Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Έρχονται «δουλειές» στα συνταξιοδοτικά προγράμματα

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο και περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι ίδιοι οι πολίτες αποδέχονται, ότι θα πρέπει, παίρνοντας σχετικές πρωτοβουλίες, να ενεργήσουν από μόνοι τους, αν θέλουν να έχουν στο μέλλον μια αξιοπρεπή σύνταξη. Πρόκειται για μια άμεση αντίδραση που διαμορφώθηκε ως συνέπεια των πρόσφατων αλλαγών και των μέτρων για την κοινωνική ασφάλιση.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε η
Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κάποια ευρήματα της οποίας, ανέφερε ο πρόεδρος της Ε.Α.Ε.Ε. κ. Μίνος Μωυσής στο πρόσφατο συνέδριο της Ύδρας, ενώ τα πλήρη αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν προσεχώς.

Συγκεκριμένα, το 81% αναγνωρίζει, την ανάγκη συστηματικής αποταμίευσης για τη σύνταξη. Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα είναι ότι το 49% από αυτούς, εμπιστεύεται τις ασφαλιστικές εταιρείες ως φορείς  συνταξιοδοτικών προγραμμάτων (έναντι ποσοστού 44% για τις τράπεζες). Επίσης, το 49% απάντησε, ότι κατάλληλα φορολογικά κίνητρα θα είχαν θετική επίπτωση στην απόφασή τους να αποκτήσουν ένα ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.


Κύριος ανασταλτικός παράγοντας προκύπτει από την έρευνα, ότι είναι η οικονομική στενότητα, που πέρα από την παρούσα φάση, συνδέεται και με την ανασφάλεια για το μέλλον.


Το κλίμα αυτό, όπως επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία, επηρεάζει σήμερα αρνητικά τον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς και όλη την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας. Για τον κλάδο όμως, το κέρδος μπορεί το επόμενο διάστημα να είναι σημαντικό, αφού η συγκυρία, καθιστά ακόμα πιο επίκαιρη, την αξία της ασφαλιστικής κάλυψης και μπορεί να βελτιώσει τη χαμηλή γενικά, ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων.


Φαίνεται, ότι η σύνταξη μπορεί να δημιουργήσει μια νέα προοπτική με σημαντική δυναμική για τον κλάδο. Το κράτος επίσης, όπως προκύπτει και από την έρευνα, μπορεί να σταθεί αρωγός στην κατεύθυνση αυτή. Αφού δεν μπορεί περισσότερο να βοηθήσει στην πλευρά των παροχών, τουλάχιστον να διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα μέσα από θεσμικές αποφάσεις και φορολογικά κίνητρα.


Το σημαντικό όμως είναι ο κλάδος να μην περιμένει μόνον από το κράτος να ενεργήσει. Άλλωστε έχουν περάσει αρκετά χρόνια εν ... αναμονή. Το έδαφος πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα με τις κατάλληλες κινήσεις και προσαρμογές. Ο πελατοκεντρικός χαρακτήρας σε επίπεδο προϊόντων και εξυπηρέτησης πελατών, φαντάζει μονόδρομος και όπως ανέφερε ο κ.
Μωυσής, οι ασφαλιστικές χρειάζεται να σχεδιάσουν προϊόντα και λύσεις που θα είναι δίκαια τιμολογημένες και αρκετά ευέλικτες για να παρακολουθούν τις μεταβολές στις ανάγκες των πελατών και της δυνατότητας τους να πληρώσουν.

Όλα αυτά δε γίνονται βέβαια χωρίς εκπαιδευμένους, πρόθυμους και εν κατακλείδι επαγγελματίες χρηματοοικονομικούς και ασφαλιστικούς συμβούλους, που θα είναι κοντά - προσφέροντάς προστιθέμενη αξία - στον πελάτη. Η πρόκληση επομένως είναι μεγάλη για όλους, με υπομονή, επιμονή και προσήλωση στο στόχο της ικανοποίησης των εξατομικευμένων αναγκών.

Πηγή: Insuranceworld 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου