Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

«Απολογία» για εργασιακά και ασφάλιση


Ο Παπανδρέου επιχείρησε να διασκεδάσει τα μέτρα που υπαγορεύει το Μνημόνιο
 
Για μικρές επαναστάσεις, τις οποίες θεωρεί αναγκαίες για τη μεταρρύθμιση ενός πολιτικού συστήματος «που ήταν στο τέλμα», μίλησε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τη σύνοδο κορυφής των 27, τελευταία της ισπανικής προεδρίας. 

Στην αποστολή ήταν διάχυτη η ικανοποίηση για το γεγονός και μόνο ότι για πρώτη φορά μετά οκτώ μήνες, η Ελλάδα δεν μονοπώλησε τη συζήτηση μεταξύ των εταίρων. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου -η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω του ποδοσφαιρικού αγώνα της εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ- ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη συζήτηση για το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, που ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα

Οπως είπε, ορισμένες από τις ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση εξασφαλίζουν τις ασφαλιστικές εισφορές των ανέργων μεγάλης ηλικίας, ενώ επιδοτούνται και οι μισθοί των νέων εργαζομένων. Μίλησε μάλιστα για «ασφαλιστικές δικλίδες» προκειμένου να προστατευθούν οι ηλικιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι μονομερείς παρεμβάσεις από την πλευρά του κράτους δεν αρκούν για να αναζωογονήσουν την αγορά εργασίας. «Χρειάζεται», τόνισε, «ένα πρόγραμμα προστασίας και μετεκπαίδευσης». Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε τις υπάρχουσες δομές ανεπαρκείς και ρουσφετολογικές. 

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον ΟΑΕΔ, από τον οποίο -όπως σημείωσε- προέρχονταν τα stage, κατ' εξοχήν παράδειγμα ρουσφετολογικής λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι οποιεσδήποτε νομοθετικές ρυθμίσεις, ακόμη και αυτές για τα εργασιακά, δεν μπορεί να ξεφεύγουν από το πλαίσιο που θέτει το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη, διότι δίχως αυτήν δεν μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για «μάχη με την τρόικα», προκειμένου να μην περικοπούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, διότι -όπως ανέφερε- «πρέπει να υπάρξει προστασία του εισοδήματος». Αιτιολόγησε μάλιστα την επιλογή αυτή, λέγοντας ότι «στο Δημόσιο τουλάχιστον υπάρχει ασφάλεια».

«Τα μέτρα είναι σκληρά»
Παραδέχθηκε -για πολλοστή φορά- ότι τα μέτρα είναι σκληρά, η λήψη τους όμως εξασφάλισε πως σε τούτη τη συγκυρία το κράτος εξακολουθεί να δίνει μισθούς και συντάξεις. Και τόνισε ότι «αν δεν είχαμε φθάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας δεν θα χρειαζόμασταν το Μνημόνιο». Ωστόσο προεξόφλησε πως «οι αλλαγές που έχουν γίνει εγγυώνται ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα».

Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος σε μερίδα των μέτρων -ιδίως τα θεσμικά- είπε ότι «πολλά μας τα ζήτησε ο ελληνικός λαός να τα κάνουμε προεκλογικά». Τα πλήγματα στο πελατειακό σύστημα και η εμπέδωση συστήματος ευνομίας στον πολιτικό βίο και γενικά οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ορισμένες κινήσεις που -αν δεν υφίστατο η χρηματοπιστωτική κρίση- θα ήταν δυνατόν να αποφέρουν την εξυγίανση του οικονομικού μοντέλου. Ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη, όπου συνεδριάζει η Σοσιαλιστική Διεθνής.

 Πηγή:  Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου