Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Γαλλογερμανικό σχέδιο για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας

Γαλλογερμανική υπογραφή έχει το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ύψους έως 30δις ευρώ το οποίο αναμένεται να επισφραγιστεί την ερχόμενη Παρασκευή στη διάρκεια της συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου με τη Άγκελα Μέρκελ, αφού πρώτα ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν που βρίσκεται από σήμερα στη χώρα μας θα έχει εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα τη λήψη πρόσθετων οικονομικών μέτρων από την Αθήνα.

Το εν λόγω μεικτό σχέδιο προβλέπει ότι κυρίως κρατικά αλλά και ιδιωτικά γαλλικά και γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αγοράσουν το ελληνικό χρέος. Η ευρω-βοήθεια αυτή εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 25δις ευρώ σύμφωνα σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg που δεν αρνείται το ύψος του τελικά να φτάσει τα 30δις ευρώ όπως πρώτη έγραψε η εφημερίδα Wall Street Journal η οποία επεσήμανε επίσης ότι η αγορά θα αναληφθεί ισομερώς από κρατικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές. «Η χρήση κρατικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα επιτρέψει στη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση να παρακάμψει τους κανόνες που απαγορεύουν στις κυβερνήσεις να αγοράζουν χρέος άλλων κρατών», σημειώνει σχετικά πηγή της ίδιας αμερικανικής εφημερίδας.


Η αγορά των ελληνικών ομολόγων υπάρχει πληροφορία ότι θα επιτευχθεί μέσω της γερμανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζες KfW, όπως δήλωσαν στο Bloomberg μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους ενώ δεν αποκλείεται ότι ανάλογο ρόλο θα διαδραματίσει η γαλλική κρατική τράπεζα Caisse des Depots. Σημειώνεται ότι η γερμανική KfW ιδρύθηκε το 1948 με κεφάλαια από το Σχέδιο Μάρσαλ και ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της γερμανικής οικονομίας. Από τη δεκαετία του 1960, η τράπεζα αυτή αποτελεί το όχημα μέσω του οποίου η Γερμανία βοηθά αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ μετά το 1990 χρηματοδότησε εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην ανατολική Γερμανία, βάζοντας τη σφραγίδα της στην επανενοποίηση της χώρας.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal το γαλλογερμανικό σχέδιο θα τύχει της επισφράγισης του τη Παρασκευή στο Βερολίνο όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο λίγες μόλις ημέρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Το ίδιο δημοσίευμα πάντως επισημαίνει ότι ανώτεροι Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το σχέδιο διάσωσης δεν θα είναι άμεσο και ότι το Βερολίνο απλά εξετάζει τις επιλογές του για βοήθεια σε μετέπειτα χρόνο όταν αυτή κριθεί επιτακτική και επείγουσα, ενώ η Ελλάδα προσδοκά την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών γύρω από τη φερεγγυότητα της.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι διστακτικοί, σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εφημερίδα, να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο επιθυμώντας η Αθήνα να προβεί σε μεγαλύτερες μειώσεις στον προϋπολογισμό της από αυτές τις οποίες έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα απαιτούν ως αντάλλαγμα για το σχέδιο φθηνού δανεισμού τη περιστολή του ελλείμματος φέτος σε επίπεδα χαμηλότερα του 9% από την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να κάνει το χατίρι των Ευρωπαίων και να προβεί μέσα στην εβδομάδα και συγκεκριμένα μεθαύριο στη δημοσιοποίηση περισσότερων λεπτομερειών σχετικά με το πρόγραμμα λιτότητας που έχει θέσει σε εφαρμογή, ανακοινώνοντας επιπλέον περικοπές δαπανών ύψους 4 δις ευρώ αλλά και περαιτέρω αύξηση φόρων προκειμένου να εξασφαλίσει αυτή τη γερμανογαλλική βοήθεια. Το ίδιο δημοσίευμα τονίζει εξάλλου ότι, ακόμη κι αν οι εταίροι χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα με 30 δισ., η χώρα χρειάζεται να δανειστεί ακόμη περίπου 10 δισ. ευρώ από τις αγορές, προκειμένου να καλύψει τις δανειακές και ταμειακές της ανάγκες για το 2010.

Σε αντίθεση με αυτό το υπαινικτικό κλίμα δυσπιστίας απέναντι στην Ελλάδα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1 αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ σε καμιά περίπτωση» εκτίμησε ότι η χώρα μας «δεν βρίσκεται σε αδιέξοδο». «Δεν έχω αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επαναχρηματοδοτηθεί με μέσα που εξετάζουμε σήμερα και για τα οποία έχουμε ορισμένες προτάσεις στους κόλπους της ζώνης ευρώ», είπε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ αποκαλύπτοντας ότι οι λύσεις αυτές αφορούν «ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα, καμιά φορά και τα δυο». Καταλήγοντας μάλιστα η γαλλίδα υπουργός δήλωσε «πεπεισμένη» ότι η κρίση στην Ελλάδα θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προχωρήσει «πραγματικά προς μια οικονομική διακυβέρνηση στους κόλπους της ζώνης ευρώ» και σε «έναν ευρύτατο συντονισμό με πειθαρχία και με έναν κώδικα καλής διαχείρισης». «Πρέπει να εφοδιαστούμε με πρόσθετα εργαλεία, ώστε η Eurostat να μπορέσει να αξιολογήσει την ποιότητα των στοιχείων που δίνει κάθε χώρα», τόνισε τέλος η Κριστίν Λαγκάρντ υπογραμμίζοντας ότι θα υπεραμυνθεί της θέσης αυτής σε άλλες χώρες εντός των προσεχών ημερών.

Πηγή: Nextdeal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου