Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Ε.Ε: Κυρίαρχο ρόλο στις Εθνικές Αρχές Εποπτείας για τους ασφαλιστικούς ομίλους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθές προτάσεις για την αλλαγή των κανόνων της ΕΕ που διέπουν τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους , λέγοντας ότι επιθυμεί οι εθνικές εποπτικές αρχές να έχουν μεγαλύτερη εποπτεία των μεγάλων τραπεζικών και ασφαλιστικών ομίλων. 
 
Υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα της εποπτείας των δραστηριοτήτων των πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους δίδυμους τομείς τραπεζών και ασφαλίσεων, με πολλές φορές εκατοντάδες νομικά πρόσωπα να βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο μιας εταιρίας, η Επιτροπή πρότεινε μια νέα ρυθμιστική δομή , δίνοντας μεγαλύτερη εξουσία στις εθνικές αρχές.

Οι προτάσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα περισσότερων από τριών χρόνων διαβουλεύσεων και αναμένεται ότι θα αναβαθμίσουν την τελευταία οδηγία της ΕΕ για τους ομίλους του 2002 , η οποία απέτυχε να συλλάβει πλήρως τα προβλήματα που τίθενται από την εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης . 

Οι αλλαγές θα θεσπιστούν μόνον κατόπιν συμφωνίας με τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , την οποία η Επιτροπή δήλωσε ότι ελπίζει να εξασφαλίσει κατά τη διάρκεια του 2011.

Οι συνολικά 57 όμιλοι της ΕΕ , από την Allianz Γερμανίας ως την Old Mutual του Λονδίνου, πρόκειται να επηρεαστούν από τους τροποποιημένους κανόνες , καθώς και ορισμένοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, μη μέλη της ΕΕ, που έχουν εκτεταμένες επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παίρνοντας ένα μάθημα από την οικονομική κρίση , η Επιτροπή προτείνει να εξοπλιστούν οι εθνικοί χρηματοπιστωτικοί επόπτες με νέες αρμοδιότητες για να μπορούν να εποπτεύουν καλύτερα τις μητρικές τους οντότητες των ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων , όπως είναι οι εταιρείες χαρτοφυλακίου , όπως ανέφερε η Επιτροπή σε δήλωση .

Αυτό θα επιτρέψει στις εποπτικές αρχές να εφαρμόσουν την εποπτεία των τραπεζών , την εποπτεία των ασφαλιστικών και τη συμπληρωματική εποπτεία , ταυτόχρονα , με αποτέλεσμα την αποφυγή των ακούσιων «παραθύρων» που προσδιορίζονται στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης .

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες τροπολογίες , οι εταιρείες χαρτοφυλακίου που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό τομέα και διέπονται από αρχές τραπεζικής εποπτείας θα εξακολουθήσουν να διέπονται από τις ίδιες αρχές, ακόμα και αν αποκτήσουν μια μεγάλη ασφαλιστική δραστηριότητα , και αντιστρόφως .

Οι όμιλοι ετερογενών δραστηριοτήτων με σύνολο στοιχείων ενεργητικού λιγότερο από 60 δισ. ευρώ ( 76.880 εκατ. δολάρια ) θα εξαιρούνται από τη συμπληρωματική εποπτεία σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής .
 
Η πρωτοβουλία αυτή τίθεται σε ισχύ σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της ΕΕ να ενισχύσει την εποπτεία των τραπεζών , των ασφαλιστικών εταιρειών και των χρηματοπιστωτικών αγορών. Αυτές οι προτάσεις έχουν τεθεί αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , με στόχο η νέα νομοθεσία να θεσπιστεί πριν το τέλος του 2010 .

Η Επιτροπή δήλωσε ότι θεωρεί αναγκαία τη συμπληρωματική εποπτεία των «μεγάλων , πολύπλοκων ομίλων , που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες» και την εξίσου εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ , και ως εκ τούτου απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών.


Ο κύριος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αποκατασταθεί το πλήρες φάσμα των εποπτικών εργαλείων και εξουσιών , ανεξάρτητα από τη νομική διάρθρωση των χρηματοπιστωτικών ομίλων όπως η ίδια ανέφερε.

Πηγή: Asfalisinet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου