Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Ασπίς: Πάνω από 50 εκατ. «έκαναν φτερά»

Πλασματικά συμβόλαια, χρήματα που ουδέποτε εισέρρευσαν στην εταιρεία, οφειλές του δικτύου των πρακτόρων, που συνολικά αθροίζουν πάνω από 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να αναδείξει η διαδικασία ανάρτησης των ονομάτων των ασφαλισμένων της «Ασπίς Πρόνοια», που αναμένεται να ξεκινήσει την προσεχή εβδομάδα από τον επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής.

Μέσα από τη διαδικασία ανάρτησης των ονομάτων και στη συνέχεια της αναγγελίας των απαιτήσεων θα ξεκαθαρίσει σταδιακά το θέμα των απαιτήσεων που έχουν κάτοχοι ασφαλιστηρίων συμβολαίων, τα οποία, σύμφωνα με την έκθεση του επόπτη Ζωής, αμφισβητούνται ως προς τη νομιμότητά τους. 

Πρόκειται για περιπτώσεις ασφαλισμένων οι οποίοι, αν και έχουν στην κατοχή τους ασφαλιστήριο ζωής της «Ασπίς Πρόνοια», τα χρήματα αυτών των συμβολαίων ουδέποτε κατατέθηκαν σε λογαριασμούς της εταιρείας. 

Σύμφωνα με τον έλεγχο του Επόπτη Χαρτοφυλακίου, τα χρήματα αυτά αποτέλεσαν δανεισμό του πρώην μεγαλομετόχου της εταιρείας Παύλου Ψωμιάδη και ως εκ τούτου, αμφισβητούνται ως προς τη νομιμότητά τους και το δικαίωμα των κατόχων τους να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Αντίστοιχο πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει με τα λεγόμενα πλασματικά συμβόλαια. Πρόκειται για ασφαλιστήρια τα ποσά των οποίων, όπως αναγράφονται στα συμβόλαια, υπερβαίνουν τα ποσά που πραγματικά έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι. Ο επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής έχει καλέσει τους συνεργάτες της εταιρείας να γνωστοποιήσουν τις διαφορές για τα συμβόλαια στα οποία έχουν διαμεσολαβήσει και τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ.

Υπό αμφισβήτηση είναι επίσης η νομιμότητα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής νομικών προσώπων, το ύψος των οποίων φθάνει τα 27 εκατ. ευρώ. Είναι συμβόλαια που έχουν συνάψει ασφαλιστικά ταμεία, εταιρείες, αλλά και μητροπόλεις και τα οποία, σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο επόπτης, δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής στον βαθμό που συνδέονται με επενδύσεις.

«Μαύρη τρύπα» στα ταμεία της εταιρείας αποτελούν τα ποσά που οφείλονται από πρώην συνεργάτες της (πράκτορες κ.λπ.), τα οποία ανέρχονται σε 21 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ o έλεγχος έχει φέρει μεταξύ άλλων στην επιφάνεια και οφειλές ύψους 10 εκατ. ευρώ από τρεις ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές από συγγενείς εταιρείες της «Ασπίς Πρόνοια», οι οποίες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 33 εκατ. ευρώ και οφείλονται από μια σειρά θυγατρικών που είχε δημιουργήσει ο πρώην μεγαλομέτοχος της «Ασπίς Πρόνοια», η δραστηριότητα των οποίων εκτείνεται από την αξιοποίηση ακινήτων, τον χώρο της διαφήμισης, εμπορικές εταιρείες κ.ά.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου