Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Yφεση 3,7%, ανεργία 12,1%, πληθωρισμό 3% προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Συρρίκνωση της οικονομίας της Ελλάδας κατά 3,7% φέτος και κατά 2,5% το 2011 προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του «Economic Outlook» που αφορά το σύνολο των κρατών-μελών του. Ο διεθνής οργανισμός –αν και εμφανίζεται πιο αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με Κομισιόν και ΔΝΤ– τονίζει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανακοινωθεί, παρά το γεγονός ότι έχει προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. 

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το έλλειμμα θα σημειώσει σημαντική υποχώρηση φέτος διαμορφούμενο στο 8,1% του ΑΕΠ (από 13,5% του ΑΕΠ το 2009) και θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο στο 7,1% του ΑΕΠ το 2011.
 
Ιδιαίτερα δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη των οικονομολόγων του διεθνούς οργανισμού για την ανεργία, καθώς εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί φέτος στο 12,1% και θα σημειώσει περαιτέρω αύξηση στο 14,3% το 2011

Oμως ο συνδυασμός μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας και ενισχυμένης ανεργίας αναμένεται ότι θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος στο 3%, αλλά θα σημειώσει κάθετη υποχώρηση στο 0,3% εντός του 2011. 

Κατά τον ΟΟΣΑ το σημείο-«κλειδί» για την ελληνική οικονομία είναι η ορθή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση και η επιτάχυνση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών. 

«Οι έντονες κοινωνικές αντιδράσεις μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών. Oμως εάν συμβεί κάτι τέτοιο η προσπάθεια ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας θα πληγεί σημαντικά, ενώ θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και στην εξυγίανση του δημόσιου τομέα και των δημοσιονομικών μεγεθών», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού για την ελληνική οικονομία. 

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, η συμφωνία στις αρχές Μαΐου της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής και θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας και σε σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους. 

Πάντως ο διεθνής οργανισμός προσφέρει και μία διαφορετική άποψη για την παραοικονομία στην Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξή της πιθανώς να οδηγήσει σε χαμηλότερη του αναμενόμενου υποχώρηση της κατανάλωσης. «Η εγχώρια ζήτηση μπορεί να είναι ισχυρότερη από ό,τι εκτιμάται, καθώς το σημαντικό μέγεθος της “σκιώδους οικονομίας” μπορεί να αποτελέσει στήριγμα για τις καταναλωτικές δαπάνες», παραδέχεται ο ΟΟΣΑ.

Πηγή: Eξπρές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου