Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Μάχη για το εγγυητικό δίνουν οι ασφαλιστές


Οι εντονότερες πιέσεις ασκούνται από το μπλοκ των πολυεθνικών δυνάμεων του κλάδου, που επιμένει στην αντισυνταγματικότητα της αναδρομικότητας

Οι πιέσεις που ασκεί στο σύνολό της η ασφαλιστική αγορά προκειμένου να μην ισχύσει η αναδρομικότητα για το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, αλλά και για να μειωθεί η εισφορά υπέρ του φορέα σε επίπεδα χαμηλότερα του 1%, δείχνουν να έχουν μπλοκάρει, προς στιγμήν τουλάχιστον, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντονότερες πιέσεις ασκούνται από το μπλοκ των πολυεθνικών δυνάμεων του κλάδου, που επιμένει στην αντισυνταγματικότητα της αναδρομικότητας, όπως και στη θέση του ότι η εισφορά υπέρ του Εγγυητικού Κεφαλαίου θα πρέπει να περιοριστεί στα επίπεδα που ισχύει και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι καθορισμένο στο 0,3% και όχι στο 1,5% που προβλέπεται στο νομοσχέδιο. 

Πάντως, η κόντρα που άνοιξε μεταξύ υπουργείου και ασφαλιστικής αγοράς για το θέμα του νομοσχεδίου δείχνει να έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, καθότι αυξήθηκαν οι πιέσεις που ασκούνται από κάθε πλευρά και με κάθε μέσο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ώστε το νομοσχέδιο να υποστεί όλες τις αναγκαίες βελτιώσεις πριν κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.   

Οι ασφαλιστές επιμένουν στη θέση τους ότι αν το νομοσχέδιο εφαρμοστεί με τη σημερινή του μορφή, τότε η οικονομική επιβάρυνση την οποία θα υποστεί ο κλάδος θα είναι δυσβάστακτή, και με δεδομένες οι δυσμενείς χρηματοοικονομικές συγκυρίες, θα απειληθεί η βιωσιμότητα της ασφαλιστικής βιομηχανίας. 

Εν τω μεταξύ, όλα έτοιμα φαίνεται πως είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη λειτουργία της νέας υπηρεσίας που θα αφορά στην εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς.   

Όπως αναφέρουν πηγές, η διοίκηση της Τ.τ.Ε. έχει προετοιμαστεί προκειμένου να “υποδεχθεί” σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, έχοντας ταυτόχρονα οργανώσει και το χώρο όπου θα εγκατασταθούν, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος κατά τη μεταφορά της αρμοδιότητας από τον έναν φορά στον άλλο.

Πηγή: Ιnsuranceworld 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου