Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Πάγωμα μισθών ή απολύσεις το δίλημμα των επιχειρήσεων



Και το 2011, οι επιχειρήσεις προκειμένου να κρατήσουν χαμηλά τα επίπεδα των προϋπολογισμών τους που αντιστοιχούν στις αποδοχές – παροχές των εργαζομένων, είτε θα περιορίσουν δραστικά το κόστος των ανελαστικών αυτών δαπανών, με απολύσεις, είτε θα διατηρήσουν «παγωμένους» τους μισθούς των εργαζομένων.


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ετήσιων ερευνών που διεξάγει η KPMG, από το 2009,  διαφαίνεται μία έντονη τάση συγκράτησης του κόστους που αφορά τις αποδοχές και παροχές του ανθρώπινου δυναμικού. 



Όπως αναφέρει δε, χαρακτηριστικά η Γενική Διευθύντρια της εταιρείας, Βερώνη Παπατζήμου, το 29% των εταιρειών, μέσα στο τρέχον έτος, έχει προχωρήσει σε μηδενικές αυξήσεις για το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2009 είχε ανέλθει στο 22%. 

Οι Ελληνικές εταιρείες φαίνεται να επηρεάζονται πιο έντονα από τις υπάρχουσες συνθήκες δεδομένου ότι το 47% αυτών θα δώσουν μηδενικές αυξήσεις έναντι 24% των ξένων. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2009 ήταν 23% και 20%. Επίσης, η βιομηχανία δείχνει να έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά μηδενικών αυξήσεων σε σχέση με εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. 







Σε κλαδικό επίπεδο, το υψηλότερο ποσοστό μηδενικών αυξήσεων παρουσιάζεται στο λιανεμπόριο (65%) και το χαμηλότερο στον φαρμακευτικό κλάδο (14%). Η μέχρι στιγμής πρόβλεψη για το 2011 είναι ότι οι μηδενικές αυξήσεις θα περιοριστούν στο 18% του συνόλου των εταιριών, ενώ ένα μεγάλο μέρος των εταιρειών δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσει ασφαλείς προβλέψεις. 

Να σημειωθεί ότι η KPMG θα διεξάγει 3 συνοπτικές εκθέσεις οι οποίες θα δείχνουν τις μέσες αυξήσεις το 2010 και την πρόβλεψη για το 2011 όπως διαμορφώνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η λύση αυτή επελέγη λόγω της ρευστότητας και αστάθειας της παρούσας συγκυρίας και προκειμένου οι εταιρείες να διαμορφώσουν εγκαίρως τις προβλέψεις τους για τη διαμόρφωση του κόστους αποδοχών εργαζομένων. 







Τα αποτελέσματα που παρουσιάζουμε σήμερα, αφορούν την  πρώτη από τις τρεις εκθέσεις αυξήσεων που πραγματοποίησε η KPMG τον Ιούνιο σε σύνολο 73 εταιρειών, για το 2010, και καταγράφει τις ακόλουθες τάσεις:







- Το 22% των επιχειρήσεων, έχει αποφασίσει μηδενικές αυξήσεις σε μία τουλάχιστον κατηγορία εργαζομένων. Οι κατηγορίες εργαζομένων που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν αυτές της Γενικής Διεύθυνσης (General Management) και των Γενικών Διευθυντών Διεύθυνσης (First Line Management). Συνολικά, για το 71% του δείγματος που έχει προχωρήσει σε αυξήσεις το 2010 τουλάχιστον σε μια κατηγορία εργαζομένων, η μέση αύξηση (διάμεσος) ανέρχεται σε 3,3%.







- Σημαντικές ήταν οι αποκλίσεις των εκτιμήσεων του φθινοπώρου του 2009, για τις αυξήσεις των αποδοχών του 2010. Το ποσοστό αύξησης που τελικά χορηγήθηκε ή θα χορηγηθεί είναι χαμηλότερο αλλά και η πρόβλεψη που έγινε για το 2011 είναι ακόμη χαμηλότερη από αυτή του 2010. 







- Τέλος, μεγάλες διακυμάνσεις παρουσιάζονται από κλάδο σε κλάδο. Ακόμη και σε υποκλάδους μπορεί κανείς να παρατηρήσει σημαντικές διαφορές.

Πηγή: Capital 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου