Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΠΟΑΠ: Η αλήθεια γύρω από τις προμήθειες των διαμεσολαβητών στην Ελλάδα


Με ανακοίνωση της η ΠΟΑΠ για την προμήθεια διαμεσολαβητών στην Ελλάδα αναφέρει πως εάν η προμήθεια κάποτε ήταν για την προσέλκυση και το σέρβις των πελατών, σήμερα είναι για την διεκπεραίωση και το κόστος των εσωτερικών εργασιών που μεταβιβάστηκαν από τις κεντρικές υπηρεσίες στα δίκτυα, χωρίς καμία επί πλέον παροχή. Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα ακόλουθα: 

"Μέσα από πρόσφατες συνεντεύξεις και δημοσιεύματα αναπτύσσεται μία νεόκοπη θεωρία που στοχοποιεί την προμήθεια του Ασφαλιστικού Πράκτορα, ωσάν η προμήθεια αυτή να είναι η βασική και κυρίαρχη πηγή κακοδαιμονίας της ασφαλιστικής αγοράς.

 
Επειδή η προμήθεια είναι η μοναδική αμοιβή του Διαμεσολαβητή, και η αμοιβή αυτή είναι και πρέπει να είναι διάφανη, οφείλουμε να επισημάνουμε τα στοιχεία που την πλαισιώνουν και την οριοθετούν, καθώς μελλοντικά και σύμφωνα με την πρόθεση της Ε.Ε. αυτή θα γνωστοποιείται και στον πελάτη – καταναλωτή.

Η προμήθεια που εισπράττει ο Διαμεσολαβητής υπολογίζεται, ως γνωστόν, μόνο επί των καθαρών ασφαλίστρων. Τούτο σημαίνει ότι στο ασφάλιστρο που πληρώνει ο πελάτης, και που είναι επηυξημμένο με το Δικαίωμα Συμβολαίου, τον φόρο και τον ΤΕΟ, ο Διαμεσολαβητής δεν συμμετέχει.

Η προμήθεια υπολογίζεται σχεδόν στο 60% των ολικών ασφαλίστρων. Σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν υπάρχει το Δικαίωμα Συμβολαίου, μία Ελληνική εφεύρεση για την αύξηση του ασφαλίστρου, χωρίς κόστος πρόσκτησης, που κυμαίνεται πλέον σε επίπεδα από 20% έως 35%.

Και επειδή λέγεται ότι οι εκχωρούμενες προμήθειες στην χώρα μας είναι υψηλές και θα πρέπει να κατέβουν στα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας απλός υπολογισμός θα απεδείκνυε ότι αν οι προμήθειες υπολογισθούν στα μεικτά ασφάλιστρα, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ε.Ε. και ΗΠΑ, τότε εμείς οι Έλληνες Διαμεσολαβούντες εισπράττουμε αναλογικά πολύ μικρότερες προμήθειες από τους Ευρωπαίους συναδέλφους.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που όλες οι πολυεθνικές Ασφαλιστικές Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, ακολουθούν την ίδια πολιτική προμηθειών με τις Ελληνικές, και όχι την πολιτική των προμηθειών της χώρας καταγωγής τους.

Στα πλαίσια της διαφάνειας λοιπόν, που όλοι σήμερα ομολογούν, τούτα θα πρέπει να γίνονται γνωστά και να καταγράφονται.

Με τις νέες συνθήκες άλλωστε που επικρατούν σήμερα στην αγορά, οι Εταιρείες, με το πρόσχημα της ταχύτητας στην ενημέρωση και στην εξυπηρέτηση των πελατών, έχουν μεταφέρει ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργασιών στα γραφεία των Ασφαλιστικών Πρακτόρων.

Τούτο σημαίνει πρόσθετες χρονοώρες, οργάνωση γραφείου με μηχανογράφηση, πρόσληψη εξειδικευμένου και πιστοποιημένου προσωπικού, φοροτεχνικούς και νομικούς συμβούλους, καθώς οι ευθύνες είναι πλέον μεγαλύτερες και μετακυλίονται, με αποτέλεσμα πολύ μεγάλο κόστος γραφείου, εφόσον ληφθεί υπ΄ όψιν και η υποχρεωτική κάλυψη της επαγγελματικής αστικής ευθύνης.

Με λίγα λόγια, εάν η προμήθεια κάποτε ήταν για την προσέλκυση και το σέρβις των πελατών, σήμερα είναι για την διεκπεραίωση και το κόστος των εσωτερικών εργασιών που μεταβιβάστηκαν από τις κεντρικές υπηρεσίες στα δίκτυα, χωρίς καμία επί πλέον παροχή.

Πρόκειται για διαχειριστικό κόστος και όχι προμήθεια, το οποίο μέχρι πρόσφατα απεδίδετο ξεχωριστά στα Πρακτορεία και του οποίου η ενσωμάτωση στην προμήθεια οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Γνωρίζουμε πού δίδονται και από ποιούς οι εξαιρετικά υψηλές προμήθειες όμως είναι βέβαιο ότι η πλειονότητα των Ασφαλιστικών Πρακτορείων υποφέρει από τα προβλήματα της ασφαλιστικής αγοράς όπως, από την παρασιτική και χωρίς έλεγχο ενασχόληση διαφόρων εις το επάγγελμα, από την διείσδυση απαίδευτων Τραπεζοϋπαλλήλων, από τον κακώς εννοούμενο, αθέμιτο ανταγωνισμό, και από την έλλειψη εποπτείας που επέτρεψε τον συνολικό διασυρμό του θεσμού και του επαγγέλματος.

Είναι βέβαιο ότι σε όλα τα παραπάνω πρέπει να αναζητηθεί ο λόγος της κακοδαιμονίας της ασφαλιστικής αγοράς".

Πηγή: Insurancworld

2 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ.
    ΟΧΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ[ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ]ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Η ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΝΑ
    ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΔΕ ΔΙΑΦΟΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΑΠ ΟΜΩΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ.
    1)ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ.ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝ ΟΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΕΚΧΩΡΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ.ΑΠΛΑ ΑΣ ΣΥΓΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΑ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 6-12% ΑΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ.
    2)ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Ο Κος ΣΠΥΡΑΚΟΣ.
    3)ΕΑΝ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΠΟΑΠ ΟΤΙ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ 60% ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟΥ ΤΟΤΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ 25-35% ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΕΠΙ 60% ΣΕ 15-21%.ΑΝ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ 6-12% ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ;
    4)ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΚΑΝΕΙ Η ΠΟΑΠ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ.
    5)ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΛΗΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΩΝ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΕΤΑΙΡΙΩΝ Η ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΠΧ ΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΑΠΟ
    ΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ Ο ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΝΕΑ ΕΠΩΝΥΜΙΑ.
    6)ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΗ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΠΟΥ ΔΙΔΕΙ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥ.
    7)ΟΙ ΨΗΛΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΔΙΔΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΝΑΙ Η ΟΧΙ.ΑΝ ΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΛΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ ΘΑ ΘΙΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΠΡΑΚΤΟΡΕΣ.

    Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΝΑΙ Η ΟΧΙ.
    ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ
    ΚΑΙ ΝΑ ΥΒΡΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ.

    ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΩΝ ΤΟΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή