Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Η Πράσινη Βίβλος για το ασφαλιστικό εφαρμόζεται μέσω μνημονίου

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει οι χώρες μέλη της Ε.Ε. αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη λεγόμενη Πράσινη Βίβλο των ασφαλιστικών συστημάτων της Ευρώπης, το κείμενο της οποίας δόθηκε τον προηγούμενο μήνα στη δημοσιότητα και παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τη μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος που εφαρμόστηκε μετά και από τις πιέσεις της τρόικας των δανειστών της χώρας. 

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι, αυτοί που υποστηρίζουν πως η χώρα μας είναι το ευρωπαϊκό πείραμα στην προσπάθεια εφαρμογής ενός ενιαίου ασφαλιστικού μοντέλου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού Πράσινη Βίβλος και Μνημόνιο παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες

Μάλιστα, ακόμη και οι αλλαγές που θα ακολουθήσουν, κυρίως όσον αφορά τις παρεμβάσεις σε όσα επικουρικά ταμεία αποδειχθεί ότι έχουν αναλογιστικά ελλείμματα, περιγράφονται στο ευρωπαϊκό κείμενο.  Να σημειωθεί ότι στο... νέο μνημόνιο προεξοφλείται παρέμβαση και μάλιστα εις βάθος, στη λειτουργία των δημόσιων ταμείων επικουρικής ασφάλισης, μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους, με στόχο τη σταθεροποίηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και την «εξασφάλιση της ουδετερότητας του προϋπολογισμού για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης». Ουσιαστικά, επανέρχεται με άλλη διατύπωση, η διάταξη που απεσύρθη τελευταία στιγμή στο ασφαλιστικό Λοβέρδου Κουτρουμάνη, περί μη κάλυψης των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων από το κράτος.  

Στο ευρωπαϊκό κείμενο, που ουσιαστικά αποτελεί μια προσπάθεια συντονισμού των κρατών - μελών σε βασικές κατευθυντήριες γραμμές, περιγράφεται ξεκάθαρα το πρόβλημα: «η κρίση θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στη δημόσια συνταξιοδοτική δαπάνη, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται σημαντικά χαμηλότερη, ενώ συγχρόνως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς το πότε θα υπάρξει  ανάκαμψη». Αλλά και η λύση: «υπάρχει ανάγκη να αναθεωρηθεί ριζικά το πλαίσιο των συνταξιοδοτικών συστημάτων στο σύνολο της Ε.Ε.». Και η συνταγή που προτείνεται, είναι αυτή που ακολουθήθηκε στην εγχώρια μεταρρύθμιση και που αναμένεται να αποτελέσει το «μπούσουλα» για  τις επόμενες, σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη: «διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων, επίτευξη σωστής χρονικής ισορροπίας μεταξύ  της εργασίας και της σύνταξης και διευκόλυνση της παράτασης του εργασιακού βίου, εξάλειψη των εμποδίων για τους ανθρώπους που εργάζονται σε διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. και των εμποδίων της εσωτερικής αγοράς για τα συνταξιοδοτικά προϊόντα και τέλος, διασφάλισης μεγαλύτερης διαφάνειας για τις συντάξεις, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για το δικό τους εισόδημα μετά τη συνταξιοδότηση»

Μάλιστα, στην Ελλάδα νομοθετήθηκε  η διάταξη που προβλέπει την αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε συνάρτηση με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, που στην Πράσινη Βίβλο, αναφέρεται ως μια ελπιδοφόρα πολιτική επιλογή.

Αλλά και το «ανοικτό» θέμα των παρεμβάσεων στις επικουρικές συντάξεις, που βάσει και του επικαιροποιημένου μνημονίου πρέπει να αντιμετωπιστεί το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2011, περιγράφεται στο ευρωπαϊκό κείμενο της Βίβλου, καθώς αναζητείται τρόπος ώστε να θεσπιστεί ένα ενιαίο πλαίσιο για τα επικουρικά ταμεία.

Στο νέο κείμενο του μνημονίου, υπογραμμίζεται πως μετά από τη μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής αλλά και την έγκρισή της από την Ε.Ε., θα καθοριστεί το κατά πόσο απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, υπάρχουν ταμεία που δεν αντέχουν οικονομικά και θα πρέπει, από το 2012 και μέχρι το 2015 να προχωρήσουν σε σημαντική μείωση του ύψους των συντάξεων, ακόμη και των ήδη καταβαλλόμενων, εάν λάβει κανείς υπόψη του την διάταξη που υπήρχε σε ένα από τα τελικά κείμενα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και μετά από έντονες αντιδράσεις, επίσης αποσύρθηκε. 

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις στη βάση περιορισμού των εισοδημάτων του ελληνικού λαού και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, «τα περισσότερα επικουρικά ταμεία είναι σε καλή κατάσταση», επισημαίνοντας βέβαια, ότι   «οι αναλογιστικές μελέτες θα δείξουν τι πρέπει να κάνει το καθένα».

Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου