Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Ποιοι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου

O Ολλανδικός Όμιλος ING έχει τη μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ακολουθεί η Generali, η Allianz και η AXA σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Walla Street Journal. Η AXA είναι εκτεθειμένη στο ελληνικό χρέος κατά 500 εκατ. Ευρώ περίπου όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Henri de Castries .Η καθαρή έκθεση μας στην Ελλάδα είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ είπε αρχικά και στη συνέχεια διευκρίνισε ότι είναι 500 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2009 ήταν περί 600 εκατ. ευρώ πρόσθεσε. 

Το ενδεχόμενο να κηρύξει η Ελλάδα αδυναμία πληρωμής των δανείων της προβληματίζει ως ένα βαθμό και τους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους της Ευρώπης, αν και η έκθεση τους είναι προφανώς περιορισμένη σε σχέση με το μέγεθος τους. Ο διεθνής τύπος και οι αναλυτές ζητούν και από τις ασφαλιστικές εταιρείες να τοποθετηθούν σχετικά με την έκθεση τους στην ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal μία σειρά ασφαλιστικών εταιρειών και τραπεζών έχουν έκθεση σε ελληνικά ομόλογα . Αναλυτικότερα:

- από την Γαλλία η Credit Agricole έχει 850 εκατ. Ευρώ ελληνικά ομόλογα μέσω και της Εμπορικής Τράπεζας. Η ΑΧΑ πέραν των 500 εκατ. Ευρώ που έχει στην Ελλάδα έχει επίσης τοποθετήσεις περί τα 900 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία, 3,9 δις. ευρώ στην Ισπανία, 200 εκατ. Ευρώ στην Ιρλανδία και 4 δις. Στην Ιταλία. η CNP κατέχει ελληνικά ομόλογα αξίας 113 εκατ. ευρώ, Πορτογαλία αξίας 154 εκατ. ευρώ Ισπανικά αξίας 241 εκατ. ευρώ Ιρλανδικά αξίας 103 εκατ. ευρώ και Ιταλικά αξίας 438 εκατ. ευρώ. 
-Από τις Γερμανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες ξεχωρίζουν η Deutsche Postbank AG η οποία έχει ελληνικά ομόλογα αξίας 1,3 δις. ευρώ, Πορτογαλικά 50 εκατ. ευρώ, Ισπανικά 1,2 δις. ευρώ Ιρλανδικά 350 εκατ. ευρώ και Ιταλικά 4,7 δις. ευρώ. 
-Στη Γερμανία η Commerzbank έχει επενδύσει στην Ελλάδα 3,1 δις. ευρώ. Η Munich Re AG έχει επενδύσει στην Ελλάδα 2,1 δις. ευρώ, στην Πορτογαλία 800 εκατ. ευρώ στην Ισπανία 2,1 δις. ευρώ και στην Ιταλία 5,1 δις. ευρώ. Η Allianz έχει ελληνικά ομόλογα αξίας 900 εκατ. ευρώ, πορτογαλικά αξίας 500 εκατ. ευρώ Ισπανικά 1,8 δις. ευρώ και Ιταλικά αξίας 7,6 δις. ευρώ. Η Hypo Real Estate: Greece έχει επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα αξίας 7,9 δις. ευρώ στην Πορτογαλία κατέχει 1,7 δις. ευρώ στην Ισπανία 2,7 δις. ευρώ και στην Ιταλία 26,5 δις. ευρώ.
-Από την Μεγάλη Βρετανία ξεχωρίζει η έκθεση της Royal Bank of Scotland Group σε ελληνικά ομόλογα που είναι κοντά στο 1 δις. λίρες στερλίνες, ενώ στην Πορτογαλία είναι 1,4 δις. λίρες. Επίσης η Aviva στο τέλος του Μαρτίου είχε στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα αξίας 500 εκατ. λιρών 
-Στην Ελβετία η Swiss Reinsurance κατείχε ελληνικά ομόλογα αξίας 482 εκατ. φράγκων στο τέλος του 2009, 50 εκατ. ευρώ Πορτογαλικά ομόλογα και 127 εκατ. ευρώ Ισπανικά ομόλογα. 
-Από την Ιταλία η Generali κατείχε 749 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και 600 εκατ. ευρώ σε Πορτογαλικά ενώ η Intesa Sanpaolo έχει επενδύσει 1 δις. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα. 
-Από το Βέλγιο ξεχωρίζει η συμμετοχή της ΚBC σε ελληνικά ομόλογα αξίας 1,2 δις. ευρώ στην Πορτογαλία 600 εκατ. ευρώ και στην Ισπανία 2,4 δις. ευρώ.
-Από την Ολλανδία το ING κατέχει ομόλογα ελληνικού δημοσίου αξίας 3 δις. ευρώ, του Πορτογαλικού δημοσίου αξίας 1,9 δις. ευρώ, Ισπανικά αξίας 3 δις. ευρώ και Ιταλικά 7,9 δις. ευρώ. 

Πηγή: Νextdeal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου