Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

«Θα βγούμε από την κρίση διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες»


 Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί θα επιτευχθούν

Τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας μπορεί να εξέλθει της τρέχουσας κρίσης εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης, κατά τη διάρκεια παρουσίασής του σε εκπροσώπους της ελληνικής ναυτιλίας, πελάτες της τράπεζας, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει εντός και εκτός των συνόρων για τις προοπτικές της οικονομίας. 
 
«Η κρίση φέρνει την Ελλάδα αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη πρόκληση» τόνισε σχετικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα καλείται να επιτύχει μια ριζική δημοσιονομικήανάταξη,υλοποιώντας παράλληλα κρίσιμες διαρθρωτικές μεταβολές εντός στενού χρονικού περιθωρίου».

 Σύμφωνα με τον κ. Ταμβακάκη, «πολλοί άσπονδοι φίλοι μας από το εξωτερικό σπεύδουν να υπογραμμίσουν τη δυσκολία του εγχειρήματος, ενώ μερικοί φθάνουν να το χαρακτηρίσουν ματαιοπονία.Πιστεύω,με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα,ότι θα διαψεύσουμε αυτές τις σύγχρονες “Κασσάνδρες” ». 

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «οι στόχοι δημοσιονομικής ανάταξης και εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας όχι μόνον είναι επιτεύξιμοι, αλλά υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να εκπλήξουμε τους σκεπτικιστές.Προέχειόμωςνα το κατανοήσουμε εμείς. Αυτή η αυτοπεποίθηση αποτελεί προϋπόθεση για την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της χώρας προς τον κοινό στόχο». 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας κ. Π.Μυλωνάς τόνισε ότι υπάρχουν «αντικειμενικοί παράγοντες που συνηγορούν υπέρ της επιτυχίας εφαρμογής και οι οποίοι συχνά παραβλέπονται από πολυάριθμους σκεπτικιστές οι οποίοι προβάλλουν συστηματικά από τις αρχές του έτους ζοφερά σενάρια για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Μεταξύ αυτών ανέφερε τον εμπροσθοβαρή σχεδιασμό του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με το σύνολο των κύριων δημοσιονομικών μέτρων να έχουν εφαρμοστεί πλήρως και για το 2010 να ανέρχεται περίπου σε 7,5% του ΑΕΠ, έναντι συνολικής αξίας μέτρων για ολόκληρη την περίοδο 2010-2014 που αντιστοιχούν σε 16% του ΑΕΠ.

«Η ελληνική πλευρά έχει επιδείξει
ήδη ισχυρή βούληση,εφαρμόζοντας άμεσα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ η νομοθετική πρόοδος σε κρίσιμα ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και η αναμόρφωση του Εργασιακού και η ώριμηαντίδραση της κοινής γνώμης θα πρέπει μάλλον να αρχίζει να προβληματίζει τους σκεπτικιστές» σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.

Οπως ανέφερε, η υποστήριξη των εταίρων μας στην ΕΕ και στην ευρωζώνη και η εμπλοκή θεσμικών οργάνων και διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ με δέσμευση πόρων, μεθόδων και προσπάθειας πρωτόγνωρου επιπέδου, αποδεικνύουν τη σημασία του διακυβεύματος και την εμπιστοσύνη τους στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα εκτίμησε ότι η κατάληξη σε μια βαθιά ύφεση από τα εφαρμοζόμενα μέτρα λιτότητας και το διάχυτο κλίμα αβεβαιότητας δεν αποτελεί μονόδρομο, και σε αυτό συνηγορούν τόσο η οικονομική θεωρία όσο και η εμπειρία, που καταδεικνύουν ότι μια αξιόπιστη δημοσιονομική εξυγίανση έχει περιορισμένο υφεσιακό αποτέλεσμα αν συνοδευτεί από έγκαιρη ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Ο κ. Μυλωνάς, τέλος, υποστήριξε ότι οι επικριτές μας παραγνωρίζουν τις ευνοϊκότερες συνθήκες εκκίνησης για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ο οποίος δεν είναι σε καμιά περίπτωση καταδικασμένος να βιώσει μια επώδυνη απομόχλευση, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες όπου ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα είναι υψηλότατος. 

Πηγή: Tο Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου