Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Πότε θα μειώνονται οι μισθοί των εργαζόμενων

Με υπουργική απόφαση που θα υπογράψει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη μέσα στον Νοέμβριο θα επιτραπεί, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα εφαρμογής -με επιχειρησιακές συμβάσεις ή συμφωνίες σε τοπικό επίπεδο- δυσμενέστερων όρων αμοιβής και εργασίας απ’ ό,τι προβλέπουν οι κλαδικές και η ΕΓΣΣΕ.

«Οταν μια γεωγραφική περιοχή ή μια επιχείρηση βρίσκεται σε διαρθρωτική κρίση και σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας, έτσι ώστε να μπορούν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Αν μια επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει και χρειάζεται να κάνει μια διευθέτηση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι κάτι που προσωπικά και ως κυβέρνηση το βλέπουμε θετικά», δήλωσε η Λ. Κατσέλη στο Ράδιο 9, επαναβεβαιώνοντας την πολιτική απόφαση για την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης, η οποία περιλαμβάνεται στο νόμο για την οικονομική στήριξη της χώρας. Η υπουργός σημείωσε, ωστόσο, ότι «θα γίνει μια προσεκτική ρύθμιση, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και να υπάρξει μια μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτές τις περιπτώσεις».

ΓΣΕΕ«Δεν είναι οι συμβάσεις που λύνουν το ζήτημα. Προηγούνται οι επιχειρησιακές αναδιαρθρώσεις, οι αναδιαρθρώσεις των χρεών, ο ρόλος των τραπεζών και βεβαίως δεν έχουν δείξει οι εργαζόμενοι όπου κινδυνεύει μια επιχείρηση ένα πνεύμα που να λέει ας χάσω τη δουλειά μου δεν με νοιάζει», απάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος χαρακτηρίζοντας ως «επιεικώς απαράδεκτη» τη σχετική ρύθμιση που, όπως είπε, «προσκρούει στο Σύνταγμα και στους νόμους της χώρας, σε διεθνείς συμβάσεις εργασίας αλλά και στη λογική του υγιούς ανταγωνισμού» και δεν πρέπει να έχει γενικό χαρακτήρα.

«Όταν μια επιχείρηση βρίσκεται στα πρόθυρα να κλείσει, γίνονται διαπραγματεύσεις και στις διαπραγματεύσεις, τότε, πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα και τα εργαλεία για να διασωθεί και η επιχείρηση και η απασχόληση σε μια δομή απασχόλησης, όπως αυτή που έχει η Ελλάδα, αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα χρησιμοποιηθεί με βάση το κόστος εργασίας για να? παίξουν παιχνίδι στον ανταγωνισμό οι εργοδότες», κατέληξε.

Πηγή: Hμερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου