Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Σχέδιο για την συνέχιση της λειτουργίας της Commercial εκπόνησαν οι εργαζόμενοι

(Πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγέθυνσή τους)


Σχέδιο Βραχυπρόθεσμης Παράτασης Λειτουργίας ασφαλιστικής εταιρίας Commercial Value AAE

Προς
Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης,
Υπατίας 5
105 57 Αθήνα

Σε προσοχή: κ. Γ. Πέτσα, Προέδρου ΔΣ
κ.κ.Μέλη ΔΣ
Κοιν: 1.- Υφυπουργό Οικονομικών κ.Φίλιππο Σαχινίδη
2.- Υπουργό Οικονομικών κ.Γεώργιο Παπακωνσταντίνου
3.- Πρωθυπουργό κ.Γεώργιο Παπανδρέου
4.- Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος κ.Γεώργιο Προβόπουλο

ΘΕΜΑ: Σχέδιο Βραχυπρόθεσμης Παράτασης Λειτουργίας ασφαλιστικής εταιρίας Commercial Value AAE

Αξιότιμε κ.Πρόεδρε,
Σε συνέχεια της με αριθ. υμετέρου πρωτ, 2768/17.2.2010 επιστολής μας σας αναφέρουμε τα εξής:

Εμείς ως διορισθείσα, από την Ελληνική Δικαιοσύνη, προσωρινή διοίκηση έχουμε πλήρη επίγνωση της δυσμενέστατης κατάστασης στην οποία έχει οδηγηθεί η εταιρία από πράξεις και παραλείψεις τρίτων.

Εμείς ως προσωρινή διοίκηση και ως Έλληνες πολίτες διαπιστώνουμε τη σημερινή έλλειψη εκείνων των νομοθετικών ρυθμίσεων που θα επέτρεπαν ταυτοχρόνως:
α) την αναζήτηση, απόδοση ευθυνών και την έγερση νόμιμων αγωγικών αξιώσεων κατά των υπαιτίων και
β) την ομαλή συνέχιση της επιχειρησιακής λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρίας προς το συμφέρον των ασφαλισμένων, εργαζομένων της και των συνεργαζομένων με αυτήν επιχειρήσεων.

Είναι γεγονός ότι η υφισταμένη νομοθεσία και η προ ολίγων μηνών εφαρμογή της, οδήγησε σε ένα άνευ προηγουμένου κοινωνικό και οικονομικό όλεθρο πλήττοντας βαρύτατα την ήδη ισχνή ασφαλιστική συνείδηση της ελληνικής αγοράς καθώς και την εύθραυστη, λόγω και των κρατούντων εξαιρετικών συνθηκών, οικονομική ζωή του τόπου.

Εμείς ως Έλληνες πολίτες πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελληνική Πολιτεία θα προβεί σε εκείνες τις άμεσες διορθωτικές ενέργειες που απαιτούνται ώστε η ασφαλιστική αγορά να εισέλθει, επιτέλους, σε φάση ανάκαμψης και προόδου προς όφελος όλων μας.

Για τους λόγους αυτούς παραθέτουμε κατωτέρω «Πλάνο Βραχυπρόθεσμης Παράτασης Λειτουργίας» της εταιρίας COMMERCIAL VALUE AAE που σφόδρα πιθανολογούμε
• βάσει λογικών υποθέσεων των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών πρακτικών, της υφισταμένης επιχειρησιακής ικανότητας της εταιρίας, του εταιρικού δικτύου της, της φήμης και της θέσης που κατείχε πριν ολίγο χρονικό διάστημα στην ασφαλιστική αγορά) ,
• βάσει της πολυετούς σχετικής επαγγελματικής μας εμπειρίας
ότι θα οδηγήσει την ασφαλιστική εταιρία Commercial Value στην έξοδο από τη σημερινή κρίση καθιστώντας την άξια υποψήφια προσέλκυσης σοβαρών επενδυτών.

1.- ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ
Πρωταρχικός στόχος είναι η διασφάλιση της επάρκειας του Κλάδου Ασφαλίσεων Ζωής που επιτυγχάνεται πλήρως με τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από τις Ασφαλίσεις Κατά Ζημιών στις Ασφαλίσεις Ζωής δίχως την απαίτηση πρόσθετων πόρων (Πίνακας 1).

Το έλλειμμα των 55.000.000 ευρώ της Ασφαλιστικής Τοποθέτησης που θα προκύψει στις Ασφαλίσεις Κατά Ζημιών (Πίνακας 2) βάσει του Προτεινόμενου Πλάνου προβλέπεται να καλυφθεί είτε με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είτε με συνδυασμό αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και ανάκτησης ποσών από κύριο μέτοχο και Hestiun είτε με έκδοση Ομολογιακού Δανείου βάσει υπάρχοντος Business Plan με την εγγύηση του Δημοσίου.

Παράλληλα επιτυγχάνεται η ορθολογική κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων των Ασφαλίσεων Κατά Ζημιών με αξιοποίηση των διαθεσίμων του Cash Flow (Πίνακας 3).

Σημειώνεται ότι το παρόν Σχέδιο αποτελεί τμήμα μελέτης Τριετούς Business Plan. Εφόσον το υποβαλλόμενο Σχέδιο εφαρμοσθεί επιτυχώς το γεγονός αυτό οδηγεί το Τριετές Business Plan σε θετικό αποτέλεσμα για την εταιρία. Το υποκείμενο Τριετές Business Plan είναι στη διάθεση σας.



2.- ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΟΥ
• Κάθε μια από τις κατωτέρω ενέργειες θα λαμβάνει χώρα με τη σύμφωνη γνώμη εντεταλμένου προσώπου από την Αρμόδια Εποπτική Αρχή
• Έναρξη διαπραγματεύσεων με το κύριο μέτοχο Advantage Capital Holdings Plc. με σκοπό να καθορισθεί περαιτέρω η τύχη της συμμετοχής του
• Διεκδίκηση χρεωστικών υπολοίπων από τον κύριο μέτοχο Αdvantage Capital Holdings Plc. ύψους 49.000.000 ευρώ περίπου και από Hestiun ύψους 15.000.000 ευρώ παράλληλα με τις ως άνω διαπραγματεύσεις
• Παράταση χρόνου για την ανάκληση της αδείας μέχρι 18.6.2010 (κατ΄ανώτατο)
• Άρση της αναστολής των νέων εργασιών (τουλάχιστον για τις Ασφαλίσεις Ζωής)
• Είσοδος στο Διοικητικό Συμβούλιο του νομίμως διορισθέντος Επόπτη-εκκαθαριστή των εταιριών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ κ. Κων/νου Βλαχογιάννη
• Διαπραγματεύσεις, με σοβαρές πλέον πιθανότητες επιτυχίας, με υπάρχοντες και νέους επενδυτές για την συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ή την πώληση μέρους ή όλου της εταιρίας ως συνέπεια της άμεσης αναστροφής του αρνητικού επιχειρησιακού κλίματος λόγω των ανωτέρω
• Κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεων σύμφωνα με τις υπάρχουσες νομοθετικές προβλέψεις για την τήρηση των εξής προτεραιοτήτων:
Α) Ασφαλισμένοι Ζωής
Β) Υποχρεώσεις καταβολής μισθών & αποζημιώσεων προσωπικού και συνεργατών
Γ) Ελληνικό Δημόσιο – Ασφαλιστικοί Οργανισμοί
Γ) Λοιποί ασφαλισμένοι
Δ) Λοιποί πιστωτές

3.- ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ
• Ανακοίνωση παράτασης για την αύξηση κεφαλαίου δύο (2) μηνών
• Κατάρτιση – Δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων έτους 2009
• Ανακοίνωση παράτασης ευνοϊκής ρύθμισης άρθρου 6 ΝΔ 400/70 για την αποτίμηση ενεργητικού που καλύπτει Ασφαλιστική Τοποθέτηση έως 31.12.2010
• Διαπραγματεύσεις με πιθανούς επενδυτές με διαφανή οικονομικά στοιχεία και καταστάσεις
• Απελευθέρωση Ενεργητικού για την πληρωμή υποχρεώσεων στους ασφαλισμένους (κατά προτεραιότητα ανά είδος και ημερομηνία απαίτησης) ποσού ύψους 30.000.000 ευρώ
• Είσπραξη ασφαλίστρων ανανεώσεων Ζωής και Γενικών Ασφαλίσεων
• Απελευθέρωση Ενεργητικού για την πληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεων, φόρων, πληρωμή νοσοκομείων για νοσηλείες ασφαλισμένων, πληρωμή ΙΚΑ, προμήθειες συνεργατών, κλπ
• Ορθολογισμός εξόδων ( μείωση εξόδων Υποκαταστημάτων και κεντρικών γραφείων)
• Κάλυψη ασφαλιστικής τοποθέτησης για τα αποθέματα Ζωής σε ποσοστό 100%
• Ενεργοποίηση – παρακολούθηση νομικής διαδικασίας για την διεκδίκηση οφειλών από κύριο μέτοχο Advantage Capital Holdings Plc.και λοιπούς χρεώστες
• Αποτίμηση χαρτοφυλακίου Ζωής & Γενικών από ανεξάρτητη Αναλογιστική Εταιρεία με την συνεργασία στελεχών της εταιρίας
• Αποτίμηση ακινήτων εξωτερικού από ανεξάρτητο Εκτιμητικό Οίκο

4.- ΚΑΛΥΨΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ
Προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις για τα αποθέματα Ζωής σε ποσοστό 100% και να απελευθερωθεί ενεργητικό για την κάλυψη πληρωμής εξαγορών και αποζημιώσεων έως 31.12.2009 απαιτείται η έγκριση των ακόλουθων κινήσεων:
Α) Μεταφορά Εταιρικών ομολόγων από τους κλάδους Αστικής Ευθύνης αυτοκινήτων & Λοιπών Ζημιών στον Κλάδο Ι (Ζωής) ύψους 6.200.000 ευρώ.
Β) Μεταφορά 12.726.446 τεμ. μετοχών Aspis Bank από τα εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια (ΕΜΚ) Κλάδου ΙΙΙ ( Unit Linked) , στον Κλάδο Ι (Ζωής) και δέσμευσή τους με την μέση τιμή του έτους 2008 ( Βάσει ευνοϊκής ρύθμισης άρθρου 6 ΝΔ 400/1970)
Γ) Μεταφορά προθεσμιακών καταθέσεων στην E.F.G Eurobank Κύπρου, συνολικού ποσού ύψους 40.600.000 ευρώ από τους Γενικούς κλάδους και Κλάδο Ι στα εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια κλάδου ΙΙΙ (Unit Linked).
Δ) Αποδέσμευση συνολικού ποσού 12.700.000 ευρώ από τον επενδυτικό λογαριασμό 101030002873 Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων και Λοιπών Ζημιών, προκειμένου να αποπληρωθούν υπόλοιπα δανείων στις τράπεζες EUROHYPO και EUROBANK με σκοπό την άρση προσημειώσεων στα ακίνητα Β.ΣΟΦΙΑΣ 60 και Β.ΣΟΦΙΑΣ 88 και δέσμευσή τους σε Ασφαλιστική Τοποθέτηση υπέρ του Κλάδου Ι (Ζωής) με συνολικό ποσό δέσμευσης 18.300.000 ευρώ. (Όφελος ασφαλιστικής τοποθέτησης 5.600.000 ευρώ)
Γ) Δέσμευση υπέρ του Κλάδου Ι μετρητών συνολικού ποσού 1.000.000 ευρώ.
Δ) Αποδέσμευση ενεργητικού ύψους 27.700.000 ευρώ για πληρωμή εκκρεμών εξαγορών Κλάδου Ι ( Ζωής) και Κλάδου ΙΙΙ (Unit linked)
Ε) Αποδέσμευση ενεργητικού ύψους 3.000.000 ευρώ για πληρωμή εκκρεμών αποζημιώσεων Ζωής προς τους ασφαλισμένους και τα Νοσοκομεία.

Πηγή: Nextdeal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου