Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Έρχονται αγωγές;

Το θέμα "αξιώσεις εις βάρος ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, που φαίνεται πως υπάρχουν και απλά «δεν ακούγονται»" έχει μεγάλη σημασία για τον ασφαλιστικό κλάδο και την τραυματισμένη αξιοπιστία της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς.
 
Πολύ σωστά επισημαίνεται πως φαίνεται να παίρνει τέλος η ιδιότυπη ασυλία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και κάποιες αγωγές … έρχονται. Ωστόσο, προκύπτει το ερώτημα: «Και στο συγκεκριμένο κλάδο της ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης και μάλιστα της ευθύνης των ίδιων των ασφαλιστών, οι όποιες αξιώσεις αποζημίωσης για τυχόν λάθη ή παραλείψεις θα παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης για το διακανονισμό τους, προκειμένου να υπάρξει κάποια αποζημίωση;». Δηλαδή, θα ισχύσει και εδώ το προσφιλές σπορ των δικηγόρων για αγωγές, προσεπικλήσεις, κόντρα αγωγές, εφέσεις και όλα τα τοιαύτα μέχρι να βρεθεί το δίκαιο του ασφαλισμένου Πελάτη, του ασφαλισμένου Ασφαλιστή, της Ασφαλιστικής Εταιρείας;

Στο μεταξύ, κατά τη μακρόχρονη ψυχοφθόρο δικαστική διαδικασία όπου ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής που ενδεχόμενα, δίκαια ή εν αδίκω, κατηγορείται ως υπαίτιος από κάποιο ζημιωθέντα ασφαλισμένο Καταναλωτή ή Επιχείρηση, πώς θα μπορεί να συνεχίζει κανονικά τη δραστηριότητά του; Γιατί, είναι άδικο ο σύγχρονος Ασφαλιστής να άγεται στα δικαστήρια για θέματα επαγγελματικής ευθύνης..  Τα Ασφαλιστήρια Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης που εκ του νόμου είναι υποχρεωτικά για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, θα πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη και να αποδειχθεί η σκοπιμότητά τους; Αυτά που κάποιοι αποκαλούν συμβόλαια «για τα μάτια», συμβόλαια με «ψιλά γράμματα» και με απαράδεκτες εξαιρέσεις που στην πράξη αναιρούν το σκοπό της ασφάλισης. Που «δεν αποζημιώνουν επακόλουθες χρηματικές απώλειες» (είναι η ουσία της κάλυψης σε ένα αξιόπιστο ασφαλιστήριο επαγγελματικής ευθύνης) ή που αποζημιώνουν κατόπιν «τελεσίδικης δικαστικής απόφασης» (δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιες προβλέψεις σε ασφαλιστήρια αστικής ευθύνης)!

Είναι σκόπιμο να επισημανθεί πως στις περιπτώσεις αξιώσεων επαγγελματικής αστικής ευθύνης, ο θεσμός της ασφάλισης θα πρέπει να λειτουργήσει συνετά και παραδειγματικά. Δηλαδή, για την προστασία του ίδιου του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και του ίδιου του θεσμού της ασφάλισης είναι απαραίτητο, συνετά και αθόρυβα, να λειτουργήσει το σύστημα διακανονισμού διαφόρων αξιώσεων αποζημίωσης. Ο αντικειμενικός ρόλος της Ασφάλισης Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης είναι να αποζημιώνει για λογαριασμό του Ασφαλισμένου με βάση τους όρους του Ασφαλιστηρίου και με τη συνδρομή νομικής πραγματογνωμοσύνης χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια. Επισημαίνεται ότι η νομική πραγματογνωμοσύνη για τον προσδιορισμό της ενδεχόμενης υπαιτιότητας του Ασφαλισμένου, η αποτίμηση της ζημιάς και ο διακανονισμός της αποζημίωσης είναι ιδιαίτερης σημασίας. Ο Νομικός Πραγματογνώμονας στην περίπτωση αυτή έχει τον ρόλο του δικαστή για μια δίκαια αποζημίωση με βάση τους όρους του Ασφαλιστηρίου, τις προβλέψεις του Νόμου και την ευρύτερη διεθνή νομολογία που έχει συσσωρευτεί εδώ και χρόνια.

Το «έλλειμμα αξιοπιστίας» που δυστυχώς φαίνεται να χαρακτηρίζει τον ασφαλιστικό κλάδο κάποτε θα πρέπει να διευθετηθεί, όπως και το «δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας». Διαφορετικά θα μιλάμε για κατάρρευση του συστήματος και για πτώχευση …

Πηγή: Nextdeal
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου