Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

«Μαχαίρι» στα ισόβια νοσοκομειακά προγράμματα από τις ασφαλιστικές

Μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στον χώρο της δημόσιας υγείας μεταξύ υπουργείου και προμηθευτών, τη σκυτάλη παίρνει ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας και οι ασφαλιστικές.  

Θύμα αναμένεται να είναι η σταδιακή απόσυρση από την αγορά των νοσοκομειακών προγραμμάτων ισόβιας διάρκειας, τα οποία κυριαρχούν σήμερα και προστατεύουν τον καταναλωτή. Τα συγκεκριμένα προγράμματα επιτρέπουν στην ασφαλιστική εταιρεία να προχωρήσει σε αυξήσεις, αλλά δεν της επιτρέπουν να διακόψει το συμβόλαιο και να σταματήσει στην επέτειο της ετήσιας της ανανέωσης την υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι του ασφαλισμένου.

Οι αυξημένες ζημίες που συσσωρεύσει ο κλάδος της ασφάλισης υγείας στη χώρα μας σηματοδοτούν τη στροφή στα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια, τα οποία επιτρέπουν στην ασφαλιστική εταιρεία όχι μόνο να κάνει αυξήσεις κάθε χρόνο, αλλά και να αποσύρει από την αγορά σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα συγκεκριμένα συμβόλαια δεν είναι βιώσιμα. Ο ισόβιος χαρακτήρας των συμβολαίων αμφισβητείται πλέον ευθέως από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, που επισημαίνουν ότι μετά τον κλάδο του αυτοκινήτου, ο κλάδος υγείας αναδεικνύεται ως ο μεγάλος ασθενής.

Η στροφή θεωρείται νομοτελειακή εν όψει της προσαρμογής της ασφαλιστικής αγοράς στους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, στο Solvency II. Με βάση τους νέους κανόνες, οι εταιρείες θα υποχρεωθούν να κρατούν αποθέματα με βάση τις πραγματικές υποχρεώσεις που ενσωματώτουν τα προγράμματα και οι οποίες στην περίπτωση των ισόβιων συμβολαίων είναι μακροχρόνιας διάρκειας.

Σύμφωνα με τη σημερινή πρακτική, οι εταιρείες κρατούν απόθεμα με βάση την ετήσια διάρκειά τους, πρακτική που θεωρείται τελείως στρεβλή και παραπλανητική ως προς τις πραγματικές ανάγκες αποθεματοποίησης και των κεφαλαίων που απαιτούν για την κάλυψή τους.

Το πρόβλημα εντείνει κυρίως το αυξημένο κόστος υπηρεσιών υγείας που ισχύει στη χώρα μας και το οποίο χρόνο με τον χρόνο καταρρίπτει κάθε ρεκόρ σε σχέση με τα μέσα επίπεδα του πληθωρισμού. Το ανεξέλεγκτο κόστος των νοσοκομειακών και ιατρικών υπηρεσιών που ισχύει στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας και η ανορθολογική δομή των προγραμμάτων υγείας που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην αγορά έχουν εκτινάξει τον δείκτη ζημιών (loss ratio) των παλαιών συμβολαίων ακόμα και στο 300%, όταν το εύλογο επίπεδο είναι κάτω του 100%.

Οι ευθύνες για τον τρόπο που έχει στηθεί η αγορά της ιδιωτικής υγείας και των σχέσεων με τα νοσοκομεία είναι πάντως μοιρασμένες στον βαθμό που οι ίδιες οι εταιρείες παραδέχονται ότι τιμολόγησαν λάθος ένα προϊόν που εμπεριέχει υψηλές δαπάνες για επενδύσεις. Σε αντίθεση με άλλους τομείς, η τεχνολογία λειτουργεί επιβαρυντικά στις δαπάνες υγείας, ενώ την ίδια στιγμή η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής κάνει απροσδόκητο το κόστος παροχής αυτής της υπηρεσίας.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου