Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Θα κλείσουν ασφαλιστικές εξαιτίας της Solvency II


Μεγάλες ανακατατάξεις αναμένεται να προκαλέσει σε επίπεδο ασφαλιστικών εταιριών η εφαρμογή της οδηγίας Solvency II. Πολλές είναι οι απόψεις που διατυπώνονται γύρω από τις επιπτώσεις της εφαρμογής, όπως ότι θα κλείσουν εταιρίες και ότι η αγορά θα συγκεντρωθεί στα χέρια λιγότερων αλλά ισχυρότερων επιχειρηματικών σχημάτων.

Φαίνεται ότι οι δύο αυτές συνέπειες, το κλείσιμο δηλαδή εταιριών και η ενίσχυση των μεγαλύτερων από αυτές, επικρατούν και στην αντίληψη που έχει το ευρύ κοινό γύρω από τις εταιρικές ανακατατάξεις εξαιτίας της Solvency II. 



Αυτό επιβεβαιώνεται και μέσα από τη σχετική ψηφοφορία που οργάνωσε το insuranceworld.gr, θέτοντας το ερώτημα: «Τι θα επιφέρει στην αγορά η οδηγία Solvency II;».

Σχεδόν οι μισοί (48,28%), επέλεξαν ως απάντηση το «κλείσιμο εταιριών». Ακολούθησε η «ενίσχυση της θέσης των μεγαλύτερων εταιριών» με 32,18%, και με μικρότερο ποσοστό η «ανάδειξη της ανεπάρκειας αγορών» (17,24%), ενώ μόλις το 2,3% των συμμετεχόντων επέλεξε ότι η οδηγία «δε θα επηρεάσει την ελληνική ασφαλιστική αγορά».

Κατά συνέπεια, οχτώ στους δέκα βλέπουν λιγότερες και μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες. Εύλογα, μια άμεση απορία που μπορεί να προκύπτει, είναι μήπως η τάση αυτή, της συγκέντρωσης και δημιουργίας μεγαλύτερων εταιρικών σχημάτων οδηγήσει σε συνθήκες ελλιπούς ανταγωνισμού στην αγορά.

Σίγουρα, κάθε εξέλιξη συνοδεύεται από επιπτώσεις, η ερμηνεία εκ των προτέρων των οποίων ως «καλές» ή «κακές», εξαρτάται από τις προσωπικές απόψεις και την οπτική γωνία που κάθε ένας βλέπει τα πράγματα. Στην ίδια κατεύθυνση, η καλή λειτουργία της αγοράς είναι ευθύνη των εποπτικών αρχών, που ίσως θα πρέπει πλέον να αρχίσουμε να τις εμπιστευόμαστε.

Άλλωστε, τι να τις κάνει κανείς τις πολλές εταιρίες, όταν αρκετές από αυτές δυσκολεύονται να επιβιώσουν; Η ίδια η αγορά είναι αμείλικτη σε αυτές τις περιπτώσεις, εφόσον βέβαια λειτουργεί με ορθολογικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε ότι αφορά τον ασφαλιστικό κλάδο, αυτό που σίγουρα χρειάζεται ειδικά ο Έλληνας πολίτης – καταναλωτής, είναι μια σημαντική ένεση ενίσχυσης της αξιοπιστίας απέναντι στο θεσμό, μετά από όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα. Πέραν των «ειδικών» συνθηκών στη χώρα μας, πρόκειται άλλωστε για μια ευρύτερα απαραίτητη προϋπόθεση, καθώς στην περίπτωση του ασφαλιστικού κλάδου, οι αποφάσεις των καταναλωτών έχουν εκ των πραγμάτων μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και προοπτική.

Στην κατεύθυνση αυτή, η οδηγία Solvency II, φαίνεται ότι έρχεται να βάλει τάξη.

Είναι λογικό επίσης, ότι όσο ο χρόνος περνά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, κατευθυνόμαστε πλέον προς την τελική ευθεία της εφαρμογής, να φουντώνουν και οι συζητήσεις γύρω από τις επιπτώσεις. Το θέμα βέβαια είναι οι συζητήσεις να συμβαδίζουν με έγκαιρες αποφάσεις και ενέργειες από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιριών, με στόχο να είναι έτοιμες για την επόμενη ημέρα.

Το μέλλον άλλωστε ανήκει σε αυτούς που είναι καλύτερα προετοιμασμένοι.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου