Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Χαράτσι στα συμβόλαια ζωής

Αμετακίνητη στην απόφαση της να επιβάλει χαράτσι 1,5% σε περίπου 2 εκατομμύρια συμβόλαια Ζωής παραμένει η κυβέρνηση παρά την σφοδρή αντίδραση των ασφαλιστικών που έχει λάβει διαστάσεις διπλωματικής πίεσης αλλά και ενημέρωσης των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων.

Παρά τις πληροφορίες για «προίκα» κρατικών ομολόγων – τριετούς, πιθανότατα διάρκειας- στο Επικουρικό, προκειμένου να αντέξει το δυσβάστακτο βάρος της κάλυψης της ζημιάς από τις Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για τέτοιου είδους σχεδιασμό. Στον αντίποδα τρέχουν γρήγορα οι διαδικασίες συζήτησης του νομοσχεδίου, ώστε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης να έχει ψηφισθεί πριν την έναρξη του α΄ θερινού τμήματος της Βουλής. 

Η «πρεμούρα» της κυβέρνησης εγείρει εύλογα ερωτήματα αν συνυπολογισθεί ότι μέχρι το τέλος του μήνα η Κομισιόν θα έχει εκδώσει Λευκή Βίβλο για όλα τα Επικουρικά Κεφάλαια που λειτουργούν στην Κομισιόν. Και σύμφωνα με πληροφορίες η Βίβλος θα συστήνει την επιβολή ανώτατου ορίου εισφοράς ύψους 0,1% επί των ασφαλίστρων. Οι ασφαλιστικές εκτιμούν ότι η βιασύνη της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα άπτεται της κοινοτικής παρέμβασης. «Η κυβέρνηση θέλει να πάρει όσα μπορεί περισσότερα, πριν η νομοθεσία κριθεί αντικοινοτική ή προσβληθεί στα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια» αναφέρει διευθύνων σύμβουλος μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας εκτιμώντας ότι το νομοθέτημα θα καταπέσει αλλά η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει κρίσιμο χρόνο, σε μια περίοδο οξύτατου δημοσιονομικού προβλήματος.

Σημειώνεται ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών με επιστολή της προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πάγκαλο και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου,  ζητά το ύψος της εισφοράς να μην ξεπεράσει το 0,3% των ασφαλίστρων, που αποτελεί και μέσο όρο σε αντίστοιχα σχήματα σε χώρες της Ε.Ε. Η Ένωση εκτιμά ότι το 1,5% ως ανώτατο όριο εισφοράς είναι εξαιρετικά υψηλό ακόμη και αν συνυπολογισθεί ότι το Επικουρικό θα καλύπτει απαίτηση ως 25 χιλ ευρώ για κάθε συμβόλαιο. Ταυτόχρονα θεωρεί ότι τα ασφαλιστικά προγράμματα γίνονται λιγότερο ελκυστικά σε σχέση με τα ανταγωνιστικά αποταμιευτικά προιόντα.

Πέτρα του σκανδάλου στο σχέδιο νόμου αποτελεί η αρχή της αναδρομικότητας που θεσπίζεται για το «Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής  Ασφάλισης Ζωής», το οποίο θα τελεί υπό την εποπτεία και  τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς η τελευταία απορροφά με το ίδιο σχέδιο νόμου την ΕΠΕΙΑ. Το Επικουρικό θα ξεκινήσει δηλαδή τη λειτουργία του αναλαμβάνοντας το δυσβάστακτο βάρος να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της τρύπας αποθεματικών για τα προγράμματα Ζωής της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value. Το ύψος της τρύπας δεν έχει ακόμη υπολογισθεί καθώς η Ernst & Young που αναλάμβανε με εντολέα την ΕΑΕΕ την διενέργεια αναλογιστικής μελέτης υπαναχώρησε μετά από προβλήματα που υπήρξαν στην επικοινωνία της με τον αρμόδιο επόπτη.  

Την ίδια ώρα δύο-τρεις μικρές εταιρείες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το χαρτοφυλάκιο Ζωής της Ασπίς Πρόνοια δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν υψηλή προσφορά ως προς τις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν. Αν οι προσφορές τους προβλέπουν ανάληψη των χαρτοφυλακίων με κάλυψη του 20% των μελλοντικών υποχρεώσεων τότε το Επικουρικό θα κληθεί να καλύψει από το εναπομείναν 80% το 65% ήτοι το 52,5% της εναπομείνασας ζημιάς. Δηλαδή αν οι συνολικές μελλοντικές υποχρεώσεις είναι 1 δις ευρώ τα 200 εκατ. ευρώ, με το παραπάνω σενάριο αναλαμβάνονται από την εταιρεία που θα πάρει το χαρτοφυλάκιο Ζωής, και 525 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν από το Επικουρικό. Τα υπόλοιπα είναι ζημιά που θα την πληρώσουν οι ασφαλισμένοι μέσω των αναπροσαρμογών των συμβολαίων τους.

Οι ασφαλιστικές στην διαβούλευση που προηγήθηκε δήλωσαν την αντίθεσή τους με την παραπάνω ρύθμιση επισημαίνοντας ότι αφενός το Επικουρικό θα ξεκινήσει την λειτουργία του με υπέρογκα βάρη τα οποία θα καταστήσουν επισφαλή τη βιωσιμότητά του και αφετέρου ότι θα δημιουργηθεί σειρά στρεβλώσεων.
«Ακόμη και με εισφορά 1,5% επί της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων Ζωής το Επικουρικό θα χρειασθεί χρόνια για να καλύψει το άνοιγμα. Αν λάβει και δάνειο για να καλύψει την τρύπα τότε οι ασφαλιστικές, ως μέλη του, θα επιβαρυνθούν και με την εξυπηρέτηση των τόκων του δανείου !!!» αναφέρει οικονομικός διευθυντής ο οποίος εκτιμά ότι θα χρειασθούν ίσως και πάνω από 15 χρόνια για να ξελασπώσει το Επικουρικό από την ζημιά της Ασπίς Πρόνοια.

Οι ασφαλιστικές και ιδιαίτερα οι θυγατρικές πολυεθνικών που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά δηλώνουν απερίφραστα ότι θα προσβάλλουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ενώ κάποιες απειλούν ακόμη και με αποχώρηση από την ελληνική αγορά.  
«Αφού πληρώσαμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλούσε επί δεκαετίες η εγκληματική πλημμελής εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς από το Δημόσιο, τώρα η κυβέρνηση μας ζητάει να πληρώσουμε και αναδρομικά τα σπασμένα για τις δικές της παραλείψεις» δηλώνει επικεφαλής μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας ο οποίος εκτιμά ότι το νομοσχέδιο θα κριθεί αντισυνταγματικό και αντικοινοτικό. 

Πηγή: Nextdeal

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟ
    ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ [ΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΟΛΑ]ΥΠΟΧΡΕΩΝΗ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ [ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ] ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟ.
    ΑΜ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΟΛΟΙ.
    ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΤΕ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΤΕ ΠΑΡΤΕ ΜΑΓΚΟΥΡΕΣ
    ΚΙ ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΒΑΡΑΤΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή