Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Πώς θα αποζημιωθούν τα θύματα του Ψωμιάδη


Οι δικαιούχοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν όσα τους αναλογούν, από την εκκαθάριση της ασφαλιστικής περιουσίας των δύο εταιρειών του Ομίλου ο οποίος βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης, από τα τέλη του 2010

Μόνο το 30% των αποταμιεύσεών τους θα λάβουν οι πρώην ασφαλισμένοι τηςΑσπίς Πρόνοια, ενώ οι ομοιοπαθείς της Commercial Value ίσως είναι πιο «τυχεροί», αφού θα εισπράξουν πάνω από το 50% των αποζημιώσεων που δικαιούνται. Πρέπει ωστόσο να κάνουν υπομονή, αφού οι δικαιούχοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν όσα τους αναλογούν, από την εκκαθάριση της ασφαλιστικής περιουσίας των δύο εταιρειών του Ομίλου του Παύλου Ψωμιάδη ο οποίος βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης, από τα τέλη του 2010. Τότε εκτιμάται ότι θα αρχίσει η σταδιακή ρευστοποίηση της περιουσίας της εταιρείας και η σταδιακή αποπληρωμή των δικαιούχων.

Αυτά τα ποσοστά αφορούν τα επενδυτικά προγράμματα (unit linked), ενώ τα προγράμματα περιοδικών καταβολών γίνεται προσπάθεια να «ενημερωθούν», δηλαδή οι πρώην ασφαλισμένοι να καταβάλουν τις δόσεις που δεν έχουν καταβάλει και ως χαρτοφυλάκιο πλέον να πουληθούν σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία.

Τα παραπάνω ποσοστά αποζημιώσεων προκύπτουν από τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο εκκαθαριστής κ. Ι. Παντελίδης, χωρίς βεβαίως να ληφθεί υπόψη οποιαδήποτε άλλη νομοθετική παρέμβαση η οποία ενδεχομένως να γίνει ή το ενδεχόμενο μέρος του χαρτοφυλακίου των εταιρειών να πουληθεί σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, οπότε η σχετική προσπάθεια θα γίνει στο τέλος του χρόνου. Η νομοθετική απόπειρα εν τούτοις του υπουργείου Οικονομικών να συγκροτηθεί ένα επικουρικό κεφάλαιο για τον κλάδο Ζωής, αντίστοιχο με αυτό του Αυτοκινήτου, το οποίο θα έχει αναδρομική ισχύ προκειμένου να καλυφθούν οι πρώην ασφαλισμένοι των προαναφερόμενων εταιρειών, προσέκρουσε στις ισχυρές αντιδράσεις των ασφαλιστικών εταιρειών και προς το παρόν αγνοείται η τύχη της.

Πάντως, από το τέλος του Μαΐου θα αρχίσει σταδιακά η δημοσίευση στην ιστοσελίδα της εταιρείας των ονομάτων των δικαιούχων, οι οποίοι περί τα τέλη του έτους, όπως προαναφέρθηκε, θα μπορούν να εισπράξουν μέρος των αποταμιεύσεών τους. Πρόκειται για 27.550 πρώην ασφαλισμένους οι οποίοι είχαν επενδυτικά προγράμματα και για 153.000 σε συνταξιοδοτικά προγράμματα περιοδικών καταβολών. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι βρίσκονται «στον αέρα» όσοι ήταν ασφαλισμένοι στον κλάδο Υγείας και βεβαίως οι πιο τραγικές περιπτώσεις είναι οι άνθρωποι οι οποίοι νοσηλεύονται με σοβαρές ασθένειες βασιζόμενοι στο ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας. Ο σύλλογος που έχει συσταθεί από τους δικαιούχους αποζημιώσεων των πρώην ασφαλισμένων της Ασπίς προ εβδομάδων έκανε παρέμβαση στον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου δίνοντάς του και σχετικό έντυπο υλικό.

Ακίνητα στο «σφυρί»
Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Παντελίδης ανέφερε ότι η καταγεγραμμένη ασφαλιστική περιουσία της Ασπίς ΑΕΓΑ, που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο Ζωής, ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ ως 300 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 6 εκατ. είναι δάνεια που χορηγήθηκαν σε συνεργάτες της εταιρείας, τα 32,5 εκατ. ευρώ είναι οφειλές ασφαλιστικών συνεργατών της εταιρείας από πωλήσεις προϊόντων, ποσό που ίσως μειωθεί στα 20 εκατ. ευρώ, αντίστοιχες απαιτήσεις από ασφαλιστικούς πράκτορες, 54 εκατ. οφείλονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είχαν σχέση με τον όμιλο και 5 εκατ. ευρώ είναι παλαιές οφειλές που όμως είναι αμφισβητούμενες.

Επίσης, η εταιρεία είχε «πάρα πολλά ακίνητα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελίδης, εκ των οποίων τα δύο είναι «προβληματικά»:

* πρόκειται για ένα ακίνητο στα Ισθμια που έχει αντικειμενική αξία 45 εκατ. ευρώ, αλλά η εμπορική του αξία είναι μικρότερη, και για ένα ακόμη στην Εύβοια του οποίου η αντικειμενική αξία είναι 30 εκατ. ευρώ. Συνολικά πάντως η αντικειμενική αξία των υπολοίπων ακινήτων ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ, ενώ η εμπορική τους στα 100 εκατ. ευρώ. Ακόμη, υπάρχουν μετοχές και ομόλογα αξίας 70 εκατ. ευρώ- εταιρεία κατείχε το 20% των μετοχών της ΑspisΒank, ποσοστό που μετά την εξαγορά της τράπεζας από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει περιοριστεί στο 10%.

Στην Ασπίς Ζημιών (δραστηριοποιούνταν σε όλους τους άλλους κλάδους εκτός της Ζωής) τα πράγματα είναι δύσκολα και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η ασφαλιστική της περιουσία ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ, η οποία θα αποδοθεί στους πρώην ασφαλισμένους εκτός του κλάδου του Αυτοκινήτου. 55.000 δικαιούχοι της Commercial Value.

Περισσότερο «τυχεροί» όμως εμφανίζονται οι δικαιούχοι πρώην ασφαλισμένοι στον κλάδο Ζωής της Commercial Value, οι οποίοι κατά τον κ. Παντελίδη θα λάβουν ποσό μεγαλύτερο του 50% των αποταμιεύσεών τους. Πρόκειται για 55.000 δικαιούχους. Οι συνολικές ασφαλιστικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται περίπου στα 335 εκατ. ευρώ και με βάση τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας πριν τεθεί σε εκκαθάριση εμφανίζεται έλλειμμα 130 εκατ. ευρώ- από αυτά 35 εκατ. ευρώ στους γενικούς κλάδους, 99 εκατ. στον κλάδο Αυτοκινήτου και 169 εκατ. ευρώ στον κλάδο Ζωής. Η ασφαλιστική περιουσία της εταιρείας ανέρχεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει και ελεύθερη περιουσία περίπου 45 εκατ. ευρώ (πρόκειται για δύο τρία ακίνητα και καταθέσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ).

Το βέβαιο πάντως είναι όπως έλεγαναρμόδιες πηγές ότι η διαδικασία έχει καθυστερήσει- γεγονός που δεν οφείλεται στον κ. Παντελίδη, ο οποίος είναι ο δεύτερος κατά σειρά εκκαθαριστήςκαι η ευθύνη ανήκει στον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) κ. Γ. Πέτσα , ο οποίος δεν έδινε την έγκριση για να δοθεί το απαιτούμενο προσωπικό στον εκκαθαριστή για να «τρέξει» την εκκαθάριση των εταιρειών. Και όπως σημείωναν μάλιστα αρμόδιες πηγές με το απαραίτητο προσωπικό χρειάζονταν περίπου έξι μήνες για να κάνουν την αποτίμηση και να βγάλουν τα χαρτοφυλάκια προς πώληση.

Πηγή: Το Βήμα Οnline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου