Νέα δεδομένα για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης προκύπτουν από τις
σημαντικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο κοινωνικό ασφαλιστικό
σύστημα της χώρας.
Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης στον οποίο θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των αμοιβών του ασφαλισμένου σε όλο τον εργασιακό βίο, θα μειώσει σημαντικά το τελικό ποσό της σύνταξης. Οι εργαζόμενοι αναμένεται να αναζητήσουν συμπλήρωση στην αναπλήρωση της σύνταξης στην ιδιωτική ασφάλιση.
Από την άλλη πλευρά βέβαια η μείωση των αποδοχών εργαζομένων στο δημόσιο τομέα οι αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα και οι αβεβαιότητες που φέρνουν και η γενικότερη ύφεση που θα πλήξει την ελληνική οικονομία δημιουργεί προσωρινά προσκόμματα στην ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου.
Εκτιμήσεις
παραγόντων της αγοράς αναφέρουν ότι το 2010 θα είναι μία χρονιά
στασιμότητας και για την ασφαλιστική αγορά ενώ από το 2011 δεν
αποκλείεται μία καλύτερη ανάπτυξη.
Το μόνο σίγουρο είναι όπως σημειώνουν είναι ότι οι εργαζόμενοι, οι καταναλωτές θα πρέπει να επανακαθορίσουν τις προτεραιότητες τους. Και η εξασφάλιση μίας ικανοποιητικής σύνταξης (κοινωνικής και ιδιωτικής) θα είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες στο μέλλον για τον καταναλωτή.
Το μόνο σίγουρο είναι όπως σημειώνουν είναι ότι οι εργαζόμενοι, οι καταναλωτές θα πρέπει να επανακαθορίσουν τις προτεραιότητες τους. Και η εξασφάλιση μίας ικανοποιητικής σύνταξης (κοινωνικής και ιδιωτικής) θα είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες στο μέλλον για τον καταναλωτή.
Οι βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού
Ειδικά ο νέος ασφαλιστικός νόμος θα προβλέπει:
- Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στον δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια έως το τέλος του 2013 με έναρξη το 2011
- Ενίσχυση της ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και συντάξεων
- Οι συντάξεις θα καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου
- Αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής
- Αύξηση της ελάχιστης περιόδου εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015
- Περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης και αύξηση του ελαχίστου ορίου στα 60 έτη
- Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας
- Περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων
- Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών με βάση εισοδηματικά κριτήρια
- Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3
Αντιγράφω από το κείμενο " ....η εξασφάλιση μίας ικανοποιητικής σύνταξης (κοινωνικής και ιδιωτικής) θα είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες στο μέλλον για τον καταναλωτή." και συμπληρώνω , με την προϋπόθεση ότι η πολιτεία θα φροντίσει με τους εποπτικούς της μηχανισμούς και την δημιουργία κατάλληλης νομοθεσίας , να εξασφαλίσει ότι η σύνταξη αυτή θα δωθεί στον δικαιούχο όταν αυτός θα την χρειάζεται και δεν θα παρακαλάει, όπως οι χιλιάδες ασφαλισμένοι της ΑΣΠΙΣ το κράτος για να δωθεί λύση μετά το πιθανό κλείσιμο μιας άλλης ασφαλιστικής εταιρείας.
ΑπάντησηΔιαγραφή