Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Λύση σωτηρίας το bancassurance για τις ασφαλιστικές

Μεγάλη είναι η συμμετοχή του bancassurance στην παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο των γενικών ασφαλειών. Η μεγάλη ανάπτυξη των δανείων τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως των στεγαστικών, οδήγησε σε αντίστοιχα ανοδική πορεία και τα μεγέθη στις ασφάλειες του κλάδου Πυρός.

Στην ίδια κατεύθυνση του «πακέτου», κινήθηκαν οι προσπάθειες πώλησης και στην περίπτωση του αυτοκινήτου μέσα από τη χορήγηση δανείων, leasing, κλπ.


Γενικά, η πώληση των ασφαλιστικών προγραμμάτων είναι πιο εύκολη εφόσον συνδέεται άμεσα με κάποιο τραπεζικό προϊόν, πράγμα που ισχύει με τις δύο αυτές περιπτώσεις.


Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα εφόσον επιχειρείται απευθείας – μη συνδεδεμένη – πώληση των ασφαλιστικών προγραμμάτων από τον τραπεζικό υπάλληλο. 


Αν συνυπολογίσει κανείς κάποια χαρακτηριστικά, όπως το μεγάλο πελατολόγιο των τραπεζών, την ευκολία πρόσβασης και κατηγοριοποίησης του πελατολογίου αυτού για εφαρμογή στρατηγικών προώθησης από τις τράπεζες, σε συνδυασμό με την παραδοσιακά ισχυρή εμπιστοσύνη που έχει ο Έλληνας πολίτης προς το τραπεζικό σύστημα, γίνονται εύκολα κατανοητά τα μεγάλα οφέλη για ασφαλιστικές εταιρίες και τράπεζες από τις πωλήσεις μέσω του bancassurance. Ειδικά δε, με τη σημερινή οικονομική συγκυρία, που επιζητείται ενίσχυση εργασιών και εσόδων.
 
Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας, είναι η ενίσχυση της πιστότητας (loyalty) μέσα από την ανάπτυξη της συναλλακτικής σχέσης με τον πελάτη. Το όφελος για τις εταιρείες μέσα από τις σταυροειδείς πωλήσεις (cross selling), πέρα από τη θετική συμβολή στην πλευρά των εσόδων μπορεί να είναι σημαντικό και να αποφέρει και υψηλά μεσομακροπρόθεσμα οφέλη, μέσα από την ποικιλία των διαφορετικών προγραμμάτων που έχουν συναφθεί με τον πελάτη.

Η επιδείνωση πάντως των οικονομικών συνθηκών έχει οδηγήσει και σε μείωση των δανειακών χορηγήσεων και ειδικότερα των στεγαστικών δανείων. Αυτό έχει ως λογική συνέπεια και τη μείωση των εργασιών bancassurance σε ότι αφορά τις ασφάλειες πυρός επί του προκειμένου.

Στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών αναφέρουν ότι παρά την κρίση και την κάμψη στις χορηγήσεις δανείων, η σημασία του bancassurance στις γενικές ασφάλειες, ειδικότερα δε, στους κλάδους πυρός και αυτοκινήτου, είναι μεγάλη και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης είναι σημαντικά.

Υπάρχουν άλλωστε, όπως επισημαίνουν, δάνεια σε κατοικίες ή και επιχειρήσεις που έχουν συναφθεί κατά το παρελθόν, πολλά από τα οποία πιθανόν να μην συνοδεύονται από ασφαλιστικό πρόγραμμα. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους μεγάλης ανασφάλειας όπως αυτή που πλήττει σήμερα την αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, βασικά χαρακτηριστικά αυτών των προγραμμάτων, είναι η απλότητα των όρων / καλύψεων, που σημαίνει εύκολη κατανόηση από την πλευρά του πελάτη, καθώς και η ταχύτητα των διαδικασιών που κατά κανόνα ολοκληρώνονται με άμεσο τρόπο στο τραπεζικό κατάστημα.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου