Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Μεγάλες ζημίες στις ασφαλιστικές


Κατά 40% έχει μειωθεί η αξία του χαρτοφυλακίου τους από την πτώση των ομολόγων

Χαρακτήρα κατεπείγοντος αποκτά για τον ασφαλιστικό κλάδο η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των κρατικών ομολόγων στην τιμή κτήσης τους, καθώς στην αγορά εκδηλώνονται ήδη οι πρώτες πιέσεις για φυγή από τους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου.

Τον τόνο φέρονται να δίνουν ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικά ομόλογα και οι διοικήσεις των οποίων έχουν πάρει ήδη εντολή από την έδρα των ομίλων να αποσυρθούν σταδιακά από τις επενδύσεις τους στους σχετικούς τίτλους.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της Ενωσης Ασφαλστικών Εταιρειών στις αρχές της εβδομάδας με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος δεσμεύθηκε για την άμεση κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας που θα επιτρέπει την αποτίμηση των κρατικών τίτλων στην τιμή κτήσης με την προϋπόθεση φυσικά της διακράτησης μέχρι τη λήξη τους.

Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του 6μήνου του 2009 που δημοσίευσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες επιβεβαιώνουν ότι από το σύνολο των 8,7 δισ. ευρώ που ήταν οι επενδύσεις του ασφαλιστικού κλάδου, πάνω από τα μισά, δηλαδή περί τα 4,7 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε κρατικούς τίτλους, χωρίς στο ποσό αυτό να υπολογίζονται οι τοποθετήσεις σε αμοιβαία ομολογιακά κεφάλαια.

Η άνοδος των spreads από τις 250 στις 650 μονάδες βάσης και η καθίζηση των ελληνικών τίτλων από το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και μετά, μεταφράζεται σε υποτίμηση κατά 40% του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου με ανυπολόγιστες ζημίες για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Το θέμα αποκτά προτεραιότητα κυρίως για εποπτικούς λόγους και λιγότερο για λογιστικούς, στον βαθμό που αφορά την υποχρέωση κάλυψης του περιθωρίου φερεγγυότητας για την οικονομική χρήση του 2009, για την οποία το σύνολο των εταιρειών έχει ήδη υποβάλει οικονομικές καταστάσεις προς την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Ο τρόπος αποτίμησης των ομολόγων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα στον βαθμό που ο έλεγχος της εποπτικής αρχής για την κάλυψη των αποθεμάτων του 2009 έχει ήδη ξεκινήσει χωρίς να είναι σαφές ο τρόπος αποτίμησης των ομολόγων. Την ίδια στιγμή ανοιχτό παραμένει το θέμα της παράτασης του άρθρου 6, που εφάρμοσε η ΕΠΕΙΑ για τη χρήση του 2008 και το οποίο επέτρεπε την ευνοϊκή αποτίμηση κατά τον υπολογισμό του περιθωρίου φερεγγυότητας των ακινήτων, των ομολόγων καθώς και των μετοχικών τίτλων.

Το θέμα των κρατικών τίτλων δεν αποτελεί το μοναδικό πονοκέφαλο των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες θα πρέπει εντός του επόμενου μήνα να καλύψουν και τα αυξημένα αποθέματα που προβλέπει η ασφαλιστική νομοθεσία.

Το ακριβές ύψος των επενδύσεων που θα πρέπει να καλύψει ο ασφαλιστικός κλάδος έως το τέλος Μαΐου με τη μορφή πρόσθετων επενδύσεων έχει προβλεφθεί από το 2009, όταν η ΕΠΕΙΑ έθεσε σε εφαρμογή τους νέους εποπτικούς κανόνες.

Με βάση τους κανόνες για το περιθώριο φερεγγυότητας οι ασφαλιστικές εταιρείες κάλυψαν στις 31 Μαΐου του 2009 το 30% του ελλείμματος που είχε προσδιοριστεί κατά τον περυσινό έλεγχο. Οπως προβλέπει η σχετική απόφαση, φέτος θα πρέπει να καλύψουν το 70% των αναγκαίων αποθεμάτων, ενώ το 2011 θα πρέπει να καλυφθεί το 100%, προκειμένου ο ασφαλιστικός κλάδος να προετοιμαστεί για την προσαρμογή στους κανόνες του Solvency από το 2012.

Η ενίσχυση των αποθεμάτων του ασφαλιστικού κλάδου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εξασφάλιση της φερεγγυότητάς τους και την αποφυγή νέων ανακλήσεων.

Σημειώνεται ότι το μπαράζ που προηγήθηκε το 2009, με την ανάκληση των αδειών λειτουργίας έξι ασφαλιστικών εταιρειών, αφορούσε εταιρείες που δεν είχαν ανταποκριθεί στην υποχρέωση της κάλυψης του 30% του ελλείμματος και η κάλυψη της αυξημένης στο 70% υποχρέωσης για φέτος, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη κάτω από το δυσμενές οικονομικό κλίμα.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου