Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Η ενιαία σύμβαση των διαμεσολαβούντων


Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να υποβάλλει τις προτάσεις της για το θέμα της ενιαίας σύμβασης συνεργασίας των διαμεσολαβούντων με τις ασφαλιστικές εταιρείες η αρμόδια επιτροπή που ασχολείται με το θέμα και η οποία έχει συσταθεί μετά από συνεδρίαση του Π.Σ.Α.Σ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων) στις αρχές του έτους. 

Η επιτροπή αυτή δραστηριοποιείται επίσης πάνω στο θέμα της άυλης εμπορικής αξίας του επαγγέλματος του διαμεσολαβητή.

Η συνάντηση για την παρουσίαση των προτάσεων αναμένεται να γίνει μετά και τη σχετική επιστολή της διοίκησης του Π.Σ.Α.Σ. για το θέμα αυτό.

Η δημιουργία ενιαίας σύμβασης με τις εταιρίες είναι ένα από τα βασικότερα και πλέον πολύπλοκα θέματα που απασχολούν εδώ και καιρό τους διαμεσολαβούντες.

Υπενθυμίζεται, ότι το Δ.Σ. του Συνδέσμου έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του εδώ και περίπου ένα χρόνο πρόταση για την "Ενιαία Σύμβαση", καλώντας τους ενδιαφερόμενους να στείλουν σχετικά σχόλιά, παρατηρήσεις και απόψεις.

Μεταξύ άλλων, στην πρόταση αναφέρεται για την «περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης από την «εταιρία»: χωρίς σπουδαίο λόγο, η λύση της συμβάσεως επέρχεται μετά την πάροδο δύο μηνών από της περιελεύσεώς της στον έτερο των συμβαλλομένων. 

Στην περίπτωση αυτή η «εταιρεία» υποχρεούται να καταβάλει στον ασφαλιστικό σύμβουλο εφ άπαξ ποσό ίσο με το τριπλάσιο του μέσου όρου των προμηθειών που αυτός ελάμβανε κατά την τελευταία πενταετία (5 έτη) ή το 60% των προμηθειών που του αναλογούν από το εν ισχύ χαρτοφυλάκιό του για χρονικό διάστημα δέκα ετών.

Σε περίπτωση καταγγελίας της παρούσης σύμβασης από τον ασφαλιστικό σύμβουλο η λύση της συμβάσεως επέρχεται μετά την πάροδο δύο μηνών από της περιελεύσεώς της στον έτερο των συμβαλλομένων. Στην περίπτωση αυτή η «εταιρία» υποχρεούται να καταβάλει στον ασφαλιστικό σύμβουλο ή εφ άπαξ ποσό ίσο με το τριπλάσιο του μέσου όρου των προμηθειών που αυτός ελάμβανε κατά την τελευταία πενταετία (5 έτη) ή το 50% των προμηθειών που του αναλογούν από το εν ισχύ χαρτοφυλάκιό του για χρονικό διάστημα δέκα ετών».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Ο ασφαλιστικός σύμβουλος δύναται να μεταβιβάσει, εάν το επιθυμεί , το ασφαλιστικό του χαρτοφυλάκιο σε άλλο πρόσωπο υπό την προϋπόθεση ότι έχει εγκαίρως γνωστοποιήσει στην «εταιρία» ότι επιθυμεί την μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου του».


Πηγή: Ιnsuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου