Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Θεσμοθετείται το επίδομα των 800 ευρώ

Με τροπολογία στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα «θεσπιστεί» το επίδομα των 800 ευρώ (400 τα Χριστούγεννα και από 200 το Πάσχα και το Καλοκαίρι) ως ο αντικαταστάτης της 13ης και 14ης σύνταξης. Μάλιστα, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο μνημόνιο, όσοι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 2.500 ευρώ, δεν θα παίρνουν το συγκεκριμένο επίδομα. 

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος πάντως, στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, επανέλαβε πως το ύψος του επιδόματος «θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις αυξανόμενες δυνατότητες του εξορθολογισμένου νέου ασφαλιστικού συστήματος». 

Στην ερώτηση άλλωστε, εάν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό θα είναι μόνιμες και οι περικοπές του σταθερές, ο υπουργός απαντά πως βασικός κανόνας είναι να συγκρατηθεί η δαπάνη για τις συντάξεις, ώστε να μην αυξηθούν πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ πλέον της δαπάνης του 2009, έως το 2060. 

Χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση, η δαπάνη αυτή,  από 13,5% που είναι σήμερα (μαζί με τις επικουρικές), θα αυξανόταν στο 26% έως το 2060, δηλαδή θα αυξανόταν κατά 12,5% του ΑΕΠ. Ο κ. Λοβέρδος υποστηρίζει πως η αλλαγή του Ασφαλιστικού όπως είχε σχεδιαστεί πριν από το Μνημόνιο περιορίζει την αύξηση της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης στο 3% του ΑΕΠ, έως το 2060 (μαζί με τις επικουρικές)

Δηλαδή μόλις 0,5% πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η αναλογιστική μελέτη την οποία εκπόνησε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την οποία πιστοποίησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. 

Τώρα εκπονείται νέα αναλογιστική μελέτη με βάση το νέο ασφαλιστικό (π.χ. σύνταξη ύστερα από 40 χρόνια ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας) και στην κυβέρνηση αισιοδοξούν πως η αύξηση των εθνικών συνταξιοδοτικών δαπανών θα πέσει κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο, έως το 2060. Γι΄ αυτό στο άρθρο 11 παράγραφος 2 του νομοσχεδίου,  θεσπίστηκε μία ρήτρα, ώστε από την 1/1/2011 και ανά δύο χρόνια να εκπονούνται νέες αναλογιστικές μελέτες, προκειμένου να καθορίζεται ανάλογα το ύψος των παροχών. 

Να σημειωθεί πάντως, πως η ίδια αυτή διάταξη που από την πλευρά του υπουργείου και της κυβέρνησης μεταφράζεται ως παράθυρο βελτιωτικών παρεμβάσεων, από την πλευρά πολλών ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης και των συνδικάτων αποκωδικοποιείται ως πόρτα για νέες μελλοντικές περικοπές, τόσο στο ύψος όσο και στον τρόπο καταβολής της βασικής και της αναλογικής σύνταξης.

Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατάθεσε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή, ενσωματώθηκαν τελικά και οι διατάξεις του ασφαλιστικού των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε τελικά, η παρέμβαση να αφορά στο σύνολο των ασφαλισμένων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Μάλιστα, επειδή οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι μεγάλες, ο κ. Λοβέρδος, διανέμει κείμενο με πάνω από 20 ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν στην παρέμβασή του, υποστηρίζοντας πως, με το νέο θεσμικό πλαίσιο τίθενται οι βάσεις για ένα ασφαλιστικό σύστημα που εξασφαλίζει την καταβολή των συντάξεων με απόλυτα σαφείς και προσδιορισμένες τις υποχρεώσεις του κράτους, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Στο ερώτημα δε, εάν μπορεί να κριθούν αντισυνταγματικές κάποιες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, αφού τονίζει πως κάτι τέτοιο είναι ανοιχτό για όλους τους νόμους, παραδέχεται πως για ορισμένες προβλέψεις που υπάρχουν και στο μνημόνιο (όπως π.χ. η σχεδόν ακαριαία προσαρμογή των ηλικιακών ορίων σε ορισμένες περιπτώσεις) το ενδεχόμενο μιας αρνητικής δικαστικής απόφασης είναι μεγαλύτερο. Οχι μόνο από την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Τα συνδικάτα πάντως, έχουν σε πολύ σημαντική θέση, στο οπλοστάσιο των επιχειρημάτων τους, το θέμα της αντισυνταγματικότητας πολλών διατάξεων τόσο στις ρυθμίσεις για τον ιδιωτικό όσο και για το δημόσιο τομέα και σήμερα, από το βήμα του κοινοβουλίου αναμένεται να αναπτύξουν τις απόψεις τους, αφού είναι η μέρα που θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.

Εχθές, η συμμετοχή στην απεργία που είχαν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ήταν σημαντική, όμως η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν σαφώς περιορισμένη σε σχέση με τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου μήνα, παρ’ ό,τι αυτή τη φορά οι αλλαγές σε εργασιακό και ασφαλιστικό ήταν χειροπιαστές και συγκεκριμένες. Βέβαια, οι πολίτες που αντιδρούν με τις δραματικές αλλαγές που επιφέρει, σε ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αντιδρούν ακόμη περισσότερο στις παρωχημένες και κομματικά καθοδηγούμενες συνδικαλιστικές ηγεσίες, με αποτέλεσμα να μη συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις.

Πηγή: Capital 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου