Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Πιο τολμηρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ζητά το ΔΝΤ

Το Ταμείο τονίζει πως το κέντρο βάρους πρέπει να μετατοπιστεί προς τις μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που θα στηρίξουν την ανάκαμψη

Αντιμετωπίστε τη φοροδιαφυγή αλλιώς θα έρθουν νέοι φόροι και επίπονες περικοπές δαπανών. Αυτό το μήνυμα στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στον απολογισμό της εκτέλεσης του Μνημονίου το πρώτο εξάμηνο, στον οποίο ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η δυσαρέσκεια που διατυπώνει για την άρνηση της αντιπολίτευσης να στηρίξει το Μνημόνιο

Δηλώνοντας ικανοποίηση για την πορεία μείωσης του ελλείμματος, προειδοποιεί για την ύπαρξη κινδύνων με αιχμή την υστέρηση των εσόδων, την ανάγκη για καλύτερο έλεγχο των δαπανών και την προώθηση μεταρρυθμίσεων υψηλού πολιτικού κόστους, ώστε να ανακάμψει γρήγορα η οικονομία και να στηριχθεί η απασχόληση.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως με τα σημερινά δεδομένα δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα φέτος καθώς περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1 δισ. ευρώ και εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες θα αντισταθμίσει τις όποιες αποκλίσεις.

Ανάκαμψη Τονίζει δε πως εφεξής το κέντρο βάρους πρέπει να μετατοπιστεί από το σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής προς τις μεταρρυθμίσεις, με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνες που θα δημιουργήσουν συνθήκες ανάκαμψης, θα στηρίξουν την απασχόληση και θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα. Ζητά ένα πιο τολμηρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εκτιμά πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου θα προβλέπει πωλήσεις σημαντικών ποσοστών που κατέχει το δημόσιο σε τράπεζες με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό. 

Ειδικότερα:
Φοροδιαφυγή:Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, αλλά την αποφασιστικότητά της θα τεστάρει η διαδεδομένη κουλτούρα φοροδιαφυγής στη χώρα και η αντίσταση ακόμη και από τις ίδιες τις φορολογικές υπηρεσίες. Προειδοποιεί πως εάν δεν βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση θα απαιτηθούν πρόσθετοι φόροι και επιπλέον περικοπές δαπανών, ενώ θα υποστεί πλήγμα η κοινωνική και πολιτική στήριξη στο Μνημόνιο. «Είναι απαραίτητη η αποφασιστική καταδίωξη των φοροφυγάδων, ιδίως στα υψηλά εισοδήματα» εκτιμά.

Δαπάνες: Απαιτείται καλύτερος έλεγχος δαπανών σε ΟΤΑ, νοσοκομεία και ΔΕΚΟ, με μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις θα είναι στο μέλλον δημοσιονομικά ασφαλείς. Θεωρεί πως για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί τον Δεκέμβριο πρέπει να διατηρηθεί το μαξιλάρι των 4 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών και υπό αυτές τις συνθήκες συμμερίζεται την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι στη φάση αυτή δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, με δεδομένα: Την περικοπή επιπλέον 1 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ, την εξοικονόμηση 900 εκατ. από τις αμυντικές δαπάνες και ενδεχομένως πρόσθετες περικοπές σε μη παραγωγικές δαπάνες.

Ανάπτυξη - πληθωρισμός: Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι υψηλοί και το κέντρο βάρους πρέπει να μετατοπιστεί στην πραγματική οικονομία, όπου απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις. Αποδίδοντας εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακό, που όπως λέει «εντυπωσίασαν», ζητά απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, με νομοσχέδιο τον Οκτώβριο, των αγορών και άρση των εμποδίων σε τουρισμό και λιανεμπόριο. Προειδοποιεί όμως πως οι όποιες κινήσεις θα συνοδευτούν από συγκρούσεις με συμφέροντα και οι όποιες πολιτικές προσπάθειες πρέπει να εστιάσουν εδώ. Προβλέπει μείωση του πραγματικού ΑΕΠ 4% φέτος και 2,5% το 2011, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ θα αποδειχθεί μεγαλύτερο λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού.

Αποκρατικοποιήσεις - τράπεζες: Το ΔΝΤ ζητά πιο τολμηρό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αναφερόμενο ειδικά στις σχεδιαζόμενες ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο εκτιμά πως ενδεχομένως το Δημόσιο να πουλήσει σημαντικά ποσοστά που κατέχει σε τράπεζες μέσω ανοικτής διαδικασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν εγχώριοι και ξένοι παίκτες. Εκτιμά πως η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι περιορισμένη αλλά διαχειρίσιμη και απαιτείται ολοκληρωμένη στρατηγική, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών κυρίως της ΑΤΕ, που απέτυχε στα τεστ αντοχής του Ιουλίου.

Χρέος: Αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για το χρέος που το «βλέπει» στο 144% του ΑΕΠ το 2013, αντί προηγούμενης εκτίμησης για 149% και αναμένει αποκλιμάκωση στο 111% έως το 2020, αντί 120% που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Εντοπίζει ωστόσο πέντε κινδύνους, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την κατάπτωση εγγυήσεων (συνολικά περί τα 26 δισ. ) και την ενσωμάτωση swap που εκτιμώνται σε 5 δισ. ευρώ, το ενδεχόμενο χαμηλότερης ανάπτυξης, ασθενέστερης δημοσιονομικής προσαρμογής, υψηλότερων επιτοκίων και σοβαρότερου αποπληθωρισμού τη διετία 2011 - 2012.

Στον σωστό δρόμοTην εκτίμηση ότι η Eλλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο με τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξέφρασαν σήμερα στις Bρυξέλλες ο Oλι Pεν και ο Λορένζο Mπίνι Σμάγκι.

Ολι ΡενO αρμόδιος επίτροπος υπογράμμισε ότι ύστερα από μια τέτοια κρίση, απαιτείται χρόνος για την αποκατάσταση και ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

Λορένζο Mπίνι ΣμάγκιTο μέλος του Δ.Σ. της EKT Λορένζο Mπίνι Σμάγκι τόνισε ότι κατά την ελληνική κρίση οι αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους έναντι της Eλλάδας.

Επίσης ο ίδιος προέβλεψε ότι απαιτούνται περίπου 9 με 12 μήνες πριν αντιδράσουν θετικά οι αγορές υπό τη σαφή βεβαίως προϋπόθεση ότι η Eλλάδα θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου