Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ασφαλιστικό και Εργασιακό θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Ή εφαρμόζεται το μνημόνιο και τα όσα αυτό επιβάλει σε ασφαλιστικό κι εργασιακό, ή δεν θα λάβετε τη δεύτερη δόση χρηματοδότησης της Ελλάδας από το μηχανισμό στήριξης. Αυτό αναφέρουν σε επιστολή τους προς τα υπουργεία Οικονομικών κι Εργασίας, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. 

Ο υπουργός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αντένα παραδέχθηκε πως οι δανειστές της χώρας ζητούν πιο γρήγορα και πιο σκληρά μέτρα για το ασφαλιστικό αλλά και έναρξη των διαδικασιών για αλλαγές στο εργασιακό. Αυτό που ουσιαστικά παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας είναι αυτό που τόσο καιρό απέφευγε ακόμη και να αρθρώσει, ότι δηλαδή, το μνημόνιο που κυρώνει την τριετή δανειοδότηση της Ελλάδας, είναι απολύτως δεσμευτικό και οποιαδήποτε παρέκκλιση θέτει σε κίνδυνο την όλη συμφωνία. 

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που η χώρα μας έχει ήδη δεχθεί κυρώνοντας τη συμφωνία (όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες), αλλαγές θα υπάρξουν ακόμη και για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993, όλες τις γυναίκες και τους άνδρες που υπηρετούν στο δημόσιο αλλά και τους ασφαλισμένους υπό το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. 

Μάλιστα, οι δραματικές παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και τον απαιτούμενο εργάσιμο χρόνο θα πρέπει να ξεκινήσουν από το 2011 και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2015. Από το έτος αυτό, και όχι από το 2018, θα πρέπει να ξεκινήσουν, σύμφωνα με τις πιέσεις της τρόικας που περιλαμβάνονται στην επιστολή, και οι αλλαγές στη δομή του νέου συστήματος. Κάτι που δεν περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, όμως όπως όλα δείχνουν θα επιβληθεί τελικά, παρά τις σθεναρές αντιστάσεις του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου. 

Αυτό βέβαια θέτει σε επανεξέταση και το έτος έναρξης του διπλού τρόπου υπολογισμού της σύνταξης (στο ενδιάμεσο στάδιο κι έως ότου εφαρμοστεί πλήρως το νέο σύστημα). Έτσι, δεν αποκλείεται να αλλάξει και το 2013 κι ο υπολογισμός της σύναξης να γίνεται μέχρι το 2010 με το παλαιό σύστημα και από το 2011 με το νέο (για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015). Αλλά και οι δεσμεύσεις για εφαρμογή της 40ετίας ως βασικής προϋπόθεσης για τη λήψη πλήρους σύνταξης, αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στους συντελεστές αναπλήρώσης βάσει των οποίων θα υπολογίζεται το τελικό ποσό της σύνταξης. 

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, όπως αποκαλυπτικά περιγράφονται στο μνημόνιο θα αφορούν σε όσους συνταξιοδοτηθούν πριν από το 2018. Κανείς δεν θα βγαίνει στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του, έως το 2015. 

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, θα πρέπει να ψηφιστούν νομοθετικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να αυξηθεί ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης για πλήρη σύνταξη, χωρίς όριο ηλικίας, από τα 37 έτη που ισχύει σήμερα, στα 40. Μάλιστα, θα τεθεί ως παράλληλη προϋπόθεση για θεμελίωση ασφαλιστικού δικαιώματος και η συμπλήρωση του 60ου έτους, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι να εξαναγκαστούν σε πολυετή παραμονή στην εργασία, προκειμένου να λάβουν ικανοποιητική, δηλαδή πλήρη, σύνταξη. 

Όλα αυτά θα ξεκινήσουν το 2011 ώστε να ολοκληρωθούν το 2015 και μάλιστα χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση σε όσους έχουν ασφαλιστεί πριν από την 1η Ιανουαρίου του 1993 (λεγόμενοι παλαιοί ασφαλισμένοι). Επίσης, προβλέπεται ότι εάν τα έτη ασφάλισης δεν φθάνουν τα 40 (12.000 ένσημα), θα εφαρμόζεται πέναλτι -6% για κάθε χρόνο έως και τη συμπλήρωσή τους. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει από το 2011. 

Αναλυτικά, το μνημόνιο δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση που πρέπει να νομοθετήσει επιπλέον, ώστε να οδηγηθούμε σε: 

* Εισαγωγή ενός ενιαίου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, ακόμη και για τις γυναίκες στο δημόσιο τομέα (σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2011), που θα ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο του 2013. 

* Σταδιακή αύξηση της ελάχιστης ανταποδοτικής περιόδου για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη από 37 σε 40 έτη ως το 2015. 

* Μείωση του ανώτατου ορίου στις συντάξεις. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας επαναφέρει το πλαφόν, στο ύψος των 2.850 ευρώ σε σημερινά επίπεδα, όμως στο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι θα υπάρξει μείωση. 

* Μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Ειδικότερα, η αύξηση της ελάχιστης ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60 έτη από την 1η Ιανουαρίου 2011, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επάγγελμα και εκείνων με 40 χρόνια εισφορών.

* Κατάργηση των ειδικών κανόνων για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993 (με παράλληλη διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων). 

* Ουσιαστική αναθεώρηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010 στη λίστα, να παραμένει μόλις το 10% των επαγγελμάτων. 

* Μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών (κατά 6% ετησίως) για τα άτομα που συνταξιοδοτούνται μεταξύ των ηλικιών 60 και 65, με περίοδο συνεισφορών μικρότερη των 40 ετών. 
Επίσης, η τρόικα πιέζει για επίσπευση της ενοποίησης των ταμείων σε τρία, μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, έως το 2015 και μάλιστα χωρίς την εξαίρεση των ταμείων των δημοσιογράφων και των μηχανικών.

Εκτός μνημονίου, οι δανειστές πιέζουν για δύο επιπλέον αλλαγές, που αφορούν στις συντάξεις χηρείας, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για τους/τις επιζώντες που είναι κάτω των 65 ετών και να καταργηθούν για όσους ήδη λαμβάνουν σύνταξη και είναι κάτω των 50 ετών. Στο ίδιο τέμπο, ζητούν αλλαγές και για της ανύπανδρες θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν συντάξεις. 

Αντίστοιχα σκληρές δεσμεύσεις, υπάρχουν και για το εργασιακό. Για το λόγο αυτό άλλωστε, και υπό την πίεση του χρόνου (και των δανειστών) ο κ. Λοβέρδος απέστειλε την περασμένη Παρασκευή επιστολή προς τους εργοδοτικούς φορείς και τη ΓΣΕΕ ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση, οι δεσμεύσεις του μνημονίου είναι αυτές που θα καθορίσουν την εξέλιξη του διαλόγου. 

Όπως όλα δείχνουν, η ΓΣΕΕ θα αρνηθεί να παρευρεθεί σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 2% στο 4% (για επιχειρήσεις με 200 εργαζόμενους και πάνω), μείωση των αποζημιώσεων, μείωση του κατώτατου μισθού και κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οι αλλαγές θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου και θα κυρωθούν με προεδρικά διατάγματα. Όμως η υπογραφή των Π.Δ. είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και γι αυτό το καλοκαίρι αναμένεται θερμό

Πηγή: Capital 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου