Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Φορολογικό: Αυξάνεται η έκπτωση ασφαλίστρων

Αυξάνεται τελικά η έκπτωση από τον φόρο για τα ασφάλιστρα Ζωής μετά τις τελικές αλλαγές για το φορολογικό. Συγκεκριμένα, το μέγιστο ποσό ασφαλίστρων επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση, διαμορφώνεται στα 1.200 από 1.000 ευρώ για το άγαμο και σε 2.400 από 2.000 ευρώ για οικογένεια.

Μετά τις αλλαγές, το μέγιστο όφελος με το ποσοστό 20% επί της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει ο φορολογούμενος για ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής ή θανάτου, ασφαλίσεων προσωπικών ατυχημάτων και για ασφαλιστήρια ασθένειας, διαμορφώνεται σε 240 ευρώ για τον άγαμο και 480 ευρώ για την οικογένεια.


Με το προηγούμενο καθεστώς, υπενθυμίζουμε, ότι, το όφελος για το φορολογούμενο, με 1.200 ευρώ ασφάλιστρα, έφτανε από 300 ευρώ έως 480 ευρώ το χρόνο ανάλογα με τη φορολογική κλίμακα.

Βασική κατ’ αρχήν διαφορά για τους έγγαμους υπάρχει στο μέγιστο ύψος των ασφάλιστρων επί του οποίου υπολογίζεται το φορολογικό όφελος. Έτσι, από τα 1.200 ευρώ συνολικά, περνάμε στο διπλάσιο ποσό.

Στην περίπτωση λοιπόν που η δαπάνη ασφαλίστρων βρίσκεται στο νέο μέγιστο επιτρεπτό όριο, προκύπτει όφελος για τον φορολογούμενο με τις νέες ρυθμίσεις (2.400 ευρώ x 20% = 480 ευρώ), έναντι των προηγούμενης ρύθμισης.

Μοναδική εξαίρεση στην περίπτωση αυτή αποτελούν τα υψηλά εισοδήματα, άνω των 70.000 ευρώ, όπου με το 40% φορολογικό συντελεστή που ίσχυε, το μέγιστο όφελος ήταν το ίδιο με σήμερα (480 ευρώ), υπολογιζόμενο βέβαια με δαπάνη ασφαλίστρων 1.200 ευρώ. Δηλαδή ή το ποσό αυτό πλήρωνε ο φορολογούμενος ή παραπάνω η επιστροφή ήταν η ίδια.

Για ενδιάμεσα εισοδήματα, φορολογικούς συντελεστές και ποσά ασφαλίστρων, το ισοζύγιο όφελος / ζημία, που προκύπτει από τις προηγούμενες και νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να εξεταστεί κατά περίπτωση.

Αντίθετα, ζημιωμένοι βγαίνουν οι άγαμοι που επίσης είχαν το όφελος των 300 έως 480 ευρώ. Πλέον η μείωση στο φόρο φτάνει έως 240 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή μια πτώση από 20% έως 50% σε σχέση με τις προηγούμενες ρυθμίσεις. Βελτιώθηκε όμως και εδώ η εικόνα από τα 1.000 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά να ισχύσει.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση του ποσού των ασφαλίστρων επί του οποίου να υπολογίζεται η φοροαπαλλαγή, ήταν πάγιο αίτημα του ασφαλιστικού κλάδου. Στην περίπτωση των έγγαμων έχουμε μια τέτοια εξέλιξη με τον διπλασιασμό του μέγιστου ποσού. 

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου