Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Πρωτόγνωρη απαισιοδοξία καταγράφεται στην Ελλάδα

Αύξηση της φτώχειας θεωρεί ότι σημειώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες το 94% των Ελλήνων ερωτηθέντων στην κοινοτική δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου για το Μάιο

Διάχυτη ανησυχία για το σήμερα, αλλά και μεγάλη απαισιοδοξία για το αύριο χαρακτηρίζει τους Ελληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης του Ευρωβαρομέτρου για τη φτώχεια, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. 

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το Μάιο στα 27 κράτη - μέλη, δείχνει μια ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα και μια πρωτόγνωρη απαισιοδοξία των Ελλήνων, οι οποίοι εμφανίζονται πρώτοι σε αρνητικές απαντήσεις στις περισσότερες ερωτήσεις.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι οκτώ τους δέκα ερωτηθέντες (78%) θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος, από μικρός μέχρι πολύ μεγάλος, να μην μπορέσει να ανταποκριθεί, εάν εμφανιστεί μια απρόβλεπτη δαπάνη της τάξης των 1.000 ευρώ στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημερινής κατάστασης και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στη χώρα μας είναι και το γεγονός ότι το 16% των ερωτηθέντων, ποσοστό - ρεκόρ στην Ε.Ε., εκτιμά ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να υποχρεωθεί να αλλάξει σπίτι, λόγω οικονομικής στενότητας (αδυναμία πληρωμής δανείων ή ενοικίου), όταν ο μέσος όρος στην Κοινότητα ήταν μόλις 5%.

Το 74% των Ελλήνων θεωρεί ότι η επιδείνωση της φτώχειας τους τελευταίους 12 μήνες ήταν ραγδαία και το 20% μέτρια, δηλαδή το 94% κατέγραψε αύξηση της φτώχειας, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε., όπου το 75% έδωσε ανάλογη απάντηση.

Το 29% των Ελλήνων δεν κατάφερε να καλύψει όλες τις στοιχειώδεις ανάγκες του νοικοκυριού του (τρόφιμα, βασικά καταναλωτικά αγαθά, πληρωμές λογαριασμών) στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ενώ ο μέσος όρος στην Κοινότητα ήταν 17%. Χειρότερα ποσοστά, μόνο σε χώρες που βρέθηκαν πριν από τη δική μας στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Λετονία, προκύπτουν από την έρευνα. Ενδεικτικό του τι μας περιμένει ακόμη...

Αναφορικά με το μέγεθος της φτώχειας, το 50,3% την εκτιμά στο 30% του πληθυσμού και το 32,6% θεωρεί ότι η φτώχεια αφορά το 20% του πληθυσμού.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στις συντάξεις, το 51% των Ελλήνων (πρώτοι στην Ε.Ε. με μέσο κοινοτικό όρο 27,1%) πιστεύει ότι θα πάρει μειωμένη σύνταξη από την προσδοκώμενη, ενώ το 17% θεωρεί ότι θα υποχρεωθεί να συνταξιοδοτηθεί αργότερα από ό,τι είχε αρχικά σχεδιάσει. Συγκρίνοντας τα τέσσερα τελευταία Ευρωβαρόμετρα για τις επιπτώσεις της κρίσης (Ιούλιος 2009 μέχρι Μάιο 2010), στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση όσων απαντούν πως θα πάρουν μικρότερη σύνταξη απ' όση περίμεναν (από 32% σε 51%) και ακολουθεί Ρουμανία (από 20% σε 39%).

Το 28,3% των Ελλήνων (14,6% στην Ε.Ε.), τρίτο ψηλότερο ποσοστό στην Κοινότητα μετά τους Λετονούς και τους Ρουμάνους, ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο στα γηρατειά το εισόδημά του να μην επαρκεί προκειμένου να ζήσει με αξιοπρέπεια.

Εντονες ανησυχίες καταγράφονται για την ανεργία, με το 34,9% των Ελλήνων (18% στην Ε.Ε.) να δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο πως τους επόμενους 12 μήνες θα διατηρήσει τη σημερινή εργασία του. Μάλιστα, το 73% (49% στην Ε.Ε.) πιστεύει ότι, εάν χάσει τελικά τη θέση του, τότε είναι απίθανό ή μάλλον απίθανο να βρει αλλού δουλειά.

Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού στη χώρα μας δεν βλέπει την άκρη του τούνελ τους επόμενους 12 μήνες. Το 73% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες είναι αρνητικές. 

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης σχολίασε ο αρμόδιος επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Λάζλο Αντορ, υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση επιδεινώνει επιπλέον την κατάσταση και πως ένα σημαντικό ποσοστό Ευρωπαίων δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στα έξοδά του

Πηγή: Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου