Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Στο τραπέζι αποκρατικοποιήσεις, ασφαλιστικό και ανταγωνισμός

Ατυπο Υπουργικό Συμβούλιο
Σε τρία σημεία επικέντρωσε την εισήγησή του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου χθες, στην οποία συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας της αγοράς, ανταγωνισμού και τιμών, αποκρατικοποιήσεων και πιστής υλοποίησης του ΠΣΑ σε συνδυασμό και με το περίφημο μνημόνιο με την τρόικα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε προηγουμένως συνομιλία με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να τονιστεί η ανάγκη της πιστής εφαρμογής των συμφωνηθέντων για το ασφαλιστικό. 

Στη συνεδρίαση, ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, φέρεται να πρότεινε τη συνομολόγηση πολυετών συμβάσεων παραχώρησης (15-20 ετών) μεγάλων έργων υποδομών με το κράτος να διατηρεί την κυριότητα τους -αντί της αποκρατικοποίησης τους- προκειμένου τα ποσά που θα εισπραχθούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά μέρους του δημόσιου χρέους.

Τέλος, στα ζητήματα της αγοράς τονίστηκε η ανάγκη στενότερων και αποτελεσματικότερων ελέγχων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη συγκράτηση των τιμών.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επεσήμανε ότι:

* Στην Ε. Ενωση αλλά και στις ΗΠΑ διεξάγεται μια έντονη ιδεολογική μάχη, καθώς η πτώση ή η έλλειψη ανταγωνιστικότητας των οικονομιών πάει να χρεωθεί στην ύπαρξη κοινωνικού κράτους και τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού ασφαλιστικού συστήματος. 

«Οι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι ''το παράδειγμα της Ελλάδας είναι ότι δημιούργησε ένα τεράστιο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και το οποίο αυτή τη στιγμή ''πληρώνει'' και, άρα, να χτυπηθεί το κράτος πρόνοιας και στην Ευρώπη και στην Αμερική», σημείωσε και παρατήρησε ότι στη χώρα μας έχουμε ένα άδικο, μη ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας και με μεγάλο ιδιωτικό κόστος για τις οικογένειες, για την ασφάλιση, για την παιδεία, για την υγεία, με μεγάλη διαφθορά και σπατάλη χρημάτων.

* Πρέπει να εμπεδωθεί η ευνομία στη χώρα. Αυτό απαιτεί σταθερότητα στη λειτουργία των θεσμών, αλλά και τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να προστατεύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, να δώσουμε οξυγόνο στους δημοκρατικούς θεσμούς, στη διαφάνεια και την αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς στον πολίτη σε όλους τους πολίτες, με παραδειγματισμό, αλλά χωρίς από την άλλη πλευρά «ανθρωποφαγία». 

* Η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για το καλάθι της νοικοκυράς, τα χαμηλότερα εισοδήματα. Να δει τι κινήσεις μπορεί να κάνει, πώς θα βοηθήσει και την εγχώρια παραγωγή και κατανάλωση των ελληνικών προϊόντων. 

Στο μικροσκόπιο της τρόικας
Στο μικροσκόπιο το ασφαλιστικό από τους εμπειρογνώμονες της τρόικας, που εξετάζουν από χθες το απόγευμα τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Σε συνάντηση, που είχαν χθες, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εμπειρογνώμονες ενημερώθηκαν για τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τα συγκεκριμένα μέτρα που με τη μορφή νομοσχεδίου θα κατατεθούν στη Βουλή έως τις 10 Ιουνίου.

Η ενημέρωση αναμένεται να ολοκληρωθεί με την τελευταία αναλογιστική μελέτη, που, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, θα δοθεί αύριο

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου