησαν» υπό την ομπρέλα του ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο επιχειρείται να μετεξελιχθεί σε βασικό μοχλό διακίνησης κρατικού και κοινοτικού χρήματος. 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε χθες τη δημιουργία 7 ταμείων μέσω των οποίων θα παρέχονται κρατικά δάνεια και παράλληλα θα κινούν και τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ. Δεν απάντησε όμως πότε τελικά θα φτάσει το χρήμα στην αγορά που διψά για ρευστότητα περιμένοντας καιρό τώρα δράσεις όπως το Jeremie, το ταμείο επιχειρηματικότητας κ.ά. να αρχίσουν να λειτουργούν. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό Χρυσοχοΐδη, τα ταμεία θα στεγαστούν υπό την «ομπρέλα» του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ), το οποίο αλλάζει όνομα και θα λέγεται «Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). 

Θα επεκτείνει τη δράση του πέρα από τις εγγυήσεις και σε συνεπενδύσεις με εταιρείες, χωρίς όμως να έχει άμεση επαφή με αυτές. Παράλληλα θα επιβλέπει και τη διανομή των ανακυκλούμενων πιστώσεων των 7 ταμείων που ήδη ανακοινώθηκαν και άλλων που είναι στον... δρόμο (π.χ. πολιτιστικής επιχειρηματικότητας). 

Πρόκειται για σχέδιο που ετοιμαζόταν από το καλοκαίρι από τη Λούκα Κατσέλη. 

Οπως ειπώθηκε, τα ταμεία θα προικοδοτηθούν συνολικά με 2 δισ. ευρώ από λεφτά του ΕΣΠΑ μόνο για τη διετία 2010-2011, και άλλα 4 δισ. έως το 2013. Δεν διευκρινίστηκε πάντως από πού θα προκύψουν τα κονδύλια αυτά. 

Κάποια από τα ταμεία που ανακοινώθηκαν είναι ήδη γνωστά. Αποτελούν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης των μικρομεσαίων που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι και υπήρχε δέσμευση να υλοποιηθούν εντός του 2010. 

Για παράδειγμα, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (του οποίου η κοινή υπουργική απόφαση για την έναρξή του εκκρεμεί προς υπογραφή από τον Αύγουστο), οι πρωτοβουλίες Jeremie και Jessica που θα έπρεπε ήδη να «τρέχουν» και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο: 

* Ταμείο «Εξοικονομώ κατ' οίκον» για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων: πρόκειται για πρόγραμμα μέσω του οποίου προβλέπεται ότι θα δοθούν χαμηλότοκα δάνεια σε φυσικά πρόσωπα με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Διαθέτει 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και άλλα τόσα αναμένεται να συνεπενδυθούν από τις τράπεζες. 

* Ταμείο Επιχειρηματικότητας για την ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων: θα δανείζει με ευνοϊκούς όρους επενδύσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, αλλά και επενδύσεις καινοτομικές και φιλικές προς το περιβάλλον. Το ΕΣΠΑ δίνει 460 εκατ. ευρώ το 2010. 

* Πρωτοβουλία Jeremie: 250 εκατ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων για δάνεια προς επιχειρήσεις. 

* Πρωτοβουλία Jessica: 258 εκατ ευρώ για έργα αστικής ανάπτυξης. 

* Ταμεία Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και Αλιείας για Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Υπαιθρο: υπό σύσταση για μεταποιητικές γεωργικές ή αλιευτικές επιχειρήσεις. 

* Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας: υπό σύσταση για δράσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας. 

Πηγή: Eλευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου