Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Τριετές «σίριαλ» οι αποζημιώσεις των ασφαλισμένων

Από σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τους 300.000 ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value

Από σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τους 300.000 ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value, με τη δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα της ΕπΕΙΑ (www.epeia.gr) της λίστας των ονομάτων όσων έχουν στην κατοχή τους συμβόλαια των δύο εταιρειών.

Η ανάρτηση των ονομάτων, προκειμένου να διευκολυνθεί στη συνέχεια η διαδικασία επαλήθευσης όσων έχουν εκκρεμείς απαιτήσεις από τις δύο εταιρείες, δεν είναι παρά το πρώτο στάδιο στη μακρά διαδικασία διεκδίκησης των αποζημιώσεων που ανοίγεται μετά την ψήφιση του νόμου και η οποία –ακόμη και με βάση την αισιόδοξη προσέγγιση– μπορεί να φτάσει έως και τα τέσσερα χρόνια

Ο μακρύς χρόνος για την ικανοποίηση των ασφαλισμένων είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της χρονοβόρου διαδικασίας για την επιβεβαίωση των δικαιούχων και των απαιτήσεών τους, η οποία εκτιμάται ότι θα απαιτήσει έξι τουλάχιστον μήνες.

Είναι κυρίως συνέπεια της μακροχρόνιας διαδικασίας που απαιτείται για την καταβολή των αποζημιώσεων από το Εγγυητικό Κεφάλαιο, η δυνατότητα της αναδρομικής κάλυψης του οποίου σε ποσοστό έως και 70%, αμφισβητείται άλλωστε από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, που έχει προειδοποιήσει για την προσβολή του νόμου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η μακρά διάρκεια του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων προς τους ασφαλισμένους προκύπτει από σχετική διάταξη του νόμου 3867/2010, βάσει της οποίας «η είσπραξη των απαιτήσεων των καταναλωτών από το Εγγυητικό Κεφάλαιο μπορεί να ανασταλεί μέχρι και τρία χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου».

Αντίστοιχα, έως δύο χρόνια μπορεί να ανασταλεί «κάθε υφιστάμενη αίτηση εξαγοράς, μελλοντική εξαγορά ή λήξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου» στην περίπτωση που βρεθεί ανάδοχος ο οποίος θα αναλάβει το σύνολο ή μέρος του χαρτοφυλακίου των δύο εταιρειών.

Η ενεργοποίηση πάντως της μακράς διαδικασίας αναμένεται από την προσεχή σήμερα Δευτέρα και θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των ασφαλισμένων και του αριθμού του συμβολαίου τους. Η δημοσιοποίηση θα γίνει μέσω τριών καταστάσεων, που θα περιλαμβάνουν τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ, δηλαδή αυτά που δεν είχαν διακοπεί για κάποιο λόγο μέχρι την ημέρα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των δύο εταιρειών, τα συμβόλαια ελεύθερα περαιτέρω καταβολών, δηλαδή αυτά που για κάποιο λόγο έπαψαν να πληρώνονται, και τα συμβόλαια που έχουν λήξει.

Στις σχετικές λίστες, που θα συγκροτούν το Ενδεικτικό Χαρτοφυλάκιο, δεν θα περιλαμβάνεται το ύψος του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου, δηλαδή τα ποσά που έχει επενδύσει κάθε ασφαλισμένος, ούτε φυσικά οι αποδόσεις τους, το ύψος των οποίων άλλωστε μπορεί να αμφισβητηθεί εξ ολοκλήρου από τον επόπτη χαρτοφυλακίου.

Στην περίπτωση που κάποιος ασφαλισμένος δεν δει το όνομά του στις λίστες που θα αναρτηθούν, θα πρέπει να απευθυνθεί στον Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής, προκειμένου να καταθέσει τα απαραίτητα στοιχεία που θα επιτρέψουν τη διερεύνηση της υπόθεσης. Το ξεκαθάρισμα αυτών των υποθέσεων, που θα απαιτήσει περίπου 3,5 μήνες, θα οδηγήσει στην κατάρτιση του Προσωρινού Χαρτοφυλακίου, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο τα ονόματα όσο και τις χρηματικές διεκδικήσεις των δικαιούχων.

Σε αμφισβήτηση πάντως από το πρώτο στάδιο της διαδικασίας τίθενται τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχαν συνάψει με την εταιρεία νομικά πρόσωπα, όπως ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και μητροπόλεις, συνολικού ύψους περίπου 27 εκατ. ευρώ. Εκτός λίστας θα βρεθούν επίσης οι διεκδικήσεις όσων έχουν στην κατοχή τους ασφαλιστήρια ζωής, αλλά μέσα από τον έλεγχο του επόπτη χαρτοφυλακίου προέκυψε ότι τα χρήματα ουδέποτε εισέρρευσαν στην εταιρεία.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου