Σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες ενδέχεται
να αγγίξουν ακόμη και τα 8 δισ. ευρώ, θα οδηγηθούν οι ελληνικές
τράπεζες εξαιτίας της επιδεινούμενης κατάστασης της ελληνικής
Οικονομίας, αλλά και των αυξημένων κεφαλαιακών απαιτήσεων στο πλαίσιο
εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν στο Capital.gr στελέχη της αγοράς, διαπιστώνοντας ότι το τοπίο παραμένει ακόμη θολό σχετικά με το ποια είναι η πολιτική βούληση για την επόμενη ημέρα στο εγχώριο τραπεζικό σκηνικό, αλλά και για το πώς θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις μεταξύ τραπεζών.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν στο Capital.gr στελέχη της αγοράς, διαπιστώνοντας ότι το τοπίο παραμένει ακόμη θολό σχετικά με το ποια είναι η πολιτική βούληση για την επόμενη ημέρα στο εγχώριο τραπεζικό σκηνικό, αλλά και για το πώς θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις μεταξύ τραπεζών.
«Η επιδείνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών και η πτώση των τιμών των ομολόγων έχουν ΄φάει΄ κεφάλαια από τις τράπεζες. Το ζήτημα είναι πώς θα αναπληρωθούν τα κεφάλαια αυτά, τη στιγμή μάλιστα που στα επόμενα χρόνια οι τράπεζες καλούνται σχεδόν να τετραπλασιάσουν το δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων Tier I. Η ενίσχυση των τραπεζών με νέα κεφάλαια είναι το μείζον και όχι οι συγχωνεύσεις. Η συνένωση δύο μεγάλων τραπεζών από μόνη της δεν αυξάνει την κεφαλαιακή επάρκεια του ενιαίου σχήματος. Για την ακρίβεια, η νέα κεφαλαιακή επάρκεια είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της κεφαλαιακής επάρκειας και των δύο τραπεζών. Και αυτό διότι με μία συγχώνευση, το ενιαίο σχήμα αναλαμβάνει πολύ μεγαλύτερα ρίσκα, αν αναλογιστεί απλά κανείς το πλήθος των επιχειρηματικών δανείων που έχουν δοθεί κοινοπρακτικά από πολλές τράπεζες...», αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης.
Στο πλαίσιο αυτό, η μόνη «καθαρή» κίνηση αυτή τη στιγμή στο τραπεζικό σκηνικό είναι η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να ακολουθηθεί και από άλλες τράπεζες. Σημειώνεται ότι σήμερα (27/9) ξεκινά η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης τόσο για την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, όσο και για την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού. Η περίοδος αυτή θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου. Από σήμερα και μέχρι τις 5 Οκτωβρίου θα είναι η περίοδος διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων στο ΧΑ.
Σχετικά με τις αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών λόγω της Βασιλείας ΙΙΙ σημειώνεται ότι πλέον οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια που να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 7% του ενεργητικού τους, συμπεριλαμβανομένου ενός «μαξιλαριού» της τάξεως του 2,5%, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν πιθανές νέες κρίσεις.
Οι τράπεζες έχουν λιγότερο από μια πενταετία να συμμορφωθούν με τα κατώτερα όρια του 4,5% (από 2% που ήταν μέχρι σήμερα) για τα ίδια κεφάλαια και του 6% για το Tier I (από 4% σήμερα), ενώ έχουν περίοδο χάριτος μέχρι την 1/1/2019 για να ανταποκριθούν σταδιακά στην απαίτηση του «μαξιλαριού» του 2,5%.
Πηγή: Capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου