Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Πρόταση ΓΣΕΕ για ενσωμάτωση των δώρων στον βασικό μισθό

Σήμερα η συνάντηση του Α. Λοβέρδου με ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στις απολύσεις και στις αποζημιώσεις

Στη σκιά του Μνημονίου -που αποτελεί νόμο του κράτους και επιτάσσει τριετές «πάγωμα» των ονομαστικών αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα και ανατροπές στις συμβάσεις, στον κατώτατο μισθό, στις απολύσεις και στις αποζημιώσεις των απολυομένων- ξεκινούν τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου οι διαπραγματεύσεις της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Ι. Παναγόπουλος, με δήλωσή του, προαναγγέλλει, ωστόσο, ότι θα διεκδικήσει να ενσωματωθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός είτε στο βασικό μισθό είτε σε άλλα επιδόματα, έτσι ώστε να παρακαμφθεί το Μνημόνιο και να δοθούν αυξήσεις.

Από την 1η Ιουλίου 

Την άμεση εκκίνηση των διαπραγματεύσεων (την οποία ζήτησε η ΓΣΕΕ προκειμένου να υπογραφεί Σύμβαση και να μην καταργηθεί, από την 1η Ιουλίου, ο κατώτατος μισθός για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους) αποδέχθηκαν οι εργοδοτικές οργανώσεις. Το «πράσινο φως» έδωσε, πρώτος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης με επιστολή που έστειλε την Παρασκευή στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Ιωάννη Παναγόπουλο. Ο Βασίλης Κορκίδης, σε συνεννόηση με τους προέδρους του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο και της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλο, καλεί τη ΓΣΕΕ να ορίσει την ημερομηνία εκκίνησης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα γίνουν σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό για τα συνδικάτα κλίμα, καθώς: 
 
Πρώτον, το Μνημόνιο δεν αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης, αφού δεν επιτρέπει ονομαστικές αυξήσεις. 

Δεν απαγορεύει, ωστόσο, σύμφωνα με ερμηνεία νομικών κύκλων, τη χορήγηση επιδόματος (αντί αύξησης) στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό που θα μπορούσε να δοθεί υπό τη μορφή είτε μιας συμβολικής (0,5%) αύξησης σε ευρώ είτε μέσω της ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού, όπως επιδιώκει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ να γίνει. 

Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρχει καμία ονομαστική αύξηση που θα μπορούσε να επηρεάσει τις κλαδικές ή ομοιεπαγγελματικές ή τις επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες, όπως προβλέπει ήδη ο νόμος Λοβέρδου για τα εργασιακά, μπορούν και να αποκλίνουν «προς τα κάτω» λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν ανά κλάδο ή και ανά περιοχή (π.χ σε έναν κλάδο ή σε μια περιοχή που βρίσκεται σε κρίση θα μπορούσε να συμφωνηθεί ακόμη και μείωση των μισθών).

Δεύτερον, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε εφαρμογή του Μνημονίου, θα εκδώσει, ακόμη και χωρίς τη σύμπραξη της ΓΣΕΕ, αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα που θα αλλάξουν άρδην το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων (χαμηλότερος κατώτατος μισθός για νέους, μακροχρόνια άνεργους και για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας με το 80% του μισθού της ΕΓΣΣΕ, αύξηση του ορίου των επιτρεπόμενων ανά μήνα ομαδικών απολύσεων, μείωση του ποσού των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης των υπαλλήλων ώστε να μην υπάρχει διαφορά με τις κατά πολύ χαμηλότερες αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους εργατοτεχνίτες και κατάργηση της διαιτησίας αν δεν την αποδέχεται η εργοδοτική πλευρά).

Στον Μπαρόζο η ΓΣΕΕ

«Είναι πρόκληση η παρέμβαση αυτή του υπουργού στις συλλογικές συμβάσεις και σε θέματα τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις εργοδοτικές οργανώσεις» υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ. 

Το ίδιο θα υποστηρίξει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον κ. Μπαρόζο (αξίζει να σημειωθεί ότι τη συνάντηση αυτή «έκλεισε» ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας των ευρωπαϊκών συνδικάτων). Οι εργοδοτικές οργανώσεις, από την πλευρά τους, δηλώνουν έτοιμες να υποβάλουν προτάσεις στον Ανδρέα Λοβέρδο τόσο για τις απολύσεις (θα θέσουν αντικειμενικά κριτήρια όπως τη μείωση του τζίρου, και των ιδίων κεφαλαίων, το όριο δανεισμού μιας επιχείρησης κ.ά.) όσο και για τις αποζημιώσεις (οπωσδήποτε σε δόσεις και σημαντικά μειωμένα τα ποσά για τους υπαλλήλους με περισσότερα από 6 χρόνια στον ίδιο εργοδότη).

Οι προτάσεις των εργοδοτών

Απολύσεις: Για το όριο των απολύσεων αναμένεται οι εργοδότες να θέσουν αντικειμενικά κριτήρια όπως τη μείωση του τζίρου, και των ιδίων κεφαλαίων, το όριο δανεισμού μιας επιχείρησης κ.ά.

Αποζημιώσεις: Για την καταβολή των αποζημιώσεων οι εργοδότες αναμένεται να προτείνουν αυτή να γίνεται οπωσδήποτε σε δόσεις και σημαντικά μειωμένα τα ποσά για τους υπαλλήλους με περισσότερα από 6 χρόνια στον ίδιο εργοδότη.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου