Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕπΕΙΑ «έγραψε» ιστορία...


Το τελευταίο διάστημα είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια της ΕπΕΙΑ να περάσει στην πράξη όλους τους κανόνες, τις ρυθμίσεις, τις πολιτικές που χρειάζεται η ασφαλιστική αγορά, οι εταιρείες και τα στελέχη ώστε να μεταβούν σε μια νέα «υπερβατική» για τα ελληνικά δεδομένα κατάσταση.

Οι ρυθμίσεις για την διαχείριση κινδύνων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, η πολιτική περί καταλληλότητας και αξιολόγησης στελεχών, η πολιτική περί πρόσκτησης εργασιών δικτύων και περί είσπραξης ασφαλίστρων, αποτελούν ένα ουσιαστικό δείγμα της δομικής δουλειάς που κάνει η
Εποπτική Αρχή με ένα μοναδικό και ανιδιοτελή στόχο: την θωράκιση της αγοράς, την καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της αξιοπιστίας των διαδικασιών και σίγουρα την βελτίωση της ποιότητας των εργασιών και των προϊόντων που προσφέρονται.

Είναι όλα θετικά. Και σαφώς ενθαρρυντικά ότι η πολυπόθητη ώρα που οι εταιρείες οι οποίες θα συνεχίσουν λειτουργούν και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούν δε θα χωρά αμφιβολίες. Μπορεί να είναι η αρχή όπου η ασφαλιστική αγορά θα ξεκινήσει μια άλλη πορεία.  


Ο δύσβατος δρόμος τελειώνει και οι τελευταίοι που τον περπατούν  θα ενταχθούν στο «άρθρο 6». Οι εταιρείες που θα ενταχθούν θα ρίξουν και την αυλαία της μέχρι σήμερα ιστορικής από άποψη «αναρχίας» περιόδου της αγοράς όπου η εποπτική αρχή του υπουργείου Εμπορίου και του σκληρού κρατισμού δεν κατάφερε να επιβάλλει κανόνες και να επιφέρει την αξιοπιστία στην τόσο σημαντική αλλά και παρεξηγημένη ασφαλιστική αγορά. 


Είναι θέμα λίγου χρόνου προκειμένου οι εταιρείες  να λειτουργούν σε ένα σωστό πλαίσιο με προδιαγραφές και με στάνταρ ελέγχου όπου θα τηρούνται ευλαβικά και θα προσθέτουν αξία στην αγορά, τις εταιρείες και τα στελέχη τους. 


Το νέο ξεκίνημα της αγοράς σίγουρα χρονικά θα παρακολουθείται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις δικές της εποπτικές διαδικασίες αφού ο νομοθέτης αποφάσισε να της δώσει τον έλεγχο του κλάδου. Ωστόσο η ΕπΕΙΑ και οι άνθρωποί της έγραψαν ιστορία

Γιάννης Βερμισσώ
 Πηγή: Insuranceworld 

1 σχόλιο: