Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ασπίς - Commercial: Ποία Ομόλογα πάνε στο εγγυητικό

Εξετάζεται προκειμένου να καλυφθούν οι αποζημιώσεις των περίπου 300.000 ασφαλισμένων της «Ασπίς»

Στη Βουλή αναμένεται πλέον να κορυφωθεί η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει τα θέματα αποζημιώσεων των 300.000 περίπου ασφαλισμένων της Ασπίς και της Commercial Value.

Το νομοσχέδιο που έλαβε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου οδεύει προς τη Βουλή και προβλέπει την ικανοποίηση των απαιτήσεων μέσω του Εγγυητικού Κεφαλαίου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με χρήματα των ασφαλισμένων και των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ η συνδρομή του Δημοσίου περιορίζεται στην παροχή εγγύησης για τη χορήγηση δανείου στον νέο φορέα.

Οι αντιρρήσεις ωστόσο που διατυπώνει ο ασφαλιστικός κλάδος, επισημαίνοντας τη σημαντική επιβάρυνση που θα προκύψει για το ασφαλιστικό προϊόν, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Στο τραπέζι έχουν ήδη πέσει προτάσεις για την προικοδότηση του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, λύση που θα μπορούσε να συνδυαστεί με την αναστολή καταβολής των αποζημιώσεων και των εξαγορών έως και τρία χρόνια, που προβλέπεται ήδη στο νομοσχέδιο.

Η δυσκολία που διαπιστώνεται για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και ασφαλιστικού κλάδου, που απειλεί ακόμα και με προσφυγή στα κοινοτικά όργανα, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εξετάζονται όλες οι πιθανές λύσεις, με βασικότερη αυτή της χρηματοδότησης με τίτλους του ελληνικού Δημοσίου ή ακόμα και της μείωσης της φορολογίας για τον κλάδο.

Η επιχειρηματολογία των ασφαλιστικών εταιρειών, που απορρίπουν τη λύση της εισφοράς του 1,5%, που θα επιβαρύνει κατά 50% όλους τους ασφαλισμένους και κατά 50% τις εταιρείες ζωής, προτάσσει την υπέρμετρη επιβάρυνση του ασφαλιστικού προϊόντος και μεταφράζεται σε 94 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα οποία τα 47 θα επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι και τα υπόλοιπα οι εταιρείες. Η λύση της μερικής έστω χρηματοδότησης μέσω κρατικών τίτλων επιμερίζει το πρόβλημα μεταξύ της αγοράς, των ασφαλισμένων, αλλά και του Δημοσίου, που όπως όλοι συμφωνούν έχει ευθύνη σε ό, τι αφορά την πλημμελή εποπτεία και τη γιγάντωση του προβλήματος της Ασπίς Πρόνοια. Σημειώνεται ότι οι υποχρεώσεις της Ασπίς Πρόνοια ανέρχονται σε 610 εκατ. ευρώ, ενώ τα περιουσιακά της στοιχεία δεν υπερβαίνουν στην καλύτερη περίπτωση τα 200 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των υποχρεώσεων αναμένεται πάντως να προσαρμοστεί προς τα κάτω, καθώς όπως προβλέπει το νομοσχέδιο όλα τα συμβόλαια θα αναμορφωθούν στη βάση των νόμιμων όρων, καταργώντας τις υπέρογκες αποδόσεις που είχε η πλειοψηφία των συμβολαίων της Ασπίδος. Μετά την αναμόρφωση των συμβολαίων, η Τράπεζα της Ελλάδος που θα αναλάβει την εποπτεία του ασφαλιστικού κλάδου θα απευθύνει πρόσκληση για την πώληση του συνόλου ή τμήματος του χαρτοφυλακίου.

Οπως προβλέπει το νομοσχέδιο ο ανάδοχος που θα αναλάβει ουσιαστικά τη διαχείριση των συμβολαίων θα πάρει και τα περιουσιακά στοιχεία που αναλογούν στις υποχρεώσεις του χαρτοφυλακίου. Το έλλειμμα που θα προκύπτει μεταξύ των υποχρεώσεων και των περιουσιακών στοιχείων θα καλυφθεί σε ποσοστό 65% από το Εγγυητικό Κεφάλαιο, η χρηματοδότηση του οποίου θα αποτέλεσει μέχρι την τελευταία στιγμή αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων.

Τα νοσοκομειακά συμβόλαια
Ειδική πρόβλεψη γίνεται για τους κατόχους νοσοκομειακών συμβολαίων, οι οποίοι «στην περίπτωση που κριθούν από τον ανάδοχο ασφαλίσιμοι με βάση την ηλικία τους και την κατάσταση της υγείας τους, αντικαθίστανται με τα ανάλογα προϊόντα που διαθέτει ο ανάδοχος». Αντίθετα, στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δεν κριθούν ασφαλίσιμοι, συνεχίζονται από τον ανάδοχο, ο οποίος μπορεί να εξαλείψει τυχόν όρους που αντιβαίνουν στα συναλλακτικά ήθη της ασφαλιστικής αγοράς και να αυξήσει το ασφάλιστρο σε ποσοστό μέχρι και 20%, αναπροσαρμοζόμενο εφ’ εξής με το κοινό ποσοστό αναπροσαρμογής ασφαλίστρων των νοσοκομειακών προγραμμάτων».

Επίσης, «όσοι ασφαλισμένοι διαθέτουν νοσοκομειακό συμβόλαιο ή νοσοκομειακό προσάρτημα συμβολαίου ζωής και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης εντάσσονται στις κατηγορίες των ατόμων που δικαιούνται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης «τη σύσταση επιτροπής για την εξαίρεση από την αναστολή των απαιτήσεων που αφορούν σοβαρά περιστατικά υγείας».

Πηγή: Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου