Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Τι λεει η ΕΑΕΕ για το άρθρο περί καταλληλότητας στελεχών

Σε εκκρεμότητα παραμένει από την ΕπΕΙΑ η απόφαση για την καταλληλότητα των στελεχών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, οι διατάξεις της οποίας προσκρούουν στις σοβαρές αντιρρήσεις που εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών «για τη σκοπιμότητα του ρόλου που επιφυλάσσει η ΕπΕΙΑ στον εαυτό της σε σχέση με την πολιτική καταλληλότητας των ασφαλιστικών εταιρειών». 

Ο έλεγχος καταλληλότητας αφορά όλα τα διευθυντικά στελέχη και τα πρόσωπα των ασφαλιστικών εταιρειών που καλύπτουν θέσεις ευθύνης, όπως οι αναλογιστές, οι διευθυντές εσωτερικού ελέγχου, οι διαχειριστές κινδύνου, ακόμα και οι διευθυντές υποκαταστημάτων, η δραστηριότητα των οποίων επηρεάζει καθοριστικά τη λειτουργία της επιχείρησης και σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε προς διαβούλευση, τίθεται σε εφαρμογή από το 2011. 



Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης οι εταιρείες υποχρεούνται εφεξής να συντάσσουν «Πολιτική Καταλληλότητας» καθώς και «Έκθεση Αξιολόγησης» των στελεχών που θεωρούνται «υπεύθυνα πρόσωπα», η  οποία θα πρέπει να έχει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και να υποβάλλεται στη συνέχεια στην ΕπΕΙΑ.

Οι αντιρρήσεις της ΕΑΕΕ, όπως επισημαίνεται στο σχετικό υπόμνημα, αφορούν σε «μια σειρά ρυθμιστικών επιλογών, οι οποίες επιτρέπουν στην αρχή να επεμβαίνει ευθέως σε θέματα που σχετίζονται με τις εσωτερικές λειτουργίες της επιχείρησης.

Η παρέμβαση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να ακυρώνει επιλογές Υπευθύνων Προσώπων, που έχουν γίνει κατά την άποψη της αρχής πλημμελώς από την εταιρεία και μάλιστα άνευ αιτιολογίας, αλλά ακόμη και να παρακάμπτει ή να υποκαθιστά τη διοίκηση της ασφαλιστικής επιχείρησης στη λήψη των σχετικών αποφάσεων
».

Η ΕΑΕΕ κάνει λόγο για ρυθμίσεις που υπερβαίνουν εμφανώς τα όρια των κανονιστικών αρμοδιοτήτων της εποπτικής αρχής και οι οποίες δεν βρίσκουν έρεισμα ούτε στις διατάξεις του νόμου 400 ούτε στις διατάξεις της Solvency.

Οι αντιρρήσεις της Ένωσης επικεντρώνονται στη διάταξη του άρθρου 3 που προβλέπει τη δυνατότητα της ΕπΕΙΑ να ορίζει εκείνη οποιοδήποτε πρόσωπο ως «Υπεύθυνο Πρόσωπο», εφόσον, όπως σημειώνει, προκύπτει από τις πραγματικές αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που αυτό ασκεί ή όταν πρόκειται για πρόσωπο, που διαδραματίζει σημαντικό διαχειριστικό ή ελεγκτικό ρόλο ή όταν οι δραστηριότητες του προσώπου αυτού μπορούν να επηρεάσουν ουσιωδώς τη συνετή διοίκηση της επιχείρησης.

Η Ένωση καλεί την Εποπτική αρχή να απαλείψει εξολοκλήρου τη σχετική ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη σφαίρα των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων της ασφαλιστικής επιχείρησης». Επιπλέον κάνει λόγο για γραφειοκρατικές και δαιδαλώδεις διαδικασίες, οι οποίες θα αυξήσουν τον απαιτούμενο για την προώθηση μιας επιχειρηματικής πολιτικής χρόνο και συνεπώς και το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης, με κίνδυνο αυτό να μετακυλιστεί στον καταναλωτή.

Πηγή: Ιnsurancedaily
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου